Рибницький історико-краєзнавчий

Iсторико-краєзнавчий музей міста Рибниці був створений 1 квітня 1974 року. З того часу працівники музею не припиняють науково-дослідну роботу, на основі якої відбувається постійне розширення фондів. Експонати в залах музею відображають більш ніж 390-річну історію міста.

У Рибниці 1974 року з ініціативи міської влади (рішенням Міністерства культури МРСР) був створений музей, для якого виділили невелике приміщення в міському Палаці культури. Першим його директором та ідейним натхненником була Галина Рикова, яка і стояла біля джерел його створення. Під її керівництвом велася підготовча робота: збір, вивчення, накопичення наукових та історичних документів і предметів, що відбивають цінні відомості про край. Вибирати матеріали, що стосуються Рибниці та Рибницького району, Галина Андріївна їздила в архіви Москви, Одеси, Кам’янця-Подільського. Багатий матеріал про період Великої Вітчизняної війни, про рибничан, що воювали на фронтах, про дивізії, які захищали місто, Галині Андріївні вдалося розшукати в Київському архіві. Для цієї роботи Міністерством культури МРСР їй було надано спеціальний допуск до секретних матеріалів.

Експозиція розросталася, і в 1978 році установі надали нове власне приміщення на вулиці Комсомольській, 18, яке було переобладнане з колишньої книгарні. Урочисте відкриття історико-краєзнавчого музею відбулося 6 листопада. До цього часу в ньому було підготовлено і представлено понад 4 000 експонатів: фотографій, документів, знарядь праці та предметів побуту. На вулиці біля будівлі в пам’ять про перших трактористів Воронковської машинно-тракторної станції (був задуманий як пам’ятник Трудової слави) встановлено на постамент старовинний трактор «Універсал». Цей експонат привернув до себе таку увагу тим, що створена в 1929 році Воронковська МТС була не тільки першою в районі, а й однією з перших у СРСР, а в 1940-му була удостоєна вищої нагороди СРСР – ордена Леніна. Поруч із трактором встановлений ще один історичний експонат – артилерійська гармата, яка використовувалася на озброєнні Червоної Армії. Для історії району вона знаменита тим, що стояла на доті першої лінії оборони. Ця лінія укріплень пролягала вздовж Дністра, а дот розташовувався біля Рибницького залізничного моста, де і був знайдений.

Відтоді, як у місті був відкритий Музей бойової слави, всі матеріали, що стосуються ВВВ та участі рибничан у війнах і військових конфліктах, перенесені в його експозиції. А в Історико-краєзнавчому можна побачити експонати, знайдені під час археологічних розкопок на території нашого краю, простежити історію виникнення міста і сіл району, побачити різні старовинні предмети: домотканий одяг і домашнє начиння, знаряддя праці, сільськогосподарський інвентар, зразки національного одягу тощо.

На сьогодні цей музей, поряд з 11-ма іншими, належить до складу «Рибницького музейного об’єднання». Хранителем музейних фондів РІКМ є Людмила Мараренко – старший науковий співробітник, грамотний компетентний фахівець, який з відповідальністю ставиться до виконання своїх обов’язків. Не поступається перед своїми старшими колегами і Юлія Скорпан – молодий співробітник музею.

Колектив Історико-краєзнавчого музею, крім дослідницької діяльності, копіткої повсякденної роботи у фондах, проводить безліч тематичних заходів та онлайн-виставок. Як приклад можна навести віртуальний музейний тур «Свято весни й любові «Мерцішор», про який ми писали зовсім недавно. Працівники музею провели виставки «В краю народних умільців», «Новорічна іграшка – частинка чудес». Нині готується онлайн-захід, присвячений 35-річчю аварії на Чорнобильській АЕС.

Директор МУ «Рибницьке музейне об’єднання» Тетяна Вроденко підкреслила, що всі працівники успішно освоюють нові інформаційні технології, є співавторами відеороликів до знаменних дат рідної та всесвітньої історії на ютуб-каналі «Рибницького музейного об’єднання», публікують статті про діяльність і фонди РІКМ у республіканських наукових альманахах, ЗМІ та виступають з інтерв’ю про свою роботу на ТБ ПМР, ТСВ.

Керівник дала високу оцінку роботі колективу, побажала колегам подальших успіхів та привітала їх з днем народження Історико-краєзнавчого музею.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото: http://rybnitsa.org/