А ви знаєте, що існує Всесвітній фестиваль вівсянки?

Iсторія свята

Всесвітній фестиваль вівсянки проводять в Америці – в місті Сент-Джордж (штат Південна Кароліна). Історичні дані свідчать про одного заповзятливого менеджера мережі супермаркетів Білла Хантера, який звернув увагу на те, що жителі цього міста купують вівсянку значно частіше, ніж в інших американських містах. От він і вирішив додатково простимулювати її продаж і влаштував особливе свято, яке назвали «Всесвітнім фестивалем вівсянки».

Уперше він відбувся в 1985 році й дуже вдало, а тому відтоді святкується щорічно в другу п’ятницю квітня, причому з п’ятниці до неділі (три дні). Фестиваль жителям міста сподобався, поступово сформувалися його традиції, й на сьогодні це веселе свято, де можна не тільки поїсти вівсяної каші на швидкість, але і навіть повалятися в ній. Під час фестивалю можна ще й весело провести час: послухати музику, потанцювати, випробувати волю та удачу в оригінальних змаганнях. До того ж участь у різних конкурсах – це не тільки можливість безплатно наїстися вівсянки, а ще й шанс виграти який-небудь приз або гроші.

Після цього заходу люди, дійсно, почали приділяти більше уваги вівсянці – продуктові надзвичайно корисному для здоров’я.

На Всесвітній фестиваль вівсянки в Сент-Джордж щороку приїжджає все більше і більше народу. І не тільки з Америки, але й з інших країн світу, тож цей фестиваль став по-справжньому всесвітнім.

Сьогодні всім охочим долучитися до свята, не покидаючи своєї країни, ми розповімо, чим же прославився цей продукт, якщо на його честь щорічно проводять такий цікавий захід.

Про користь вівсянки

За радянських часів інтерес до вівсянки проявляли тільки молоді матусі, а також люди, вимушені дотримуватися суворої дієти. Нині ситуація змінилася, і вівсяна каша дістала заслужене визнання, особливо у людей, які ведуть здоровий спосіб життя (а тепер це модно). І цьому є логічне пояснення: вівсяна крупа входить у ТОП 10 найкорисніших продуктів, оскільки багата клітковиною, вітамінами, мінеральними речовинами (кальцієм, фосфором, залізом, цинком, йодом, фтором). Її унікальний склад допомагає боротися з «поганим» холестерином, є профілактикою остеопорозу та анемії.

Вівсянка допомагає відновитися після свят, тому що сприяє покращенню кровообігу і знижує ризик захворювань серцево-судинної системи.

Завдяки високому вмісту клітковини ця диво-каша відіграє роль «йоржика» для кишечника: за умови постійного її вживання нормалізується робота всього шлунково-кишкового тракту. Крім того, вівсянка покращує роботу мозку і сприяє гарному настрою. Це підтвердили результати наукового дослідження: протягом місяця спостерігали за групою добровольців у віці від 30 до 80 років, які щодня їли традиційну вівсянку. Експеримент установив, що всі без винятку учасники стали продуктивнішими. Упродовж досліджень вони відзначали в себе бадьорість і піднесений настрій.

Треба мати на увазі, що цілющими властивостями наділена тільки класична вівсяна крупа – та, яка вимагає варіння. Популярні «швидкі каші», попри зручність і швидкість приготування, не можуть з нею змагатися в корисності: в процесі обробки частина корисних властивостей безповоротно втрачається.

Анастасія   КАСИМ.