Про психологічні наслідки переривання вагітності

Небажана вагітність (особливо для дівчат, незаміжніх жінок та осіб, що відчувають соціально-економічну нестабільність) супроводжується глибокими емоційними переживаннями, психологічними проблемами та труднощами вибору. Крім того, рання вагітність, як і її переривання, можуть мати негативні наслідки для жіночого здоров’я в майбутньому. Найголовніше у разі незапланованої вагітності – вчасно звернутися за кваліфікованою допомогою та не поспішати з прийняттям остаточного рішення.

На жінку, коли вона вирішила позбавитися дитини за немедичними причинами, лягає велика відповідальність. Щоб краще усвідомлювати наслідки рішень, пов’язаних із перериванням вагітності, необхідно, перш за все, оцінити своє становище, розібратися у пріоритетах і цінностях, визначити їх вплив на майбутнє.

Зважуючись на аборт, жінка повинна розуміти, яку відповідальність вона бере на себе, виносячи вирок своїй ненародженій дитині. Це те, що потім обумовлює виникнення, в першу чергу, психологічних наслідків, а саме: провини, сорому, страхів, власної неповноцінності, фрустрації тощо.

За словами голови Експертної ради з психології, завідувача кафедри психології факультету педагогіки та психології ПДУ імені Т. Г. Шевченка Вікторії Кучерявенко, значна кількість жінок у таких ситуаціях, розповідаючи про свої сумніви, коливалася, зважуючись на аборт. «Тут дуже важливо вчасно надати психологічну підтримку – провести повноцінне психологічне консультування, допомогти поступити правильно. На сьогодні в ПМР психологічна допомога перед прийняттям рішення про переривання вагітності не є обов’язковою, але в рамках виконання доручень Президента ПМР Вадима Красносельського з вироблення заходів державної підтримки підвищення народжуваності, Експертній раді з психології було дано доручення про створення комплексу заходів з проведення психологічного консультування жінок, спрямованого на профілактику і відмову від переривання вагітності за так званими «соціальними», немедичними причинами», – розповіла Вікторія Іванівна. – Звичайно ж, бувають причини, за якими аборт є єдиним виходом із ситуації, що склалася. У кожної жінки ці причини індивідуальні, свої. Якщо ви все таки зважилися зробити аборт, то необхідно здійснити це з максимальною акуратністю, щоб не завдати шкоди своєму організму».

Психолог наголосила, що одним із таких заходів, за умови узгодження з Міністерством охорони здоров’я ПМР, може стати впровадження в практику прийомів психологічної допомоги під час бесід лікарів із пацієнтками, коли медичні фахівці роз’яснюють наслідки переривання вагітності. Такий захід потрібний, перш за все, щоб зберегти життя дитини й допомогти підтримати душевну рівновагу жінки. «Ні лікар, ні психолог не мають права вмовляти або відмовляти жінку, рішення завжди залишається за нею. Ці фахівці тільки допомагають жінці подивитися на ситуацію з різних позицій, зважити всі «за» і «проти», разом знайти вихід, навіть якщо здається, що його немає. Для цього потрібна комплексна підтримка на рівні держави (створення спеціалізованих центрів підтримки неповнолітніх мам, виплата допомоги тощо)», – зазначила Вікторія Кучерявенко.

Крім того, потрібна виховна робота в школі, психологічна просвіта і психопрофілактика щодо роз’яснення наслідків неправильної статевої поведінки й пов’язаних із цим проблем. Усі знають, що перший аборт нерідко стає причиною безпліддя, і помилка юності може назавжди позбавити жінку щастя материнства. Досить багато жінок дуже шкодують про те, що вони колись занадто швидко, неосмислено, перервали вагітність.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото IА «Новости Приднестровья».