Здорові зуби – щасливе життя

Здоров’я зубів – важливий фактор, від якого залежить і краса людини, й посмішка, і впевненість у собі. Зубний біль, мабуть, єдине, що примушує кожного з нас без будь-яких коливань відвідати медичний заклад, адже терпіти його – це рівноцінно неймовірним тортурам.

Розповісти про стоматологію загалом та про роботу поліклініки в умовах карантину і не тільки наш кореспондент попросив заступника головного лікаря з лікувальної роботи ДУ «Тираспольська міська стоматологічна поліклініка» Олександра Фукса.

– Олександре Павловичу, скажіть, будь ласка, чи змінилася кількість відвідувачів вашої поліклініки нині у порівнянні з минулим роком, коли було введено надзвичайний стан (НС) через COVID-19?

О. Ф.: Проблеми з зубами люди мають завжди. І на це не впливають ніякі карантини чи будь-які інші ситуації. Інша справа, що в період НС ми вели прийом, але допомагали лише тим, хто скаржився на гострий біль чи потребував допомоги стоматолога з інших невідкладних причин.

Після того, як НС скасували та сталися деякі послаблення, ми відновили плановий прийом пацієнтів. До речі, мушу сказати, що кожен наш відвідувач знає правила перебування в поліклініці: заходити всередину виключно в медичній масці, обов’язково надягати бахіли, обробляти руки дезінфекційними засобами. Біля входу до установи чергують наші співробітники, які й контролюють додержання порядку.

У нас і в кабінетах протягом дня після прийому кожної людини проводиться посилена дезінфекція з дотриманням усіх вимог санітарних норм і правил Сан ПіН МОЗ ПМР та щогодини – кварцування кабінетів.

Хочу застерегти наших громадян, якщо загальний стан здоров’я має ознаки нездужання, підвищену температуру тощо, не пов’язані зі стоматологічним захворюванням, краще не поспішати з відвідуванням нашої поліклініки.

– Бачу, що у вас тут відбулися значні зміни: стали світлими коридори, всюди чисто. Ви зробили ремонт?

О. Ф.: Так, ми здійснили капітальний  ремонт власними силами не лише в коридорах, а, практично, в усіх кабінетах, майже всюди встановили нове сучасне обладнання. Тепер ми маємо і свою рентгенологічну службу. Тобто тепер є абсолютно всі умови для своєчасної діагностики та успішного лікування захворювань зубів у пацієнтів.

Зауважу, що, практично, всі наші співробітники – це переважно лікарі першої та вищої категорії. До речі, вони приймають пацієнтів не тільки по буднях, а і чергують у вихідні дні та, за потреби, навіть уночі. У нас працює єдиний у республіці кабінет невідкладної стоматологічної допомоги в нічну пору.

– Чи бувають у вас великі черги?

О. Ф.: Наші лікарі приймають пацієнтів виключно за попереднім записом. Тому, зазвичай, черги як такі виключені. Кожен приходить на свій час до того лікаря, куди записався. Проблеми у всіх різні: комусь потрібна консультація стоматолога-терапевта, хтось хоче видалити зуба, який заважає спокійно жити, комусь потрібна допомога лікаря-ортодонта. Хочу зазначити, що у нас є фахівці, які працюють не лише з дорослим населенням, а і з дітьми.

– Чи багато дітей у нашому місті мають хворі зуби? Ви організовуєте профілактичну роботу серед малюків, учнів шкіл, щоб навчити їх доглядати за своєю ротовою порожниною, берегти зуби, пояснюєте, як їх доглядати?

О. Ф.: Звичайно, у нас є спеціальні бригади лікарів, які відвідують школи та дошкільні установи, надають необхідну повноцінну стоматологічну допомогу тим, хто її потребує, та проводять тематичні бесіди щодо догляду за зубами. Після переходу навчальних закладів на дистанційне навчання ми цю практику тимчасово відмінили. Маємо намір повернутися до неї після зняття всіх карантинних обмежень.

– Можете дати поради нашим читачам щодо правил гігієни та догляду за ротовою порожниною? Наприклад, які фактори впливають на здоров’я зубів?

О. Ф.: В організмі людини все взаємопов’язано. Отже, будь-який «збій» може позначитися на здоров’ї не тільки зубів, а також ясен. Це стосується способу життя кожної особи, її харчування, вживання сигарет, алкоголю, води та іншої рідини.

– Які напої шкідливі для зубів?

О. Ф.: Усі солодкі газовані напої, що містять величезну кількість цукру, який також викликає карієс, різні запальні процеси. Шкідливі харчові добавки в газованих напоях порушують обмін речовин, змінюють склад слини й порушуюють засвоєння вітамінів і мінералів. Якщо вже їх вживати, то в обмеженій кількості.

– Що Ви порадите їсти для того, щоб надовго зберегти зуби здоровими?

О. Ф.: У раціоні кожного з нас повинні обов’язково бути свіжі та варені овочі, м’ясо, риба, фрукти та фруктові соки (бажано розведені водою для зниження активності органічних кислот), молочнокислі продукти й зелень, морепродукти, яйця, горіхи, мед. Необхідно звести до мінімуму кількість солодощів та хлібобулочних виробів, оскільки вони утворюють на поверхні зубів і в міжзубних проміжках наліт, який стає сприятливим середовищем для мікробів, що викликають карієс та інші захворювання.

– Чи обов’язково лікувати карієс на початковій стадії, коли зуб ще не болить?

О. Ф.: Це залежить від ставлення людини до власного здоров’я. Однозначно можу сказати, що карієс практично ніколи не болить. Дуже рідко в моїй практиці людина скаржиться на зуб, уражений карієсом. Тому лікувати його краще на початковій стадії, коли він поверхневий і не дійшов до нерва, щоб потім не довелося його додатково лікувати. Потім буде і складніше, і довше, і дорожче. Для діагностики прихованого карієсу важливо відвідувати стоматолога для профілактичного огляду раз на півроку.

– З чим може бути пов’язана підвищена чутливість зубів?

О. Ф.: На це може бути багато причин: наприклад, стирання зубної емалі під час користування зубною щіткою з жорсткою щетиною або занадто інтенсивне чищення зубів щіткою; ерозія емалі зуба, викликана впливом продуктів і напоїв із високим вмістом кислих речовин; також опущення ясен, яке викликає оголення кореня зуба.

– Як зрозуміти, коли зуб потрібно видаляти, а коли ще можна лікувати?

О. Ф.: Показань до видалення зуба налічується понад 20. Тому вирішувати, видаляти зуб чи залишати, повинен компетентний лікар.

– Чому Ви обрали спеціальність стоматолога?

О. Ф.: Мені було цікаво спостерігати за роботою зубного лікаря з дитинства, а підштовхнула мене до обрання фаху моя старша сестра. Тому по закінченні Тираспольської СШ № 10 я вступив до Кишинівського медичного інституту, де і здобув омріяну спеціальність. У поліклініці, де нині працюю, проходив практику та ординатуру. Займаюсь улюбленою справою вже 10 років.

– Що побажаєте читачам нашої газети?

О. Ф.: Стоматологічне здоров’я населення – це не лише зусилля спеціаліста, а й суспільства в цілому та кожного з нас зокрема. Тому побажаю не боятися відвідувати стоматолога двічі на рік. Це корисніше для зубів та спокійніше для власного гаманця.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото автора.