Онлайн-екскурсiя в музеї історії ЦВК ПМР

Цього року 16 квітня оголошене Днем молодого виборця, проте заходи в рамках події розпочалися заздалегідь. З-поміж них передбачені онлайн-екскурсії в Музеї історії виборів і референдумів в Центральній виборчій комісії ПМР.

Щорічно квітень у плані діяльності Центральної виборчої комісії (ЦВК) ПМР відведений для організаційно-просвітницької роботи з молоддю, зокрема заходів до Дня молодого виборця. Увесь місяць школярі та студенти мають можливість потрапити в музей ЦВК, ознайомитися з роботою відомства, більше дізнатися про виборчі процеси та здобути інформацію про новітні виборчі технології.

У період карантинних обмежень та дистанційної роботи члени Молодіжної виборчої комісії Придністров’я запропонували новий варіант реалізації традиційних заходів – віднині більшість акцій відбуватиметься в соціальних мережах і на інтернет-майданчиках.

Поточний рік оголошений у республіці Роком молоді й спрямований на розвиток творчого, наукового та спортивного потенціалу молодих придністровців. Президент ПМР Вадим Красносельський поставив перед ЦВК на 2021 рік важливе завдання: максимально конкретизувати й активізувати зусилля у формуванні громадянської позиції молодих людей.

Музей історії виборів і референдумів заснований у 2016 році. В ньому зосереджені різноманітні свідчення та експонати, що розповідають про розвиток виборчої системи республіки. Крім того, є розділи, присвячені виборам у зарубіжних країнах, а також науково-методичній діяльності ЦВК. Окремі вітрини виділені й для молодіжних виборчкомів, хоча вони були утворені тільки наприкінці 2018 року.

Традиційна експозиція ЦВК розкриває основні етапи становлення та розвитку електорального процесу в республіці та формування виборних органів державної влади, органів місцевого самоврядування Придністров’я, проведення референдумів. Відеоекскурсія музеєм виборів ділиться на окремі блоки та події, що відбувалися в Придністров’ї в різні роки. Всі охочі відтепер у дистанційному форматі можуть ознайомитися з копіями та оригіналами документів, літературою, бюлетенями, фотографіями, агітаційними матеріалами кандидатів, із висновками міжнародних спостерігачів, архівними екземплярами Конституції ПМР і Виборчого кодексу, а також іншими історичними документами.

Наприклад, перший випуск присвячений подіям, що відбувалися в 1989–1991 роках. Особлива роль відводиться темі становлення молодої держави та створення перших виборчих комісій. Народовладдя в Придністров’ї виражається у формі референдумів і вільних виборів. З часом виборча система ПМР міцніла і набувала дедалі чіткіших форм, експериментувала з форматами та системами голосування. Вона зростала також, як і сама держава.

Члени МВК постаралися коротко і досить цілісно переказати основні події з історії не лише придністровських виборів, а й голосування на виборах до федеральних органів державної влади Росії. У методичних розробках, творчих роботах і плакатах відображена й активна робота Центрвиборчкому щодо реалізації Молодіжної електоральної концепції.

Ознайомитися з повним варіантом онлайн-екскурсії можна в товаристві Молодіжної виборчої комісії ПМР ВКонтакте і спілці Центрвиборчкому у Facebook.

Велика підготовка до Дня молодого виборця цим не обмежилася. Центральна виборча комісія затвердила цілу низку заходів, адресованих молодому поколінню Придністров’я. Наприклад, планується проведення онлайн-вікторини з питань виборчого права і виборчого процесу в Придністров’ї.

Просвітницька акція відбудеться 17 квітня в соціальній мережі «Instagram» у розділі «Історія» через додаток із вбудованим опитувальником. Учні 9–11 класів організацій загальної освіти республіки ще можуть взяти участь у конкурсі рефератів та в інтелектуальній грі «IQuiz», яка передбачає знання виборчого права.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.

Фото автора.