Всесвітній день настільного тенісу

Офіційно Всесвітній день настільного тенісу відзначається з 2015 року. Iніціатором заснування нової спортивної дати виступила Міжнародна Федерація настільного тенісу з метою активної популяризації такого виду спорту, його просування в різних країнах і, звичайно ж, пропаганди здорового способу життя.

Настільний теніс або пінг-понг є одним із найбільш масових і демократичних видів спорту. Перші ігри в настільний теніс влаштовували за звичайними письмовими столами, замість сітки встановлювали книги, а шматки картону замінювали ракетки. З часом запровадили сітку та ракетки різної форми. У 1988 році настільний теніс став частиною олімпійської програми.

Переваги гри в настільний теніс просто величезні. Його називають інтелектуальним спортом, оскільки він зберігає молодість тіла і досить ефективну роботу (молодість) мозку. Згідно з дослідженнями, цей вид спорту активує більше частин мозку, ніж будь-який інший. Лікарі рекомендують настільний теніс літнім пацієнтам для боротьби з психічними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера і недоумство. Серія клінічних досліджень в Японії дозволила виявити, що настільний теніс помітно збільшує приплив крові до мозку, що гарантовано допоможе запобігти деменції.

Ще однією перевагою настільного тенісу під час інтенсивної гри є те, що він спалює калорії та допомагає вам залишатися у формі. Гра покращує зорово-моторну координацію і стимулює розумову активність, концентрацію і тактичну стратегію. Це робить її ідеальною грою як для молоді, так і для літніх.

У Придністров’ї професіоналів настільного тенісу виховують у Республіканській СДЮШОР настільного тенісу, яка дислокується в Дубоссарах. Олена Мокроусова, Єлизавета Медвецьки, Ольга Близнюк, Катерина Шмигановська – найбільш титуловані вихованки Дубоссарської школи настільного тенісу. Вони ставали призерами різних міжнародних турнірів, зокрема брали участь у Юнацьких Олімпійських іграх, всесвітніх Універсіадах, чемпіонатах світу та Європи. У 2020 році за високі спортивні результати на міжнародній арені, за створення спортивної бази, що відповідає найвищим міжнародним вимогам, колектив школи настільного тенісу в Дубоссарах указом Президента ПМР нагороджений орденом «Трудова слава».

За словами директора спортшколи Валерія Гросула, для тренерсько-викладацького складу це є великим стимулом, щоб прагнути до нових високих результатів своїх вихованців на міжнародній арені.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов є аматором настільного тенісу. Щотижневі тренування дозволяють брати участь у міських турнірах і навіть посідати призові місця. Кілька років поспіль у Бендерах проводиться турнір «Рівні можливості». У грі в настільний теніс і в шашки змагаються параспортсмени та представники державних органів влади нашої республіки. Турнір єдиний у своєму роді не тільки в Придністров’ї, а й у сусідніх країнах. Його організовує республіканський благодійний фонд сприяння активній реабілітації та соціалізації інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату «Світ рівних можливостей». Керівник фонду – Дмитро Кузук. Людина, яка фактично стала засновником параспорту в Придністров’ї, допомагаючи придністровцям з обмеженими фізичними можливостями бути повноправними членами суспільства.

На думку спікера парламенту, турнір «Рівні можливості», який проводиться в Бендерах, допомагає здоровим людям побачити, наскільки параспортсмени можуть перевершувати їх у майстерності. «Це і моральна, і фізична підтримка людей з обмеженими можливостями. Вони бачать мету, вони тренуються заради цих змагань. І сенс їхнього життя набуває яскравих контурів, а ми підтримуємо і прагнемо до їх успіхів», – наголосив Олександр Вікторович.

У Тирасполі спортивний клуб «Тирас-Ракета» ось уже майже десять років об’єднує людей з інвалідністю, захоплених настільним тенісом. Серед членів цієї громадської організації – майстри спорту, призери різних міжнародних турнірів, у тому числі Кубка Росії та чемпіонату Європи.

Його спортсмени – Дмитро Лавров, Віталій Сліпченко, Андрій Моор, Людмила Браїлова, Світлана Руссу – неодноразові учасники, призери та переможці міжнародних турнірів і чемпіонатів.

Пам’ятайте, що настільний теніс відкритий для всіх! Ця спортивна дисципліна дарує позитивні емоції, підносить настрій, тримає в тонусі все тіло, знімає стрес і завжди готова прийняти в армію своїх шанувальників кожного. Та і взагалі, заняття настільним тенісом – це гарна нагода, щоб залучитися до здорового способу життя. Тож обирайте зручну ракетку і будьте здорові!

Олександр   ЗАЙЧУК.

На фото Олександр Коршунов.

Фото з вiдкритих джерел.