План городника-садівника на квітень (завершення)

Сій вчасно – вродить рясно

25 квітня – у Терезах потрібно садити рослини, плоди яких ви закладете на зберігання або будете збирати з них насіннєвий матеріал. Плоди виростають смачні та великі, з приємним ароматом, а рослини – стійкі до хвороб і досить легко приживаються після пересадки. Можна посадити саджанці абрикоса, персика, сливи, аґрусу, вишні. Посіяти польові культури, а з квітів – гладіолуси, півонії, незабудки, дельфініум, посадіть троянди. Сійте зелень, цибулю, моркву, томати, гарбуз, кукурудзу, капусту, садіть картоплю. Робити обприскування і щеплення рослин не можна.

26 квітня – висадіть на ділянці або в теплицю розсаду білокачанної, пекінської капусти, броколі. Посійте цибулю, зелень, мангольд, буряк. Це гарний час для посадки картоплі. Можна сіяти сидерати, пікірувати розсаду, зайнятися підготовкою грядок до посіву. В саду проведіть живцювання ягідних кущів, садіть плодові дерева, ягідні чагарники. Посійте газон і проведіть обрізку для формування крони.

Квітникарі можуть сіяти улюблені квіти, садити троянди та інші декоративні чагарники. Не робіть обробки засобами захисту і не прищеплюйте рослини.

27 квітня – у Скорпіоні дозволяється садити практично все, що ви хотіли б виростити на ділянці: рослини швидко сходять, у них розвиваються міцне стебло і корінь. Урожай вони дають високий, він досить довго зберігатиметься, плоди виростають великі, з вираженим смаком і ароматом. З таких рослин можна зібрати насіння, а самі вони витримують різні погодні умови, рідко хворіють.

Не можна робити обрізку, викопувати картоплю, а також здійснювати поділ коренів, розмножувати бульбо-цибулинні та цибулинні рослини.

28 квітня – можна висівати такі культури: баштанні, бобові, різні види цибулі, огірки, патисони, гарбузи, томати, перець, редис, часник. Посійте на зелень базилік, гірчицю, м’яту, крес–салат, шпинат, а із квітів посадіть ірис, лілії, гладіолуси. В саду посадіть абрикос, аґрус, персик, смородину, малину, яблуню. З польових культур посійте кукурудзу, овес, пшеницю, жито.

29 квітня – у Стрільці сіяти можна, але не все. Рослини швидко виростуть, та врожай не дуже порадує – не буде високим. Можна посадити рослини, щоб у майбутньому зібрати з них насіння і рясну зелень. Посійте часник, перець, цибулю, посадіть картоплю на насіння, цукровий буряк, газонну траву. З рослин, які ростуть у домі, посадіть кімнатний виноград і лимон, бамбукові пальми, фікус. Відкладіть на деякий час поливи та обрізування.

30 квітня – можна посадити картоплю і часник, висадити на грядку розсаду цибулі, а також картопляні бульби. Прорідіть сіянці, які зійшли, розпуште землю. Обробіть на ділянці рослини спеціальними засобами проти хвороб. На клумбі посадіть бульбо-цибулинні та в’юнкі квіти, а в саду – виноград.

Як у травні дощ і грім – буде радість людям усім

Дні стають теплішими й довшими, а значить робіт на ділянці – хоч відбавляй. Оскільки земля вже прогрілася, багато культур можна висівати не на розсаду, а відразу в ґрунт. Щоб розрахувати, коли краще посіяти томати, а коли – гарбуз і зелень, радимо зазирнути в наш календар на травень. Складіть докладний план, де і які рослини мають рости в цьому році. Під час розробки плану враховуйте сівозміну та сусідство овочів, адже не всі рослини можна вирощувати один біля одного.

Ділянки, де ще нічого не росте, підготуйте до посадок. Землю перекопайте і розпушіть, якщо потрібно – внесіть добрива. На початку травня вже досить тепло, але ночі бувають холодні, тому під час посіву різних культур враховуйте це. Якщо посіяли теплолюбні культури, на ніч їх можна вкривати або мульчувати. Також висаджуйте на грядки розсаду, вирощену дома.

1 травня – у Козерозі садять і сіють багато культур. Урожай буде високий і довго зберігатиметься, проте плоди – середнього розміру. Особливо добре посадити багаторічники, яким доведеться рости в несприятливих погодних умовах. Якщо посіяти квіти, наприклад, насіння ірису, квітки будуть хоч і не великі, але гарної форми. Цього дня можна замочити насіннєвий матеріал, посіяти боби, квасолю, зернові. Якщо ж садити не плануєте, обприскайте рослини спеціальними засобами проти кліщів, попелиці, грибкових інфекцій. У садку – обрізайте, зробіть прищіпку і щеплення, а проводити будь-які маніпуляції з кореневою системою вкрай не рекомендується.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.