План городника-садівника на квітень

У народі недарма кажуть: «Квітень – переплітень, бо переплітає трохи зими, трохи літа». Посадивши культури тепер, ви не отримаєте великі плоди, й зібрати багатий урожай, який довго зберігатиметься, вам також не вдасться. Рослини будуть сходити довго, але сходи з’являться дружно, швидко ростимуть, нарощуватимуть міцний корінь і стебло. Вони рідше хворіють і пошкоджуються хворобами. Багаторічники, посаджені зараз, плодоноситимуть навіть в умовах сухого і жаркого клімату.

4 квітня – продовжуйте замочувати насіння або сіяти його на розсаду. Пересаджуйте овочеві культури, садіть бобові, зернові, саджанці дерев і кущів. У саду обріжте дерева, зробіть прищіпку, щеплення, заготуйте живці. Проведіть захисну обробку проти патогенів. А от коріння поки що не чіпайте.

5 квітня – продовжуйте сіяти овочі: білокачанну і цвітну капусту, цибулю, бобові, моркву, редис, гіркий перець. Посійте зелень: базилік, м’яту, кріп, хрін, петрушку. Не забувайте і про посадки саджанців аґрусу, персика, сливи, яблуні, груші, вишні. У полі можна посіяти ячмінь, а на клумбі – іриси. Можна замочувати насіннєвий матеріал, пересаджувати овочеві рослини, обприскувати рослини проти патогенів, які можуть їм нашкодити. Не завадить провести кореневе підживлення, обрізати в саду багаторічники, підготувати живці.

6 квітня – з сьогоднішнього дня краще поки не садити. Оскільки Водолій вважається безплідним знаком, то якщо посадити овочі, квіти, дерева тепер, вони виростуть кволими, будуть погано сходити й тяжко приживатися. Рекомендується садити експериментальні культури. Також рекомендовано обприскати рослини з метою захисту від шкідників і грибка, але не можна поливати й підживлювати – це може їх спалити.

7 квітня – оскільки роботи, пов’язані з життєдіяльністю рослин, не варто проводити, відкладіть посів та посадки, але сміливо проведіть перекопування землі, підгорніть сходи, прорідіть і видаліть бур’яни. Ці роботи допустимі як у теплиці, так і у відкритому ґрунті. Не зайвою буде санітарна обрізка та видалення суничних вусів.

8 квітня – одним із найбільш підходящих для посадок вважається знак Риби. Якщо бажаєте отримати рясний урожай, садіть культури саме тепер, але враховуйте, що плоди не будуть довго лежати, насіння з них зібрати теж не вийде. Рослини виростають із міцною кореневою системою та смачними плодами. Сміливо саджайте гарбузові й інші культури. Садіть картоплю, пересаджуйте на постійне місце розсаду, сійте на клумбі квіти. Можна поливати й рихлити, проводити підживлення по листу мінеральними добривами. Поливати й підживлювати потрібно обережно, оскільки надмірна кількість підживлення може викликати грибкові інфекції. Прищеплюйте, заготовлюйте живці, обрізайте дерева і кущі.

9 квітня – продовжуйте садити культури, якщо розраховуєте отримати рясний урожай. Можна посіяти баклажани, арахіс, різні види капусти, томат, мангольд, моркву, перець, редис, огірки, гарбуз, зернові культури. З пряно-зелених посійте базилік, крес-салат, спаржу, хрін, шпинат, цикорій. Будуть добре рости саджанці аґрусу, яблуні, шипшини, винограду. На клумбі посійте гвоздику, лілії, шавлію, а з кімнатних – акваріумні рослини, ампельні фікуси, герань. Можна робити щеплення, окулірування, прищіпку, закладати органіку на компост. Не обробляйте спецзасобами.

10 квітня – у Овні садити більшість культур не можна – рослини будуть швидко сходити, але виростуть слабкими, плоди будуть погано зав’язуватися, а урожай погано зберігатиметься. Тому зоріть землю, підгорніть сходи, в горщиках домашніх рослин замініть субстрат. Прорідіть сходи, видаліть бур’яни. В саду зробіть чистку і прищіпку. Можна обробити рослини засобами для захисту від шкідників і грибка. Якщо ростуть квіти, зрізайте їх для букетів або перевезення.

Гарного настрою та плідної праці на весь тиждень зичить вам

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.