Гарантія збереження миру

На сайті «Новости Приднестровья» повідомляється, що Президент ПМР Вадим Красносельський в інтерв’ю виданню «Парламентская газета» нагадав про важливість ролі Російської Федерації в переговорному процесі та збереженні миру і спокою в Придністров’ї.

«Миротворча операція в Придністров’ї – це гарантія збереження миру, продовження переговорного процесу і захисту громадян», – сказав він.

Нагадаємо: в липні 1992 року Росія зупинила збройну агресію Молдови проти Придністров’я. До цього зупинити війну на Дністрі намагалися кілька погоджувальних комісій, у тому числі за участю міжнародних представників. Однак місія спостерігачів не змогла запобігти нападу озброєних формувань РМ на Бендери в червні 1992 року. Кровопролиття припинилося лише з прибуттям миротворців Росії.

Миротворча операція під егідою РФ реалізується в Придністров’ї з 1992 року на підставі міждержавних угод. Вона визнана однією з найуспішніших в історії: з початку її функціонування бойові дії не поновлювалися, не загинув жоден учасник миротворчої місії. Крім Російської Федерації, в ній беруть участь сторони конфлікту – ПМР і РМ, а також група військових спостерігачів від України. Миротворчий контингент РФ формується зі складу Оперативної групи російських військ у Придністров’ї.

Водночас усі ці роки з боку Молдови робляться спроби виведення російських миротворців з нашої країни. Про це, зокрема, не один раз заявляла нинішній Президент РМ Майя Санду. Її заяви підтримали в НАТО. Генеральний секретар організації Йєнс Столтенберг сказав, що Росія нібито порушує «територіальну цілісність Молдови», розмістивши миротворців у Придністров’ї.

Президент РФ Володимир Путін неодноразово наголошував, що виведення миротворців можливе тільки після врегулювання молдо-придністровського конфлікту.

Раніше Президент ПМР Вадим Красносельський заявив, що «… будь-які спроби зруйнувати теперішній мирогарантійний механізм можуть спровокувати повернення молдо-придністровського конфлікту до ситуації початку 90-х років. Через неврегульованість державно-правових відносин у Придністров’я і Молдови немає комплексної домовленості, яка виключала б можливість відновлення прямого військового протистояння».

Фото: https://novostipmr.com/