Увічнена пам’ять про героїв-визволителів

Жителі сіл Дубоссарського району урочисто відзначили 77-му річницю визволення від німецько-румунських загарбників.

Немає на придністровській землі жодного населеного пункту, якого не торкнулися б тяготи та втрати Другої світової війни. У кожній родині є представники старших поколінь, які жили й воювали з фашистською нечистю в той час. Кожної сім’ї торкнулося лихоліття війни: хтось загинув на фронті чи під час окупації, хтось прийшов додому калікою. Мало залишилося щасливчиків, які пройшли це пекло і повернулися додому майже неушкоджені. Ще менше в’язнів концтаборів побачили мирне небо над своєю батьківщиною.

І тим радіснішим був день звільнення від румунсько-фашистських загарбників і ближчим ставав довгоочікуваний День Перемоги. Відтоді цей день, коли прийшли радянські війська, став святом для наших батьків, дідів і прадідів. Таким же незабутнім він став для нас і, сподіваємося, буде для наших нащадків.

На благодатній придністровській землі свято шанують захисників Вітчизни, подвиг радянських солдатів, які звільнили нашу велику країну від фашизму. У містах та селах нашої республіки є меморіали в пам’ять про загиблих на полях боїв Великої Вітчизняної війні. І що менше залишається живих учасників тих подій, то з більшою відповідальністю ми повинні ставитися до пам’яті, до документів, з більшою увагою зберігати обеліски та місця поховань. Якщо ми втратимо їх, то втратимо свою історію, духовний зв’язок поколінь і людську гідність.

Квітень 1944 року став визвольним для міста Дубоссари та Дубоссарського району. Наш хронологічний звіт нагадає про те, як це було. Про радість звільнення і гіркоту втрат, про світлу пам’ять народу і вдячність визволителям.

Для довідки: під час визволення міста і району від німецько-румунських окупантів загинули понад 4,5 тисячі радянських воїнів.

4 і 5 квітня 1944 року частинами 53-ї армії були звільнені села Дубово, Цибульовка, Гармацьке, Койково і Дойбани-2.

У ході наступальної операції, яка розгорнулася одночасно в декількох напрямках – східному і північному – частинами 2-го і 3-го Українських фронтів були звільнені села Дубоссарського району. Гармацькому 4 квітня подарували свободу частини 232-го гвардійського полку під командуванням підполковника Маркелова. Цибульовку звільняла 1-а гвардійська повітряно-десантна дивізія, яка форсувала річку Дністер у ніч з 4 на 5 квітня, за що була нагороджена орденом Суворова II ступеня. В операції також брали участь бійці 110-ї гвардійської стрілецької дивізії.

Щороку в ці дні вдячні селяни приносять квіти до місць поховань воїнів-переможців, до меморіальних споруд, встановлених на честь місцевих жителів, які не повернулися з війни та загинули під час окупації. Не став винятком і нинішній – рік 77-ї річниці визволення (хіба що урочистості були скромнішими через карантинні ковідні обмеження).

Мешканці села Дубово схилили голови біля братської могили, в якій поховано 69 воїнів (57 із них – безіменні солдати). Жителі Цибульовки відвідали місце, де покояться останки 128 радянських воїнів.

У боях за визволення Гармацького загинуло 40 радянських воїнів, під Койковим – 71, а у визвольній операції за Дойбани-2 – 81 (за іншими даними під Койковим і Дойбанами-2 загинуло понад 250 бійців). Жителі сіл щорічно віддають данину пам’яті загиблим героям-визволителям, а також згадують односельців, які не повернулися додому з фронтів Великої Вітчизняної війни. У Цибульовку не повернулося 139 призовників, у Дубово – понад 100 осіб, 92 жителі села Койково і 188 із Гармацького не повернулися з полів битв.

10 квітня святкову дату звільнення відзначили жителі сіл Красний Виноградар, Афанасіївка, Калинівка, Нова Лунга і Нова Олександрівка, які входять до складу однієї сільради.

Тут також увічнена пам’ять про героїв-визволителів. Місцеві жителі, дотримуючись карантинних заходів, віддали данину пам’яті та поклали квіти до обелісків, меморіальних плит і комплексів.

У Дойбанах-1 воєнні події тривали з 4 до 11 квітня. Дойбани-1 і Ново-Комісарівка відсвяткували своє звільнення 11 квітня.

Пам’ять про 86 воїнів-визволителів зберігає меморіал села Дойбани-1, а в пам’ять про односельців, які боролися за Батьківщину, при в’їзді в населений пункт установлений меморіальний комплекс. Ще один пам’ятник споруджений на місці, де у вересні 1941 року фашисти розстріляли жителів села Дойбани.

У ході визволення Ново-Комісарівки загинуло 85 радянських солдатів. Їх останки поховані в братській могилі на Меморіалі в центрі села. Минулого року в пам’ять про героїв війни відкрили парк Визволителів.

Завдяки спільним діям Президента Вадима Красносельського та всіх гілок влади республіки кілька років поспіль здійснено великий обсяг заходів з реконструкції пам’ятних місць. Придністровський народ підтримує діяльність Уряду щодо увічнення правдивої історії й переконаний, що потрібно шанувати пам’ять про загиблих воїнів, віддаючи належне їхньому подвигу.

Дмитро   АКIНIН.