А Ви знаєте свій ВІЛ-статус?

У Придністров’ї завершилася двотижнева акція Центру з профілактики та боротьби зі СНІД. З 5 по 19 квітня свій ВІЛ-статус анонімно і безкоштовно дізналися понад тисячу придністровців. Фахівці відзначили високу явку та активну участь населення в цьому заході.

Акція стала довгоочікуваною і досить потрібною. У 2020-му провести тестування на ВІЛ у такому обсязі не вдалося через пандемію. Не виїжджали по містах і так звані мобільні лабораторії. У 2021-му люди самостійно з усього Придністров’я добровільно приїжджали в столицю, щоб перевірити свій ВІЛ-статус – акція перевершила очікування. «Нинішня подія залучила людей більше, ніж можна було чекати – 1 150 осіб, 2019-го за рік було тестовано всього близько 1 500 чоловік. Тобто можна сказати, що нині люди стали більш уважні до себе, пандемія змусила нас більш серйозно ставитися до свого здоров’я і багато на цьому тлі вирішили пройти тестування», – зазначила завідувач відділення моніторингу та оцінки Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Людмила Бурлачук.

З понад тисячі людей, які пройшли тест, у 8 осіб виявили ВІЛ. Усіх направили до фахівців, а головне – надали психологічну підтримку. У Центрі зазначають, що лікування для людей із ВІЛ – абсолютно безкоштовне. «Наші пацієнти отримують відповідну терапію і ведуть цілком нормальний спосіб життя: у них є сім’ї, де народжуються здорові діти. Однак це за умови, що вони приймають лікування постійно – щодня. Всі ліки пацієнтам надаються безкоштовно. Це противірусні препарати, які пригнічують рівень вірусу в крові людини», – підкреслила лікар-терапевт клініко-діагностичного відділення та соціальної адаптації Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Діана Писаренко.

Проблема – виявити. Головне завдання медиків полягає в тому, щоб обстежити якомога більше придністровців. Для цього і проводять інформаційні акції. Допомагають неурядові організації, співпрацю запропонувало і Міністерство просвіти. Що раніше виявляється хвороба, то більше шансів на повноцінне життя. Найголовніше, що поширення ВІЛ, а значить і ризик зараження – зменшується. «Чим небезпечна ВІЛ-інфекція? Тим, що вона довгий час не проявляє себе. Тобто людина живе 7–10 років, її нічого не турбує, але організм за цей час піддається іншим захворюванням», – відзначає Діана Писаренко. До речі, один інфікований за цей час може заразити до 50 осіб і такими темпами поширюється інфекція, підкреслюють фахівці.

У нашій республіці епідемія ВІЛ розпочалася в 1989 році. Якщо спочатку хвороба поширювалася в основному серед споживачів ін’єкційних наркотиків, то з двотисячних вона охопила всі верстви населення, не залежно від соціального статусу людини. Щороку ситуація погіршується. Якщо в цифрах, то 220–240 випадків на рік це для Придністров’я немало. «Приблизно 45–50 випадків на сто тисяч населення, що багато навіть у порівнянні з країнами СНД. Ми перебуваємо десь на рівні між Україною і Росією – це дві країни, які найбільш уражені ВІЛ-інфекцією», – зазначив головний лікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Пройти тестування можна не тільки в рамках акції. Центр з боротьби зі СНІДом відкритий для всіх охочих перевірити своє здоров’я. Фахівці наполягають: дуже важливо виявити хворобу на ранній стадії. За офіційними даними в Придністров’ї понад чотири тисячі людей живуть з діагнозом ВІЛ, але реальні цифри – майже удвічі більші.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.