Видатки і прибутки року, що минув під знаком COVID-19

На засіданні Уряду, що відбулося 8 квітня, його учасники затвердили звіт про виконання республіканського і місцевих бюджетів, спеціальних бюджетних рахунків за 2020 рік.

З доповіддю виступила перший заступник міністра фінансів Олена Рускевич, яка відзначила, що на економічні показники та фінансову політику держави негативно вплинув коронавірус, на боротьбу з яким були спрямовані значні кошти. Уряду вдалося досить глибоко проаналізувати ситуацію, спрогнозувати перспективу та оперативно прийняти зважені рішення.

Щодо державних прибутків

У 2020 році до консолідованого (зведеного), бюджету держави надійшло 2,8 млрд рублів. Низка обмежувальних заходів негативно позначилася на всіх економічних процесах, що обумовило зниження показників прибутків до бюджету в порівнянні з минулим роком на 7 % (близько 216 млн рублів). Перш за все, тенденція до зниження пов’язана з обмеженням ділової активності економічних агентів через введення надзвичайного стану (НС) в період поширення коронавірусної інфекції.

За 2020 рік до республіканського бюджету надійшло 1,8 млрд рублів, до місцевих – 1,02 млрд рублів. Для порівняння: у 2019 році сума надходжень до республіканського бюджету становила 1,9 млрд рублів, до місцевих бюджетів – 1,1 млрд рублів. У містах також відзначені тенденції до зниження за винятком Слободзеї та Дністровська, де зафіксоване незначне зростання прибутків.

Щодо державних видатків

Виконуючи бюджет-2020, держава, перш за все, подбала про своєчасне фінансування комплексу заходів, спрямованих на боротьбу з COVID-19, а також про забезпечення заходів державної підтримки у зв’язку з введенням НС. Також пріоритетним було ритмічне, без запізнень, забезпечення в повному обсязі виплат зарплат і пенсій та інших соціально захищених напрямків.

Отже, витрати консолідованого бюджету склалися в сумі 4,7 млрд рублів. З них частка республіканського бюджету становить 71 %.

Проти 2019 року відзначається зростання показників за соціально захищеними статтями: збільшення видатків на оплату праці (підвищення доплат медичним працівникам), придбання медико-фармацевтичної продукції та продуктів харчування у зв’язку з пандемію коронавірусної інфекції.

Минулого року на лікування придністровців за кордоном було направлено 15,6 млн рублів, тоді як у 2019 році ця сума становила 12,25 млн рублів, а у 2018-му – 5,3 млн рублів. Також збільшилося фінансування на відшкодування пільг за житлово-комунальні послуги та покриття міжтарифної різниці – саме ці кошти використовуються на реалізацію інвестиційних програм підприємств природних монополій.

Для боротьби з пандемією кошти витрачали на придбання медикаментів, дезінфекційних засобів і тест-систем. На них виділили понад 34 % витрачених ресурсів, на доплати медикам – 30 %, на підтримку громадян і підприємницького співтовариства спрямовано близько 9 %.

З консолідованого бюджету 21 % витрат припало на освіту, 16 % – на охорону здоров’я та стільки ж на силовий блок. На 1,1 млн рублів більше, ніж у 2019 році, вдалося направити на придбання житла для дітей-сиріт. Збільшено також обсяги фінансування за програмами імунізації населення та онкологічної допомоги.

Удалося наростити фінансування за деякими проектами, такими як підтримка та розвиток підприємництва, субсидування частини витрат на придбання племінних нетелів, а також проектів по лінії Фонду капітальних вкладень. Попри всі труднощі минулого року, держава не застосувала емісії (випуск грошей в обіг для збільшення грошової маси) на покриття дефіциту бюджету.

Iрина  МАСЛОВА.

Фото з вiдкритих джерел.