Непізнане мистецтво. Виставка «Соляріс»

Напередодні Дня космонавтики в Придністровському державному художньому музеї (ПДХМ) відкрилася експозиція фоторобіт нашого колеги – кореспондента газети «Приднестровье» Миколи Феча. Це вже третя персональна виставка члена Спілки фотохудожників. Унікальні знімки нікого не залишили байдужим, а також змусили задуматися і поміркувати над нашим буттям.

«Соляріс» – так вирішив назвати свою третю фотовиставку автор. Назва експозиції звертає глядача до однойменних роману польського письменника-фантаста Станіслава Лема і фільму радянського кінорежисера Андрія Тарковського. У творах фотохудожника немає прямих посилань до космосу, але все ж у роботах присутнє щось загадкове та незвідане. Утім, як і в позиції самого автора: «Категорично: «Ні!». Це моя принципова позиція – не давати інтерв’ю», – сказав, як відрізав, коли журналісти попросили «…сказати кілька слів про виставку». Наш колега вирішив, що кожен сам повинен визначити для себе – про що його роботи.

«Твори фотографа запрошують глядача не тільки до споглядання, а й до внутрішнього діалогу, до роздумів, осмислення вражень, емоцій. Дивлячись на фото автора, кожен по-своєму розшифровує їх, для когось – це цікава композиція, для іншого – незвичайне колірне рішення або незвично представлений предметний світ: форма, фактура, гра світла і тіні. Ця виставка, на відміну від звичних експозицій, – свого роду експеримент у творчості», – зазначила науковий співробітник ПДХМ Людмила Кірман.

«Автор не любить зайвих слів і штампів. На різних відкриттях виставок ми постійно пояснюємо, про що експозиція. Спасибі Миколі Юлійовичу в цьому сенсі: можливо, говорити вже досить, нехай люди самі розбираються. Від імені музею хочу висловити глибоку вдячність за роботи, які сприяють розвитку фотомистецтва в нашій республіці. У цих зображеннях унікальна подача буденних речей, в яких є філософський відгук», – зазначила директор ПДХМ Наталя Єгорова.

До речі, автор виставки виявився загадкою навіть для найближчих людей. Ольга Феч – головний гість на цьому творчому заході, зізналася, що експозиція стала для неї великим відкриттям. «Ця виставка готувалася таємно, і нині я відкриваю для себе свого сина з абсолютно несподіваного боку. Назва «Соляріс», як на мою думку, підходить у цьому випадку, тому що, що таке «Соляріс»? Це внутрішній світ людини, це емоції, враження, відчуття, які несподівано, раптом колись проявляються. Тут знайомі емоції, сюжети, предмети, раптом побачені мною зовсім у новому ракурсі. Тому що це творчий пошук, на цій виставці Микола зовсім інший. Перші дві виставки були в такому, дещо абстрактному ключі, а тут – реалізм, але поданий абсолютно по-новому», – пояснила мама автора експозиції Ольга Геннадіївна.

У ПДХМ представлені 87 творів фотохудожника Миколи Феча. Звичайні на перший погляд знімки через кілька секунд споглядання вражають своєю глибиною і мотивують людину міркувати. Зрозуміти автора і його внутрішній світ можна через його роботи. «Ми всі прекрасно знаємо цього молодого, талановитого чоловіка, але більше як кореспондента газети «Приднестровье». Нам знайомий його стиль, завжди з задоволенням читаємо статті, які він пише, дивуємося таланту й обдарованості, але рідше зустрічаємося з його фотороботами. Нинішня виставка – просто подив, вона заслужено ввійшла до циклу заходів, присвячених Дню космонавтики. Після ознайомлення з експозицією мені здалося, що автор має досить філософський погляд на ті повсякденні предмети, які нас оточують кожен день. Наш світ дійсно настільки ж великий, як сам космос, і складається він зі звичайних предметів. Однак найцікавіше, що ми дуже рідко зупиняємося, щоб замислитися над тим побаченим, що кожен день з нами відбувається. Я здивована багатьма роботами», – поділилася враженнями начальник Держслужби з культури та історичної спадщини ПМР Марія Кирмиз.

Фотовиставка Миколи Феча буде відкрита для всіх любителів мистецтва до кінця травня. Державний художній музей у Бендерах працює з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСКА.

Фото: IA «Новости Приднестровья».