Час, щоб встигнути сказати: «Спасибі»

У ці квітневі дні Придністров’я відзначає 77-му весну свого визволення від німецько-фашистських загарбників. У березні Червона Армія звільнила Кам’янський район, у квітні – Дубоссарський, Григоріопольський, Слободзейський і Тирасполь.

На честь цієї події вранці 12 квітня на столичному Меморіалі Слави Президент ПМР Вадим Красносельський ушанував пам’ять загиблих воїнів-визволителів. У церемонії взяли участь Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, представники Уряду, ветерани Великої Вітчизняної війни, делегація від ОГРВ у Придністров’ї, керівники міськради та держадміністрації Тирасполя, священнослужителі. До Вічного вогню і могил героїв, що не повернулися з війни, поклали весняні квіти.

У своєму короткому виступі Глава держави привітав ветеранів і жителів населених пунктів, звільнених від фашистського гніту у квітні 1944-го. Він зазначив, що кожна точка на карті колишнього СРСР має подвійну історію: у кожного міста і села є день заснування і день визволення від німецько-фашистських загарбників. «Особливо прикро і трагічно, що при живих ветеранах, свідках і учасниках тих подій часів Великої Вітчизняної не просто окремі люди та деякі організації, а цілі держави намагаються переписати історію, перекреслити й забути подвиг ветеранів, називаючи окупантами тих, хто звільняв, а визволителями – тих, хто вбивав і руйнував», – підкреслив Президент. За його словами, зберегти історію в її первозданному, істинному вигляді, передати нащадкам правду про минуле – обов’язок перед кожним, хто лежить у землі, яку захищав до останнього подиху.

Того ж дня в Катерининському парку столиці на честь визволення Тирасполя відбулася традиційна легкоатлетична естафета. Фахівці зазначили, що для спортсменів така траса навіть краща, ніж міська, на якій раніше проводився крос. Через карантинні обмеження захід провели у скороченому форматі: змагалися усього 10 команд, по 6 учасників у кожній. Серед них суворовці та учні столичних спортшкіл до 14 років. У попередні роки естафета збирала до двох тисяч учасників, а дистанція становила приблизно 3 км. У Катерининському парку спортсмени подолали 6 етапів, які в сумі склали 800 метрів.

Ця естафета стала 71-ю в історії Тирасполя. Проводиться вона щорічно. Не було її лише у 2020-му – тієї весни в ПМР діяв режим надзвичайного стану, через це ніякі заходи не проводилися. Сенс естафети глибоко символічний, він відсилає нас до античної легенди, в якій розповідається про те, що грецький воїн пробіг 42 км і 195 м, щоб повідомити афінянам радісну звістку про перемогу в Марафонській битві.

Говорячи про мету заходу, головний суддя змагань, директор СДЮСШОР № 2 імені В. Б. Долгіна Олександр Іванко зазначив: «Естафета, в першу чергу, має патріотичне значення, а не змагальне. Основна її мета – не спортивна. Так ми вшановуємо пам’ять тих, хто віддав життя за мир на нашій землі, хто звільнив наше місто від німецько-фашистських загарбників. На перше місце ми ставимо патріотичне виховання і тільки потім – спортивні результати».

Своїми враженнями про дистанцію поділилися учасники естафети. Багато з них відзначили, що стежка здоров’я досить звивиста, тому потрібно було бігти уважно, особливо на віражах. Перше місце серед спортшкіл посіла команда «Победа» СДЮСШОР № 2 імені В. Б. Долгіна. Серед суворовців спритнішими виявилися курсанти з 7-А класу. Переможців нагородили грамотами, крім того, всіх учасників естафети заохотили солодкими призами.

У другій половині дня на честь свята біля кінотеатру «Тирасполь» у центрі столиці було відкрито новий сезон співучого фонтану, а також шести каскадних фонтанів і ротонди, що плаче, розташованих у Катерининському парку.

Пісні воєнних років і слова подяки ветеранам прозвучали у відеороликах, створених освітніми установами Жовтневого мікрорайону. Учні МОЗ «ТСШ № 16» підготували ролик під назвою «Час, щоб встигнути сказати: «Спасибі». Вони виконали пісню Булата Окуджави «Нам потрібна одна перемога». Відео виклали у вайбер-групу «Округ Комсомольський». У вокальному флешмобі взяв участь педколектив дошкільного навчального закладу

№ 37. Піснями Великої Вітчизняної війни він привітав городян із 77-ю річницею визволення Тирасполя. Вайбер-група «Округ Комсомольський» подякувала всім учасникам за творчість і патріотичну роботу з дітьми.

«Важливо пам’ятати про подвиг тих, кому ми зобов’язані нашим мирним життям. У цей святковий день бажаємо всім міцного здоров’я, мирного неба над головою, щастя і добробуту. Вічна пам’ять полеглим! Вічна слава живим!», – виділили у своєму посту організатори вайбер-групи «Округ Комсомольський».

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото IА «Новости Приднестровья»