Підтримка молодих сімей у Придністров’ї

Останнім часом керівництво республіки все частіше зустрічається з молоддю. Обговорюють, чим можна зацікавити їх, як стимулювати молоді сім’ї, аби вони залишалися жити й працювати в країні. Проаналізувавши всі запитання і проблеми молодих людей, представники влади з’ясували, що на сьогодні придністровську молодь найбільше хвилюють питання житла, планування сім’ї, вагітності.

Проблема власної житлової площі для молодих сімей неодноразово порушувалася на зустрічах громадських активістів з представниками органів державної влади. У результаті тривалої роботи були визначені шляхи підтримки молодих фахівців. Лікарі, педагоги, молодший офіцерський склад, дільничні інспектори міліції, співробітники кримінально-виконавчої системи зможуть одержати субсидію на видачу кредиту за програмою придбання житла. Крім того, особливу увагу приділятимуть сім’ям, які планують народження дітей або вже готуються до пологів.

Претендувати на одержання субсидії від держави на покупку житла можуть молоді сім’ї (перші п’ять років після укладення шлюбу), за умови, що один із подружжя не досяг віку 35 років. Якщо в сім’ї народжуються діти, обмеження щодо тривалості шлюбу знімаються. Право на субсидії також мають неповні сім’ї, що складаються з батьків, молодших за 35 років, і неповнолітньої дитини.

Держава надає вчителям, лікарям, дільничним інспекторам міліції, офіцерам армії, атестованим співробітникам кримінально-виконавчої системи сертифікат на суму, еквівалентну 10, 12, 14 тисячам доларів. За цим сертифікатом в одному з банків республіки оформлюється субсидія на придбання житла у вигляді кредиту в рублях ПМР. Кредит погашається щомісячними рівними платежами протягом 10 років. Розмір позики не повинен перевищувати вартості житла, що придбавається, а ще він залежить від кількості дітей.

Сім’ї без дітей можуть претендувати на дотацію в сумі, еквівалентній 10 тисячам доларів США за офіційним курсом Центробанку ПМР на момент укладення договору на одержання кредиту. Середній обсяг коштів виділяється молодим парам з однією дитиною, максимальний – із двома та більше дітьми. Власник сертифіката звертається в банк, який розраховує та виділяє іпотечний кредит на 10 років.

Усі нормативні питання щодо одержання субсидій регулює Закон ПМР «Про державну підтримку молодих сімей з придбання житла», підписаний Президентом ПМР Вадимом Красносельським. Старт державної програми планували ще минулого року, але кошти, розраховані на неї, витратили на боротьбу з COVID-19.

Досить багато звернень надходить на адресу Уряду від молодих сімей, які потребують допомоги в питаннях планування сім’ї та народження дітей. Якщо подружжю з певних причин не вдається народити дитину, держава виділить допомогу за програмою екстракорпорального запліднення. На першу спробу молодій сім’ї пропонується з бюджету 30 тисяч рублів, решту – пара може доплатити зі своїх коштів. Якщо їх недостатньо, то банк видасть кредит, а всі відсотки за ним погашатиме держава.

Якщо перша спроба виявиться невдалою, повторну робитимуть через рік після першої. У цьому випадку передбачена видача кредиту (який не повинен перевищувати 60 тисяч рублів), 10 % річних за ним лягають на державну скарбницю, решту 6 % оплачує позичальник.

Крім того, в Міністерстві соціального захисту і праці ПМР ще раз обговорили права, які мають майбутні та молоді матері. Допомога по вагітності та пологах виплачується за період відпустки по вагітності та пологах тривалістю 70 (у разі багатоплідної вагітності – 84) календарних днів до пологів і 70 (у разі ускладнених пологів – 86, при народженні двох або більше дітей – 110) календарних днів після пологів. Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і надається жінці повністю, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. Мало хто знає, але відпустка по догляду за дитиною може бути використана не тільки матір’ю, але і батьком дитини, а також бабусею, дідусем, іншим родичем або опікуном.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.