Дізнатися свій ВІЛ-статус. Безкоштовно та анонімно

У рамках Всесвітнього дня здоров’я Центр з боротьби зі СНIД організував спеціальну акцію. До 19 квітня в Тирасполі на території Республіканської клінічної лікарні триватиме безкоштовне й анонімне тестування. Дізнатися про ВIЛ-статус може кожна людина, зацікавлена у збереженні свого здоров’я.

Фахівці вже давно перестали називати вірус імунодефіциту чумою ХХІ століття. Наукою підтверджено, що з цим захворюванням (за умови належного лікування) людина може прожити повноцінне та тривале життя. У світі відомі навіть випадки, коли особи з ВІЛ прожили понад 80 років. «На сьогодні ні ВІЛ-інфекція, ні гепатит «С» –аж ніяк не вирок. Тому що для пацієнтів, які мають вірус імунодефіциту людини, існує досить ефективне лікування, яке дає можливість блокувати розвиток вірусу в організмі. На жаль, повністю вилікувати його ми не можемо, проте блокувати вірус, відновити здоров’я, зміцнити імунітет ми в змозі.

Щодо гепатиту «С», тут більш сприятливий результат, оскільки хвороба повністю виліковується. Існують ефективні препарати, віднині немає потреби в госпіталізації хворого, тому що прийом ліків відбувається амбулаторно. Необхідно людину комплексно обстежити та контролювати ефективність лікування», – зазначив головний лікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Вчасно виявити захворювання! Фахівці невпинно повторюють: що раніше розпочати лікування, то більше шансів жити повноцінним життям. Саме тому в республіці так багато уваги приділяють тестуванню і виявленню випадків зараження ВІЛ-інфекцією, гепатитом та сифілісом. Подібні акції з безкоштовного тестування Центр з боротьби зі СНІДом проводить кілька разів на рік. «У рамках саме цієї акції, що приурочена до Всесвітнього дня здоров’я, ми вирішили провести протягом двох тижнів тестування на ВІЛ, вірусний гепатит «С» і сифіліс. Захід спрямований на те, щоб привернути увагу громадян до свого здоров’я і в цілому для профілактики небезпечних захворювань», – зазначив керівник Центру.

Фахівці відзначають, що експрес-тестування здійснюється за спрощеною процедурою, однак за ефективністю нічим не поступається класичному методу дослідження в лабораторіях. «Коли людина до нас приходить, я відразу пояснюю, на які віруси ми будемо робити тест. Потім я беру з пальця кров, капаю на тест і змішую з реактивом. Результат готовий протягом 15–20 хвилин. Достовірність такого тесту становить 98-99 %», – пояснила соціальний працівник Анна Луцько.

Співробітник Центру повідомила, що з усіма пацієнтами проводиться обов’язкова консультація, як ДО, так і ПІСЛЯ здачі тесту. Практично всі, хто приходить на процедуру, відчувають страх і хвилювання. «Здебільшого, переживають люди, я з ними розмовляю, пояснюю, як всі ці хвороби передаються, тому що не всі до цих пір знають про шляхи передачі ВІЛ або сифілісу», – зазначила медпрацівник.

24-річна тираспольчанка Марина А., одна з небагатьох, хто погодилася розповісти нам, чому вона зважилася на тест на ВІЛ. Дівчина каже, що не так страшно пройти процедуру, як очікувати результат. «Я вперше тестуюся. Хотіла зробити це ще в позаминулому році, але так і не зважилася. Я боялася: а що, якщо він буде позитивним, як тоді жити з цим? А якщо про це хтось дізнається?

Звичайно, це не правильно, але я воліла просто жити в невідомості, так спокійніше. Начебто стежу за своїм здоров’ям, знаю про шляхи передачі вірусу, але в моєму житті ризик був. Довго обмірковувала все і ось зважилася. Спасибі, звичайно, велике працівникам Центру, які спілкуються з людьми, все пояснюють. Це вселяє якийсь спокій, впевненість, що ти не одна. На щастя, у мене негативний тест! Я така щаслива і тепер точно спокійна. Усім тим, хто тільки думає, чи варто робити тестування, однозначно скажу: Так, обов’язково! Фахівці вам допоможуть, будьте певні», – поділилася досвідом та емоціями тираспольчанка Марина А.

У 2020 році в Придністров’ї був зареєстрований 141 випадок ВІЛ-інфекції. Фахівці розуміють, що цифра дещо занижена, оскільки в статистику втрутилася пандемія. Через карантин не вдалося провести обстеження в повному обсязі. «За останні 10 років ми щорічно реєструємо 220–240 нових випадків ВІЛ-інфекції. В цілому, якщо взяти дані за весь період епідемії, то у нас зафіксовано 780 випадків на 100 тисяч населення, тобто це досить високий показник, практично, на рівні сусідніх держав», – наголосив головний лікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Пройти безкоштовне й анонімне тестування можна до 19 квітня з понеділка по п’ятницю з 08:30 до 15:30. Тести роблять в Центрі профілактики й боротьби зі СНІД на території Республіканської клінічної лікарні. (м. Тирасполь, вул. Миру, 33, корпус 5. Соціальний центр, кабінети № 1 і № 2). Телефон для довідок: 0 (533) 5-80-34.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.