«Молодість, мистецтво, краса» – унікальна експозиція в Бендерах

У Придністровському державному художньому музеї (ПДХМ) відкрилася виставка радянських майстрів пензля «Мистецтво, молодість, краса». Подія відбувається в рамках Року молоді, оголошеного в республіці Президентом Вадимом Красносельським. Представлені 40 творів розповідають глядачеві про радянську молодь та її життя в минулому столітті.

Спортсмени, будівельники, геологи, лікарі – головні герої виставки, представники молодого покоління радянського часу нашої історії. В експозиції представлено 40 робіт –37 художніх полотен і 7 скульптур. Однак, символами виставки є живописний твір Вармії Пірса «Пісня молодих» і скульптура Матвія Левінзона «Юність». Більшість експонатів відтворюють дійсність і події минулого століття. Співробітники музею відзначають, що головне завдання виставки – це показати спадкоємність кращих традицій, їх естафету від молоді минулого в наше століття. «Людина молода, вона завжди гарна своєю працею, своїми мріями, своїм прагненням до навчання, до спортивних досягнень, до творчих звершень у мистецтві. Мистецтво ж, воно, своєю чергою, теж здатне, перетворюючи, виховувати, робити нас кращими. Звідси й така назва виставки: «Молодість, мистецтво, краса», – зазначила директор ПДХМ Наталя Єгорова.

Таким способом, за картинами під назвами «Вулиця Діогена», «Першопрохідники. Перший аеродром», «Геологи», «Рейки дзвенять» завдяки мові живопису можна дізнатися про людей, які звели один із мікрорайонів Бендер – БАМ, про романтику студентської та робітничої молоді.

На живописних полотнах майстрів – тільки активна молодь: спортивна, серйозна ділова й робітнича, студентська, романтична й мрійлива. Наприклад, твір художника Сергія Овсепяна «І я полечу» розповідає глядачеві про молоду людину, яка мріє, подумки уявляє, як підкорятиме небесні простори. Взагалі, в цій експозиції фахівці постаралися розкрити космічну тему. «Є такі речі, які не випинають напоказ: любов і повага в сім’ї, ставлення до Батьківщини, прагнення здобути омріяну професію, мрії про космос. Це і нинішня молодь Придністров’я. Саме тому на виставці є роботи з зображенням космонавта Юрія Гагаріна, картини про БАМ, бо це теж своєрідний космос – грандіозна, космічна праця людини. Космос відкриттів і досягнень у спорті, культурі, освіті», – захоплено розповіла директор установи.

По-справжньому глибоко вражає виставка ще одним полотном – це робота, яка ще жодного разу не експонувалася. Картина, де автор зобразив лікарів-нейрохірургів, змушує глядача по-особливому поглянути на людей в білих халатах. Вони й нині на передньому краї, у скрутних умовах борються за здоров’я і життя придністровців, а поміж них багато студентів-медиків, гідних нащадків знаменитих земляків Тарасевича та Скліфосовського.

Молоді обличчя, образи наших попередників, представлені на виставці, додають оптимізму: вони будували міста, розвивали науку і медицину, освоювали комунікації, досягали вершин у спорті – сила будь-якої держави в її молоді. Вона й опора, і надійне майбутнє. «Хто б не прийшов на цю експозицію – молода чи літня людина, вона розуміє, що традиції, які заклала молодь, – вони будуть сприйняті майбутніми поколіннями. Якраз це добре показано у творах. Традиції молоді, яка облагороджує життя і робить його прекрасним», – зазначила заступник директора ПДХМ Тетяна Шабардіна.

Відвідати виставку будь-хто охочий матиме можливість до початку травня. У трьох залах глядачам пропонують помилуватися творами, що розповідають про радянську молодь – гідний приклад для наслідування нинішньому поколінню.

У зв’язку з пандемією, всі відвідувачі мають бути в масках, а на вході в культурний заклад – обов’язкова термометрія і дезінфекція рук. Музей працює з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото: IA «Новости Приднестровья».