Душі й серця натхнення

Під такою назвою в Рибницькій картинній галереї відкрилася виставка робіт придністровської художниці Наталії Пономарчук у техніці картонажу.

Важко залишитися байдужим під час перегляду цих творів. Професійна графіка і духовна наповненість представленого змушує глядача поринути у світ відчуттів, які переживав сам художник, і ось, нарешті, вилились у творчому пориві. Це не просто фрагменти картону, вирізані за певним задумом – це цілі брили почуттів і вражень, які сама художниця діставала у своєму житті. Найбільш яскраві та дивовижні, звичайно, картини родом з дитинства.

Нинішнє засилля західних фільмів і творів Голлівуду призвело до того, що молоде покоління, яке звикло до комп’ютерних ігор та сюжетів екшнів і бойовиків, де для ефекту крупним планом розлітаються шматки людської плоті, перестало адекватно реагувати навіть на документальні фільми, в яких розповідається, наприклад, про жахіття в концтаборах. Нас, старше покоління, не звиклих до спецефектів, трагічні кадри глибоко вражали, приголомшували до глибини душі. Часом досить було навіть фотографій. Я сам пам’ятаю, яке враження справив на мене і моїх однокласників фотоальбом «Хатинь», у якому містилися разючі кадри виснажених розстріляних фашистськими нелюдами тіл: дорослих, людей похилого віку, жінок і дітей. Усе вищесказане є відповіддю на питання творчості, які від покоління до покоління залишаються незмінними, але «замилюються» в сучасному світі. Це передмова до того, на основі чого були створені «Черевички».

«Робота «Черевички» народилася під впливом фільму «Життя прекрасне», який я подивилася приблизно року 1998-го, – розповіла Наталія. – Сюжет фільму полягав у тому, що під час Другої світової війни в концтаборі Італії перебувала сім’я євреїв – батько і його маленький син. У таборі батько сказав малюку, що все, що відбувається навколо, є грою за приз – справжній танк, який дістанеться тому хлопчикові, який зможе вхитритися не потрапити на очі наглядачам. Він зробив усе, щоб син повірив у гру і залишився живий, переховуючись у бараку».

Художниця пояснила, що спочатку хотіла зобразити тільки черевички й ворота Бухенвальда з написом «Jedem das Seine» («Кожному своє»), які є одним з найвідоміших символів Голокосту. Потім зрозуміла, що роботі бракує обличчя, трагічності, й додала хлопчика та історичні фотографії. Так, за словами Наталії, відбувалося з багатьма картинами. Вони перероджувалися вже в процесі праці над ними. Додавалися нові елементи, нові персонажі, часом навіть змінювався повністю задній план, як, наприклад, у роботі «Арлекін», де замість театральних підмостків за спиною персонажа з’явився ансамбль старовинних будівель. Таке ж перетворення відбулося з Чарлі Чапліном (створеним за сюжетом фільму 1918 року «Собаче життя»), де в процесі з’явилися ліхтар і старовинний автомобіль.

Усього на виставці експонується 35 робіт. Вісімнадцять із них – православної тематики. Поміж інших картин є і пейзажі, й натюрморти та портрети.

Здебільшого роботи виконані з простого однотонного картону, взятого зі старих пакувальних коробок, однак деякі твори скомбіновані з картону різних відтінків. Є навіть роботи, в яких додані елементи з кольорового ватману і справжні фотографії. Загалом на це варто подивитися.

Попри те, що художниця брала активну участь у різних виставках, нинішня – є її другою персональною експозицією. Перша відбулася минулого року і була присвячена до ювілею Наталії Пономарчук. Вона складалася з робіт, виконаних у графічному стилі, безлічі авторських фоторобіт і невеликої кількості картонажу.

Свої фотороботи з минулої виставки Наталія подарувала Рибницькій картинній галереї, а роботи з нової – планує презентувати Палацу культури (пейзажі та портрети), а що стосується картонажу на православну тематику – художниця сподівається, що їх прийме у дар Михайло-Архангельський собор міста Рибниці.

На жаль, на сьогодні через карантин відвідати виставку не вийде, проте охочі мають можливість побачити роботи. Для цього треба звернутися за посиланням: YouTube Картинна галерея м. Рибниця або Наталія Пономарчук «Душі й серця натхнення». Коли закінчаться обмеження, Наталія Пономарчук побуває зі своєю виставкою в Дубоссарах.

Сергій   МИНАЄВ.

Фото: IA «Новости Приднестровья».