Щоб молодь укорінялася на Батьківщині

Головна мета держави – турбота про громадян. Вона втілюється в життя різними способами та методами: через захист суверенітету країни та дотримання правопорядку в ній, шляхом розвитку охорони здоров’я та надання соціальних гарантій населенню, створенням умов для всебічного розвитку кожної людини. Чи не найголовнішим чинником розв’язання проблеми є спадкоємність поколінь.

Щоб молодь не линула за своєю мрією в далекі країни, а могла реалізуватися в рідному краї, в Придністров’ї впроваджується комплекс заходів. Найбільш привабливий поміж них – державна підтримка молодих сімей у придбанні житла. Символічно, що цільова програма, розроблена Урядом спільно з придністровськими банками, стартувала в нинішньому році, адже 2021-й став у ПМР Роком молоді. У його рамках здійснюються різні проекти, зокрема – програма субсидування придбання житла для молодих фахівців. На першому етапі держпідтримку надають учителям, медикам, військовим, міліціонерам, співробітникам підрозділів Мінюсту, які створили сім’ю. 131 сертифікат на покупку житла вже видано в республіці, два документи – у Кам’янському районі.

Подружжя Олейників ростить і виховує п’ятьох дітей. Двоє старших – школярі, середні відвідують дитячий садочок, а найменшенькій немає і року. У невеличкій сільській хаті їм тісно, але, щоб розширити життєвий простір, коштів родині, в якій мама – вчителька, а батько займався сільськогосподарською працею (наприкінці 2020-го земляки обрали ініціативного молодого підприємця главою адміністрації села Слобода-Рашків), не вистачало. Нині Антоніна та Андрій Олейники зможуть викупити хату, в якій мешкають, і перебудувати так, щоб у кожного члена сім’ї з’явився свій затишний куточок для роботи, навчання, занять улюбленою справою та відпочинку на дозвіллі.

Подружжю Гліжин, яке після весілля вже понад два з половиною роки мешкає з батьками, сертифікат дає можливість утілити в життя мрію про власне родинне гніздечко. Тим паче, що, перевіривши свої почуття часом і побутом, Валерія з Денисом усе частіше замислюються про «поповнення» в сім’ї. «Отримавши субсидію, ми впевнилися, що держава піклується про нас, підтримує молодих фахівців, допомагає молодим родинам. І вже не виникає думок поїхати за кордон. Навпаки, хочеться працювати на благо Батьківщини», – зазначила Валерія. Це не гучні слова. Сім’я Гліжин працює на благо своєї країни на робочих місцях (Валерія викладає англійську мову в середній школі села Катеринівка, а Денис – менеджер у службі таксі) і на громадських теренах. У розпал пандемії обоє стали волонтерами та допомагають самотнім літнім і хворим землякам.

У районній держадміністрації повідомили, що завдяки цільовій програмі в нинішньому році ще одна сім’я з Кам’янщини має шанс отримати заповітний сертифікат, а значить – зможе укорінитися в рідному краю.

Тетяна   ГРИЦЮК.

Фото з вiдкритих джерел.