У житті завжди є місце добродійності й добровільності

Волонтери… Слово не нове, але у повсякденність міцно увійшло саме в період пандемії. Коронавірусна інфекція нового типу, що нестримно поширюється, багато чого нас навчила, що найголовніше – відповідального ставлення до здоров’я, берегти себе й усіх оточуючих.

Особлива увага держави та суспільства прикута до тих, хто перебуває в зоні підвищеного ризику зараження. На початку роботи Оперативного штабу з профілактики та запобігання поширенню COVID-19 Президент ПМР Вадим Красносельський звернувся до придністровців старших за 65 років, які мають хронічні захворювання, з проханням мінімізувати час перебування в громадських місцях, адже люди цього поважного віку мають менш стійкий імунітет, а отже й більш схильні до інфікування. Уникнути зараження допомагають карантинні заходи: дотримання дистанції, використання засобів індивідуального захисту, дезінфекція… Літнім людям також рекомендовано обмежити контакти з потенційними носіями вірусу, не виходити без особливої необхідності з будинку. У цих умовах очевидною стала висока роль сім’ї, адже саме молоде покоління взяло на себе турботу про старших родичів, захистивши їх від походів у магазини чи на ринки, в аптеки та різні інстанції. На допомогу самотнім землякам прийшли волонтери, які вже більш ніж один рік перебувають на постійному зв’язку з кожним, хто потребує сторонньої допомоги.

У Кам’янському районі з перших днів пандемії молоді активісти територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ) і партії «Оновлення» організували прийом заявок від самотніх літніх та хворих людей на придбання медикаментів, продуктів і товарів першої необхідності. Допомогу в доставці всього купленого до житла надавали працівники служби таксі. Добровольчий рух поширювався і міцнів з кожним днем, до нього залучалися нові люди. Незабаром виникла необхідність координувати волонтерську діяльність, і рішенням глави держадміністрації Кам’янського району Володимира Бичкова ця місія була покладена на аварійно-рятівний підрозділ. Віднині дзвінки самотніх співгромадян із проханням про придбання та доставку всього, що життєво необхідне, поступають на короткий номер 101.

«Допомогу людям, які перебувають у зоні підвищеного ризику, надають понад 30 волонтерів і 43 співробітники Кам’янського аварійно-рятівного підрозділу, – розповів керівник АРП Юрій Ягожинський. – Добровольці працюють не лише в місті, а практично в усіх населених пунктах району. Це допомагає своєчасно реагувати на дзвінки, що вкрай важливо, коли йдеться про доставку медикаментів, які життєво необхідні літнім і хворим людям. За перший квартал 2021 року вже виконали 57 заявок. Відзначу, що за їх кількістю Кам’янщина посіла третє місце в ПМР. Отже працювати волонтерам і рятівникам доводиться в напруженому ритмі».

Крім придбання продуктів харчування та ліків, самотнім літнім людям нерідко потрібна і допомога по господарству. Особливо складно доводиться тим, хто живе в приватному будинку, коли потрібно розчищати від снігу стежинки у дворі, пиляти та колоти дрова. Допомагають у розв’язанні цих і багатьох інших питань побутового характеру співробітники аварійно-рятівного підрозділу. З початку року виконали десяток подібних заявок. «Чого тільки не трапляється! Всохло вікове дерево на подвір’ї, а зрубати його нікому. Тут неабиякий навик потрібний, щоб під час падіння воно не пошкодило будинок, господарські споруди, лінію електропередач… Подзвонила рятувальникам – допомогли, – ділиться враженнями про діяльність АРП ветеран педагогічної праці Олександра Прохорова. – Відтоді переконана: рятувальники в біді не залишать. Завжди допомагають доставляти дрова, готувати їх до зими. Якщо сильний снігопад – розчищають на подвір’ї доріжки. Не раз мені доводилося звертатися до рятувальників, і вони завжди реагують оперативно».

Підтримка співгромадян, які перебувають у зоні ризику зараження коронавірусом і тому змушені мінімізувати свої контакти з зовнішнім світом, важлива, але далеко не єдина турбота волонтерів. Ці активні люди приділяють свою увагу багатьом суспільно-корисним справам, виступають із цивільними ініціативами, ведуть культосвітню та соціальну роботу. Пандемія хоч і додала їм клопоту, але і допомогла познайомитися, об’єднатися. Нині представники різних громадських організацій координують свою діяльність, а коли виникає необхідність – працюють спільно. Наприклад, у лютому молодіжне крило територіального відділення ЗНФ у співпраці зі столичною організацією «Взаємодія» надали гуманітарну допомогу 12 жителям Кам’янського району.

Багатодітні матері, інваліди, самотні літні люди й ті, хто потрапили у складну життєву ситуацію, отримали пакети з продуктами, засобами індивідуального захисту та гігієни, побутовим приладдям. У березні під егідою держадміністрації району провели «Весняний тиждень добра»: відвідали 10 багатодітних сімей, порадували малят іграшками та солодощами, а батькам передали продовольчі набори.

«Добродійні акції, орієнтовані на земляків, яким потрібна підтримка, допомогли нам зрозуміли: соціальна діяльність молодіжного крила не може обмежуватися разовими подіями. Тому кинули клич про допомогу в соціальних мережах. Пояснили, що добродійна робота набуде віднині системного характеру. Ми знаємо адреси соціального неблагополуччя, знаємо, чого потребують земляки, які опинилися у складній життєвій ситуації, – і виступаємо сполучною ланкою між цими людьми й тими придністровцями, що здатні їм допомогти. На наш заклик відгукується чимало небайдужих людей. Приносять різні речі: одяг і взуття, іграшки та книги, канцелярське приладдя й побутову хімію… Усі добродійні пожертвування знаходять своїх адресатів», – розповіла керівник молодіжного крила Кам’янського територіального відділення ЗНФ Анастасія Гнатишена. Як і товариші-волонтери, вона твердо упевнена: у житті завжди є місце доброчинності – безкорисливим добрим справам.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото з вiдкритих джерел.