Він сказав: «Поїхали!»

Не буде перебільшенням сказати, що 12 квітня 60-річчя першого польоту людини в космос відзначило все людство. Не оминула ця знаменна подія і Придністров’я.

Республіканська політична партія «Оновлення» спільно зі столичною держадміністрацією, ДУП «Пошта Придністров’я» та за підтримки Глави держави провела низку святкових заходів, присвячених Дню космонавтики й польоту Юрія Гагаріна. Зранку голова партії Галина Антюфєєва та активісти РПП «Оновлення» поклали до погруддя першого космонавта Землі, що на бульварі Гагаріна, весняні квіти.

«З величезним задоволенням хочу всіх привітати з такими великими святами, як День космонавтики й День звільнення Тирасполя від німецько-фашистського ярма. Ми підготували й випустили буклет. У ньому йдеться про всіх космонавтів, які працювали в нашій республіці – тих, хто приїжджав до нас, і тих, хто зробив вагомий внесок у розвиток космонавтики. Придністров’я може пишатися цими людьми. Ми пам’ятаємо і не забуваємо імена наших героїв.

Підготовлено до друку фотоальбом з промовистою назвою «Дорога до зірок». Він розповідає про те, як придністровські міста пов’язані з розвитком космонавтики. Тираж цього спеціалізованого видання становитиме 1 000 примірників. Фотоальбом передадуть у всі центральні та місцеві бібліотеки, а також у музеї, щоб кожен придністровець, який цікавиться космонавтикою, міг ознайомитися з ним і дізнатися більше про події тих років», – повідомила журналістам Галина Михайлівна.

Нещодавно у столиці з’явився 11-метровий барвистий банер із зображенням Юрія Гагаріна. Його розмістили на фасаді одного з будинків на вулиці Свердлова, недалеко від пам’ятника. Тепер придністровці можуть приходити сюди, щоб зробити «фото на пам’ять» і ще раз згадати про значущу для всього світу подію. «Ми разом з «Оновленням» розробили цей банер і взяли участь в акції, тому що і нині політ Гагаріна – значуща подія для всього світу, в тому числі для ПМР», – сказав тоді заступник директора ДУП «Пошта Придністров’я» Ігор Пікус.

У День космонавтики на бульварі Гагаріна лунала святкова і «космічна» музика. Всі охочі могли покласти квіти до пам’ятника першому космонавтові та сфотографуватися біля банера, який став уже пам’яткою міста.

У виставковій аудиторії Катерининського парку в День космонавтики відбулося урочисте відкриття експозиції, присвяченої 60-річчю від дня першого польоту людини в космос і 77-й річниці визволення Тирасполя від німецько-фашистських загарбників. У ньому взяли участь віце-спікер парламенту Галина Антюфєєва, депутат Верховної Ради Ілона Тюряєва і заступник глави держадміністрації столиці з соціальних питань Марія Пащенко. На відкритті виставки зазначалося, що День космонавтики став воістину символом мрії, тріумфом науки, завзятості й мужності, а Юрій Гагарін назавжди залишився першим підкорювачем космічного простору.

Галина Антюфєєва розповіла: «В нашому активі видання нової марки, присвяченої 60-річчю від дня першого польоту в космос, проведення конкурсу малюнків, виготовлення банера та організація заходів у багатьох установах по всіх містах. Важливо і потрібно пам’ятати свою історію, пам’ятати своїх героїв, нагадувати про те, що Придністров’я – це та земля, та країна, яка подарувала і Радянському Союзу, і всьому світові велику кількість космонавтів, які жили та працювали тут».

Віце-спікер додала, що наш край має пряме відношення до всього, що пов’язане з розвитком космонавтики. «Вірю, що ми – продовжувачі гагарінських перемог, і десь за партами сидять майбутні космонавти, які прославлять нашу країну. А коли-небудь хтось перший із Придністров’я полетить і почне освоювати космос. Любов до науки, творчості, техніки, простору, космосу – все це об’єднує не тільки тих, хто знав першого космонавта, був свідком цього видатного подвигу, а й тих, хто виховує майбутніх Корольових, Гагаріних, Леонових», – підбила підсумок вона.

На експозиції представлені малюнки учасників конкурсу «Зіркам назустріч». Тут можна побачити унікальні експонати – копію листа Юрія Гагаріна учням з Тираспольського

ПТУ № 5, харчування для космонавтів у тюбиках, що виготовлялося на заводах міста, книги про розвиток і освоєння космосу, біографії космонавтів. «Розглядаючи всі ці роботи, я дивуюся, як наші діти тонко і точно все сприймають. Напевно, це передається на генетичному рівні», – підмітила Марія Пащенко.

«Понад 700 робіт з усього Придністров’я надіслали молоді люди на цю виставку. Журі тепер чекає складне завдання – з усіх цих робіт вибрати кращі. Та я гадаю, що це вже перемога, перемога кожної дитини, тому що, всупереч деяким складнощам, вони все-таки взяли участь у конкурсі. Спасибі їхнім батькам, які підтримували своїх дітей. Завдяки їм у нас нині є можливість переглядати ці прекрасні малюнки», – на закінчення підкреслила Ілона Тюряєва.

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.