Епідеміологічна ситуація в ПРИДНІСТРОВ’Ї

24 березня в усьому світі відзначили День боротьби з туберкульозом. Для нашої республіки ця тема не менш актуальна. Упродовж року в Придністров’ї реєструють десятки нових випадків захворювання. МОЗ ПМР у рамках щорічного заходу організувало вебінар на тему «Профілактика та своєчасне виявлення туберкульозу – запорука здоров’я населення».

З доповідями в онлайн-режимі виступили головний лікар Республіканської туберкульозної лікарні Сергій Осадчий та головний позаштатний фтизіатр Придністров’я Сергій Панкрушев.

ВООЗ ще в 1993 році оголосила туберкульоз національним лихом. За її даними, це захворювання є одним із 10 провідних причин смерті у світі. Щорічно від туберкульозу на планеті вмирає від 1,2 до 1,6 млн осіб. Згідно з оцінками фахівців, у 2019 році вперше було виявлено близько 10 млн хворих з таким діагнозом.

У рамках Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом МОЗ ПМР провело вебінар на тему профілактики цього захворювання. Медики представили про нього детальну інформацію, способи його передачі та людей, які ним заражаються. «Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, але є й інші варіанти. Наприклад, через їжу, під час вживання заражених продуктів – молочних і м’ясних (від хворих тварин). У рідкісних випадках хвороба передається від матері до дитини. Хочу зазначити, що сьогодні до ризику зараження туберкульозним мікробом схильна будь-яка людина. Побутує міф, що на цю інфекцію хворіють дезадаптовані особи, які не мають достатнього матеріального доходу, але це не так, оскільки в кожному прошарку населення ми виявляємо своїх пацієнтів», – зазначив Сергій Панкрушев.

Згідно з даними придністровських фахівців, основна маса хворих – це працездатне населення від 21 до 60 років. Найбільш уразлива вікова категорія – від 31 до 50 років. Головний лікар Республіканської туберкульозної лікарні Сергій Осадчий представив статистику захворюваності в Придністров’ї за останні 10 років: «Починаючи з 2013 року, ми бачимо значний спад зараження туберкульозом у порівнянні з 2010 роком. Єдиний виняток становлять 2016–2017 рр., де ми спостерігали невелике зростання кількості захворілих осіб, але воно пов’язане з тим, що саме в ці роки в загальну республіканську статистику були внесені дані з в’язниць», – зазначив Сергій Осадчий.

У 2020 році в республіці було зафіксовано 261 випадок захворювання на туберкульоз. Медики вважають, що ці дані не зовсім коректні. У точність статистики втрутилася пандемія. «Ця цифра нас радує, але ми вважаємо, що вона не точна, оскільки з березня 2020 року в ПМР були введені карантинні заходи з Ковід-19, у зв’язку з чим знизилася кількість флюорографічного обстеження населення, кількість виявлених випадків туберкульозу минулого року зменшилася. І, швидше за все, по закінченні пандемії ми матимемо сплеск захворюваності», – зробив свій прогноз головний лікар РТЛ.

За кількістю випадків зараження туберкульозною інфекцією лідирують Тирасполь (59 осіб), Рибниця (50 осіб), Слободзея (46 осіб). Найменше хворих виявлено у Дністровську – 7 осіб. «Щодо соціального статусу хворих, то здебільшого це люди, що не працюють (60 %), пенсіонерів виявлено 10 %, таких, що працюють – 12 %», – повідомив Сергій Осадчий.

Сумна статистика стосується захворюваності дітей і підлітків. У 2020 році відзначалося збереження високого показника зараження туберкульозом цієї категорії суспільства :14 випадків серед дітей і два –у підлітків. У цій ситуації лідирує Рибницький район.

Показник смертності від цієї хвороби за останні кілька років різко знизився. Якщо у 2017-му померло 68 пацієнтів, то у 2020 році – 40.

У ході вебінару фахівці наголошували на важливості профілактики цього захворювання, а також говорили про те, що необхідно якомога докладніше інформувати населення про туберкульоз. Громадяни повинні щорічно вдаватися до флюорографічного обстеження, щоб хворобу виявити на ранніх стадіях. І, звичайно ж, варто стежити за своїм здоров’ям, запорукою якого є збалансоване харчування, хороший сон, прогулянки на свіжому повітрі й дотримання особистої гігієни. Ці прості правила до поможуть убезпечити людей від небезпечного захворювання.

Оксана   КРУК.

Фото: http://minzdrav.gospmr.org/