26 років віри та вірності

17 грудня Чорноморське козацьке військо (ЧКВ)
відзначило 26-у річницю свого відродження.
Цій події був присвячений урочистий сход козаків Придністров’я.

Привітати наше славне козацтво прибули голова Уряду Олександр Мартинов, заступник секретаря Ради Безпеки ПМР Олександр Лук’яненко, депутат Верховної Ради Ігор Буга, заступник глави столичної держадміністрації Микола Обручков, керівники МДБ, Міноборони та МВС ПМР, гості з Росії.

Відкриваючи урочистий схід, військовий отаман ЧКВ Ігор Небейголова розповів про основні етапи відродження козацтва і про те, якими є його цілі та завдання в наші дні. Він нагадав, що саме 17 грудня 1991 року нащадки чорноморських козаків на чолі з отаманом Пантелеєм Сазоновим провели Збори нащадків козаків, які стали основою організаційного оформлення козацтва в Придністров’ї. «Якщо в Росії козацтво відроджувалося як етнокультурна спільність людей, то у нас як військова складова, тобто відразу ж з моменту відродження козаки взяли участь у бойових діях», – зазначив військовий отаман ЧКВ.

Ігор Небейголова підкреслив, що козацтво завжди було і буде готове стати на захист інтересів республіки. ЧКВ йде в ногу з часом і активно співпрацює з усіма гілками влади й різними громадськими організаціями Придністров’я. «Чорноморське козацьке військо нарівні з усіма патріотичними громадськими організаціями, з усім народом в 90-х роках XX століття відстояло республіку. Ми стоїмо поруч з усіма, тому що у всіх нас одне завдання – республіка повинна жити, республіку повинні визнати», – заявив військовий отаман.

Сьогодні в Придністров’ї проживає близько чотирьох тисяч козаків, включаючи козачок та козачат. Для отамана ЧКВ особливо приємно, що з кожним роком військо поповнюється молоддю. За його словами, стати козаком може будь-який охочий громадянин. Щоб вступити в козацтво, потрібно подати прохання на ім’я отамана станиці, в районі якої ви проживаєте. Рада старійшин станиці розгляне вашу кандидатуру, в тому числі вивчить і те, як ви поводитеся в сім’ї, на роботі, в суспільстві. Якщо все добре, то кандидат прийме присягу в церкві й стане повноправним козаком.

«Нині ЧКВ розвивається не тільки як воєнізована структура, але і як духовно-культурне товариство. Розвиваються спортивні секції, засновані культурні та історичні клуби, створені та виступають перед придністровцями козацькі ансамблі. У лавах козаків є призери й чемпіони світу та Європи з різних видів спорту. Особливу популярність у республіці дістав дитячий фестиваль козацької культури, на який приїжджає все більше і більше дітей з усіх районів і міст республіки. Приділяємо ми увагу й духовному вихованню молоді», – підсумував Ігор Небейголова.

Вітальний адрес Президента ПМР зачитав заступник секретаря Ради Безпеки ПМР Олександр Лук’яненко. «Схід нащадків козаків 17 грудня 1991 року став основою формування в Придністров’ї нової організації – об’єднання козаків-чорноморців, яке поєднало всіх тих, у кому тече козацька кров, а головне – кому небайдужа доля Вітчизни. Саме ви, як і ваші доблесні предки, вірою і правдою стояли й нині перебуваєте на позиціях ратного обов’язку, духовності та патріотизму, – йдеться у зверненні Глави держави Вадима Красносельського. – Нині Чорноморське козацьке військо являє собою реальну опору для держави. Вже не перший рік козаки охороняють мир і спокій придністровців, несучи прикордонну службу, виховуючи молодих патріотів і зміцнюючи духовно-моральну основу нашого суспільства».

У своєму виступі голова Уряду ПМР Олександр Мартинов особливо відзначив важливу роль козацтва в зародженні та становленні республіки. «Саме козаки одними з перших стали на захист придністровського народу від молдовських націоналістів у важкі воєнні дні. За це жителі нашої республіки безмірно вдячні вам і донині. Ви завжди були там, де небезпечно і важко, де кипить боротьба за справедливість і віру, – сказав він. – Нині ви не тільки виконуєте своє стратегічне завдання – захищаєте мир і безпеку громадян своєї країни, але й виконуєте справи громадські. Виховуючи молоде покоління нашої республіки, ви передаєте їм сімейні та культурні цінності, вчите любити свою Батьківщину – Придністров’я, де вони народилися і виросли, передаєте традиції наших предків».

Олександр Мартинов особливо підкреслив, що в найважчі роки становлення нашої республіки козаки залишалися кращими синами Батьківщини.

Слова привітання та подяки чорноморським козакам пролунали від депутата Верховної Ради ПМР Ігоря Буги, заступника глави столичної держадміністрації Миколи Обручкова, від російських козаків. Кращі представники ЧКВ були нагороджені орденами, медалями та грамотами.

«За віру і вірність» – девіз Чорноморського козацтва. Ось уже 26 років після свого відродження воно ні на крок не відступає від цієї священної обітниці.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.