Оперштаб тримає руку на пульсі

На черговому засіданні Оперштабу 12 квітня Президент держави привітав присутніх і ветеранів з Днем визволення Тирасполя від німецько-румунських окупантів і Днем космонавтики.

Принагідно Вадим Красносельський зазначив, що «…проведення параду залежатиме від епідеміологічної ситуації». Він націлив відповідні структури на продовження підготовчих заходів з урахуванням двох варіантів розвитку подій.

Президенту доповіли, що за даними на 12 квітня препаратами «Pfizer» і «AstraZeneca» щеплення вже зробили 1 157 придністровців. Обговорювалося питання дотримання умов, що є обов’язковими під час вакцинації, – це медичний огляд кожної людини перед щепленням. Санепідемслужба вважає, що проводити ПЛР-дослідження проб біоматеріалу потенційних одержувачів вакцини, як і експрес-тестування на антиген або антитіла, немає потреби. Зазначалося, що вироблення специфічного імунітету починається у щеплених вже після введення першої дози вакцини. Друга потрібна для закріплення і підтримки стійкого поствакцинального імунітету.

Президент поцікавився роботою комп’ютерних томографів (у республіці їх 6). З’ясувалося, що в Дубоссарській лікарні новим обладнанням уже скористалися близько 70 пацієнтів. Також Вадима Красносельського поінформували про те, що в госпіталі на базі Бендерського Центру матері та дитини зайнято 170 з 325 ліжок, підготовлених для прийому COVID-пацієнтів. Загалом мережа коронавірусних стаціонарів республіки заповнена на 85 %.

На нараді йшлося про упорядкування двох скверів на території Республіканської клінічної лікарні (РКЛ). За словами головного лікаря Ігоря Тостановського, в цьому напрямку триває відповідна робота, зокрема в центральній частині та перед корпусом, в якому розташований комп’ютерний томограф.

Щодо проведення суботників у населених пунктах Придністров’я, то фахівці Центру епідеміології погоджуються з Президентом у тому, що робота на відкритому повітрі з дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог не зашкодить, а буде тільки на користь.

Про поширення COVID-19 в установах закритого типу йшлося на засіданні Оперштабу 15 квітня. Президент застеріг, що вихованці інтернатів, які перебувають у замкнутому просторі, ризикують захворіти, якщо до колективу потрапить хоч один носій вірусу. Тож необхідно ретельно перевіряти кожного з відвідувачів. Неприпустимо також відправляти хвору дитину додому: адміністрація установи повинна забезпечити негайну її ізоляцію, а потім госпіталізацію.

На адресу Глави держави надходять звернення від батьків вихованців Кадетського корпусу і Суворовського училища. За наполяганням керівництва, ці установи продовжують навчальний процес в очному ізольованому режимі, щоб убезпечити курсантів. У цій ситуації, у разі виявлення фактів захворювання на коронавірус або навіть за найменшої підозри на наявність інфекції у підопічних, тестуванням зобов’язана потурбуватися адміністрація.

Учасники наради не залишили поза увагою громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі. Спалах захворюваності в УВП-2, де було виявлено 437 носіїв вірусу, погашено. Однак в результаті вибіркового профілактичного тестування, проведеного за дорученням Президента, у тюрмі села Глине виявлено півсотні позитивних ПЛР-тестів. Хвороба практично у всіх засуджених протікає безсимптомно. На базі закладу розгорнуто коронавірусний госпіталь на чолі з лікарем Григоріопольської лікарні, а середній медперсонал сформований із працівників ДСВП. Профільна держслужба має в розпорядженні рентгенівський апарат.

У разі потреби, інфікованих громадян, що відбувають покарання, доставлятимуть у Дубоссарську лікарню для комп’ютерної томографії. Їх забезпечать повноцінним лікуванням і посиленим харчуванням. Президент вважає за доцільне в період хвороби збільшити для ув’язнених кількість дозволених передач від родичів та близьких.

Статистика свідчить: за даними Оперштабу, на момент, носіями COVID-19 є 3 532 придністровці. 1 540 з них лікуються вдома, 1 942 – в інфекційних госпіталях. Через погіршення стану здоров’я з 12 по 14 квітня з домашнього на госпітальне лікування переведені 138 осіб.

20 % госпіталізованих (392 людини) важко переносять коронавірус, 58 – є пацієнтами реанімаційних відділень, 13 – підключені до апаратів ШВЛ. Стаціонари завантажені на 78 %. 50 хворих – особи, що перебувають у місцях позбавлення волі. 2 226 придністровців залишаються в умовах самоізоляції за місцем проживання.

З 12 по 15 квітня досліджено 2 908 проб біоматеріалу громадян з підозрою на наявність коронавірусної інфекції (за весь час пандемії відібрано 197 406 проб). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився в 717 випадках. Середньодобова захворюваність – 239 випадків (у попередньому звітному періоді вона становила 260).

Усього в Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 45 352 випадки інфікування COVID-19.

1 032 носіїв вірусу (більш ніж 2,3 %) пішли з життя, 40 846 чоловік (майже 90 %) перемогли хворобу.

За час прищеплювальної кампанії в Придністров’ї вакциновані 1 367 осіб: з 12 до 15 квітня додалося 210 осіб.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото з вiдкритих джерел.