План городника-садівника на квітень. (Продовження)

Шановні наші читачі, власники садків та городів, поспішаю вас оповістити, що з переходом Місяця в сузір’я Рака настають посадкові дні у квітні. Тепер можна садити практично все, що хочеться виростити, особливо низькорослі рослини. Ви отримаєте багатий урожай зі смачними й соковитими плодами, але на зберігання вони не підходять. Нехай вас не лякають повільні сходи – рослини нарощують кореневу систему і в результаті дадуть прекрасний урожай.

18 квітня – посійте з зелених культур м’яту, базилік, коріандр, спаржу, кріп, шпинат, з овочів – баклажани, томат, гарбуз, огірки, капусту, цибулю, буряк, часник, моркву. Посадіть на ділянці грушу, смородину, сливу, малину, а у квітнику – айстру, волошку, хризантему, фіалку, настурції, незабудку. Поливайте вдосталь рослини, підживлюйте їх органікою та мінералкою.

19 квітня – можна займатися всіма можливими роботами на ділянці, тому що знак дуже продуктивний. Не можна тільки обробляти рослини хімікатами. Якщо дуже потрібно обприскати рослини, вдайтеся до народних, натуральних засобів. Також не варто обрізати плодові дерева.

Замочуйте насіння для подальшого посіву, рихліть землю, поливайте рослини, прищеплюйте. Культурні рослини підживіть мінералкою чи органічними добривами – весняні підживлення дуже важливі для розвитку. Посійте бобові, баштанні, зернові культури, огірки, томати, цибулю, зелені культури.

20 квітня – оскільки Місяць перебуває у Левові, наступають не найсприятливіші дні для посадки у квітні. У цей час потрібно знизити продуктивність і більше відпочивати, чіпати рослини краще по мінімуму. З зелені посійте валеріану, гірчицю, з квітів – незабудку, календулу, матіоли, фіалку.

21 квітня – приділіть особливу увагу грядкам. Можна висівати насіння відразу у відкритий ґрунт. До цього часу деякі культури вже дадуть сходи, тому їх можна прорідити або підгорнути. Також посійте скоростиглі культури, які стійкі до посухи. Не робіть обрізку плодових дерев. Також перенесіть поливи та проведення підживлення.

22 квітня – більшість культур садити поки що не бажано, займіться незасадженими ділянками землі. Можна підготувати грядки для майбутніх посівів, розпушити землю, видалити бур’яни. В саду перекопайте ґрунт, виполіть поросль, проведіть обробку проти патогенів. Пророщувати насіння перед посівом, поливати й підживлювати рослини, пересаджувати, пасинкувати, робити обрізання не можна.

23 квітня – сузір’я Діви, куди цього дня починає переходити Місяць, теж не вважається продуктивним знаком, але все ж деякі культури посіяти можна, наприклад, однорічні квіти. Якщо посіяти овочі, вони наростять хороший корінь, добре пристосовуватимуться до умов вирощування, але урожай дадуть невисокий. Смак і запах плодів недостатньо виражений. Це період для посадок декоративних рослин, оскільки їхнє цвітіння буде красивим. Садіть рослини, які в’ються, наприклад, виноград, огірки. З квітів посійте гвоздику, гладіолус, іриси, матіоли, незабудку, дельфініум. Небажано замочувати насіння і проводити обрізку.

24 квітня – сійте в саду і на клумбах однорічні квіти, саджайте декоративні дерева і кущі. Можна підживити вирощувані культури мінеральними добривами, живцювати чагарники, висаджувати живопліт. Посадіть на ділянці суницю, аґрус, виноград, засійте газон. На грядках посійте артишок, кріп, огірки, гіркий перець. Можна обробляти землю: закривати вологу, підгортати, мульчувати. Висаджуйте на постійне місце розсаду, проріджуйте сходи, просапайте. Поливати рослини потрібно помірно.

Люди завжди з нетерпінням очікували на прихід весни, уважно спостерігаючи за змінами в природі. Той, хто знає землю, розуміє, що працювати за спеціальним планом, без урахування поточного моменту, неможливо. Iноді варто перечекати несподіване похолодання чи раптовий дощ, а часом краще прискорити якісь роботи. Саме так, не лінуючись, але пристосовуючись до природи, можна домогтися багатого врожаю.

Для перевірки результатів проведіть особистий експеримент за порадами, даними нашим календарем: посадіть половину грядки у сприятливий період, а другу половину – наступного дня, коли цей період уже закінчиться. Зробите власні висновки.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.