План городника-садівника на квітень. (Продовження)

Українці – люди зі здоровим почуттям гумору, тому й кажуть, жартуючи: «Яка погода буде завтра, дізнаємося післязавтра». Хоча для квітня не завадило би дощику рясного, бо  «Мокрий квітень, сухий май – для картоплі буде рай». Ми, до речі, можемо зробити рай власноручно, аби вистачило здоров’я та знань. А знання здобудемо за допомогою квітневого плану городника-садівника.

11 квітня – уникайте активних посадок культурних рослин. Можна посіяти ті, що швидко ростуть і дають надземну зелень. Та навіть такі рослини не сійте з метою зібрати насіння і не чекайте від них високої врожайності. Так, допускається посів капусти, цибулі, редиски, петрушки на зелень, салату, гірчиці. Не зайвою буде обробка від шкідників і грибка спеціальними засобами. Не можна робити обрізання, пікірувати розсаду, поливати рослини.

12 квітня – новий місяць – не найкращий час для починань у городі або саду. Рослини зараз украй вразливі, тому календар на квітень не рекомендує чіпати рослини. Тим більше, що все ще триває знак Овна, який теж не сприяє посадкам. Якщо хочеться чимось зайнятися, наведіть порядок на ділянці: видаліть сухі та хворі гілки, старі рослини. Займіться сходами, прорідіть і просапайте їх. Допускається обробка засобами для захисту рослин.

13 квітня – малодосвідченим городникам може здаватися, що сіяти насіння в Тельці не можна, оскільки воно погано сходить. Насіннєвий матеріал дійсно трохи «засиджується» в землі, зате сходи виходять дружними й міцними. Рослини формують багато пагонів, рясно цвітуть, формують міцний корінь. Якщо хочете отримати багатий урожай, який довго зберігається, садіть культури саме тепер.

Можна сіяти насіння томату, редьки, буряка, моркви, огірків, бобових, цибулі, зелені, садити в саду вишню, грушу, шипшину, черешню. У полі сійте кукурудзу і соняшник, а на клумбі – чорнобривці, тюльпани, лілії, іриси, гладіолуси.

14 квітня – продовжуйте садити й сіяти культури, які хочете виростити на ділянці. Вони вийдуть міцними, здоровими, плодоношення буде рясне, а плоди – довго зберігатимуться. Можна посіяти цибулинні, бобові, гарбузові культури, кукурудзу, капусту, петрушку, салат, щавель, шпинат. Посадіть у саду сливу, черешню, яблуню, шипшину, а в квітнику посійте чорнобривці, гіацинти, настурції, іриси. З рослин, які ростуть дома, посійте декоративно-квітучу бегонію, каланхое.

15 квітня – у Близнюках можна садити не всі культури. Рослини дадуть урожай, але він буде незначним, а плоди – без яскраво вираженого смаку і запаху. Можна посадити культури, у яких в’юнке, довге стебло. Тож посів гороху, квасолі, баштанних культур допускається. Також посійте крес-салат, капусту, листову петрушку. Це ж стосується і квітів – можна сіяти ампельні та в’юнкі квіти. В саду зробіть заготівлі живців, проведіть щеплення. Можна посадити саджанці винограду і суницю. Обприскайте рослини захисними засобами, адже весна –пора, коли шкідники особливо голодні та здатні завдати непоправної шкоди культурним рослинам. Це ж стосується і грибка – навесні рослини часто ним уражаються. Не робіть поки полив, якщо потрібно –лийте зовсім небагато води. Також не проводьте пікіровку і пересадку.

16 квітня – садіть культури, у яких в’юнке стебло. Ампельні квіти можна висівати на розсаду або висаджувати в горщики, де вони будуть красиво виглядати. На грядках посійте баштанні культури, горох, сочевицю, зелень і капусту пекінську. У саду підготуйте живці, зробіть щеплення, проведіть санітарну обрізку, якщо не зробили цього раніше, посадіть суницю садову. Можна обприскати рослини спецзасобами проти хвороб.

17 квітня – сійте дині, суницю, квасолю, горох на грядках. Також посадіть виноград, лимонник, пасифлору, троянди. Якщо хочете рихлити ґрунт, робіть це по сухому. Можна провести підгортання, прополювання, проріджування на грядках. Обробіть рослини препаратами, які захищають від інфекцій і шкідників. Зробіть формуючу обрізку, якщо не провели її раніше.

Що робити після 17 квітня – дізнаєтесь у наступному номері газети «Гомін». А наразі гарного настрою та плідної праці на весь тиждень зичить вам

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.