Нова серія марок до Дня космонавтики

У Тирасполі у виставковій аудиторії Катерининського парку 12 квітня відбулося спецпогашення серії марок, присвячених 60-річчю першого польоту людини в космос.

Спецгасінню поштових мініатюр передувало ознайомлення з експозицією Тираспольського об’єднаного музею, присвяченою історії Тирасполя і Дню космонавтики. Наукові співробітники музею підготували матеріали для неї спільно зі столичною бібліотекою, художньою школою ім. О. Фойницького і дитячою школою мистецтв ім. С. Рахманінова. Молоді художники представили свої роботи в рамках проектів «Тирасполь звільнений» і «Весна Перемоги», а учасники руху «Спадкоємці Перемоги» організували виставку зброї часів Великої Вітчизняної війни.

Велику частину експозиції відвели експонатам, які мають відношення до освоєння космосу. На виставці представили фотографії льотчиків-космонавтів і будівельників космодрому, які залишили слід в історії Тирасполя. Особливе місце в музеї зайняли вітрини, що розповідають про підприємства, які виготовляли обладнання для космічних апаратів і харчування для космонавтів, оскільки мали спеціальне устаткування для їх виробництва. Були також і зовсім нові експонати, пов’язані з космічною тематикою. Співробітники музею пригадали відвідання республіки групою льотчиків-космонавтів, які прибули у 2019 році на відкриття виставкових залів.

Процедура спецпогашення поштового блоку та конверта першого дня відбулася в традиційному стилі. Право поставити перший відтиск на ювілейній марці з портретом Юрія Гагаріна надали Президенту Вадиму Красносельському, віце-спікеру парламенту Галині Антюфєєвій і депутату Верховної Ради Ілоні Тюряєвій.

За словами директора видавництва «Марка Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, це вже шоста придністровська поштова мініатюра з зображенням Юрія Гагаріна. Нині видавництво має великі плани щодо продовження космічної тематики. У найближчому майбутньому філателісти зможуть побачити дві нові серії марок, присвячені ювілейним подіям: у лютому 2021 року виповнилося 60 років польоту автоматичної міжпланетної станції «Венера-1», а в листопаді наступного відзначатимемо ювілей польоту станції «Марс-1» – першої радянської марсіанської експедиції. Однак цим видавництво не обмежить поповнення космічної серії марок та поштових видань.

Дар’я   IЗЮМСЬКА.

Фото прес-служби Президента.