Випробування як стимул для оновлення стратегії

Головний герой сьогодення – COVID-19 – втрутився в життя людей на всіх континентах. Звичайно, обійти Придністров’я він не міг. Вплив його на діяльність місцевих підприємств виявився досить відчутним, але вивести з ладу флагман легкої промисловості компанію «Тиротекс» йому не вдалося.

Про те, як виробництво пристосувалося до нових викликів, розповів його генеральний директор Андрій Межинський.

– Андрію Вікторовичу, вже понад рік очолюваному Вами підприємству доводиться жити й працювати в умовах пандемії. Як «Тиротекс» долає виклики дня нинішнього?

А. М.: Дійсно, збитки було завдано багатьом галузям виробництва. Ми, як і багато хто, зіткнулися з викликами, але практично відразу адаптували свою виробничу і зовнішньоекономічну діяльність до мінливих умов на ринку. Відповідних заходів ми вжили з перших днів, оскільки гнучкість і пристосованість до нових умов є досить важливими.

– Розкажіть, як пандемія вплинула на роботу колективу? Якими заходами адміністрація вирішувала питання профілактики поширення інфекції серед співробітників?

А. М.: Безумовно, екстрені заходи були спрямовані, в першу чергу, на збереження здоров’я нашого колективу. Крім загальних рекомендацій, ми кожного співробітника забезпечили індивідуальними захисними медичними масками, закупили тепловізори, рециркулятор тощо. Безпека і благополуччя персоналу під час пандемії стали для нас безперечним пріоритетом. Вважаю, що для ефективної роботи працівників необхідно створити відповідні умови не лише для них самих, а й для їхніх сімей. Ніхто не повинен піддаватися ризику.

Оскільки ж «Тиротекс» є соціально орієнтованим підприємством, що підтверджують численні міжнародні сертифікати щодо дотримання нами Кодексу поведінки, ми передбачили багато важливих аспектів, поміж яких – розробка комплексу заходів, спрямованих на профілактику поширення вірусу.

– Ви згадали про міжнародні сертифікати Кодексу поведінки. Розкажіть, будь ласка, докладніше, що це.

А. М.: Двері нашого підприємства завжди широко відчинені для проведення різних соціальних міжнародних аудитів. Нині нами успішно пройдений аудит у галузі бізнесу та прав людини BSCI, а також соціальні аудити щодо дотримання Кодексу поведінки підприємств таких мас-медійних компаній як Walt Disney і NBC Universal, які дозволяють у подальшому використовувати їхні ліцензійні малюнки в нашому виробництві.

Не заради красного слівця відзначу, що з огляду на відповідальність перед нашими працівниками та, як наслідок, більшу значимість успішно пройдених аудитів, що, до речі, не всім вдається, півроку тому не тільки наші придністровські засоби масової інформації, а й молдавські та навіть російські тиражували цю новину. Це дійсно привід для гордості.

– Чи може такий факт впливати на обсяги замовлення?

А. М.: Як показують соцопитування, в умовах пандемії ми економимо на чому завгодно, тільки не на дітях. Малюки ж, як відомо, великі шанувальники не тільки мультиплікаційних фільмів кінокомпанії Universal (примітка: «Як приручити дракона», «Таємне життя домашніх тварин» тощо), але й кіностудії Walt Disney. Наприклад, за минулий рік портфель замовлень тільки на російський ринок склав близько 130 тисяч погонних метрів тканини з зображеннями персонажів мультфільмів. Як доводить практика, інтерес до цього дизайну неухильно зростає, тому що вже в першому кварталі поточного року ми відвантажили понад 200 тисяч метрів для РФ та Італії. Це оформлення за мотивами мультфільмів «Міккі Маус», «Русалочка Аріель», «Принцеси», «Тачки», «Спайдермен» і герої всім відомої саги «Месники» – капітан Америка, Халк і Залізна людина.

– Протягом років «Тиротекс» привабив чимало постійних замовників. Які взаємовідносини вибудовуються з ними у ці непрості часи?

А. М.: Здорова конкуренція – це завжди стимул до розвитку і самовдосконалення. Ми дуже цінуємо плідну співпрацю з нашими постійними клієнтами. Нами охоплено близько 30 країн світу, а це майже 150 компаній. Довгі роки вони співпрацюють із нами й продовжують вважати продукт «Тиротекс», як і раніше, актуальним і якісним. Крім того, вважаю, багато про що свідчить той факт, що за перший квартал нинішнього року з нами вже почали роботу 7 нових компаній: Швеція, Франція, Росія і близьке зарубіжжя. Пропозицій на світовому ринку нині багато, і клієнт завжди співвідносить дві речі: ціну та якість. Часом одне може зашкодити іншому. Якщо ціна продукту низька, то, можливо, страждає якість, і навпаки. Це досить складно, проте нам успішно вдається утримувати планку – зберігати високу якість товару за оптимально прийнятними цінами.

– Крім самих клієнтів, хто дає оцінку якості продукції «Тиротекс»?

А. М.: У першу чергу, це експерти – фахівці міжнародного класу. У нас налагоджена плідна багаторічна співпраця з німецьким інститутом Хохенштайн, який ретельно тестує зразки нашої продукції та проводить незалежну перевірку за різними параметрами, в тому числі на вміст шкідливих речовин. Починаючи з 2005 року, на підставі лабораторних досліджень, інститут щорічно видає нам Сертифікат OEKO-TEX 100, який гарантує безпеку текстильної продукції «Тиротекс» для дорослих і для здоров’я дітей із самого їх народження. Оскільки нині пандемія обумовлює певні зміни, я впевнений, що той, хто визначав і оцінював ризики чесно, виявився найбільш готовим до них. Упровадження і використання нами системи менеджменту якості забезпечили резерв стійкості. До речі, ми перші на території Придністров’я здобули останню версію ISO 9001-2015, і недавно успішно пройшли інспекційний аудит.

З метою входження на європейський ринок «Тиротекс» здобув престижне членство в BCI. Це міжнародна організація з поліпшення бавовни, яка гарантує контроль за використанням екологічно чистої бавовни на всіх етапах виробництва – від його вирощування до переробки в готову продукцію. Використання поліпшеної бавовни в нашому виробництві дозволило зберегти клієнтуру на скандинавському ринку, започаткувати співпрацю з новими фірмами та збільшити обсяги продажів. Тільки на початку цього року у нас додалося 2 нових клієнти зі Швеції. Справа в тому, що з минулого року всі фірми з цієї країни перейшли на закупівлю товару виключно з BCI бавовни. Інтерес шведів до співпраці з нашою компанією продовжує зростати. На початку нинішнього року ми вже прийняли та розмістили замовлення в масове виробництво, і вони перевищують у 2 рази обсяг замовлень із BCI бавовни за весь минулий рік.

– Ви навели вражаючі приклади зовнішньоекономічної діяльності на європейському та американському ринках. А як розвиваються справи на пострадянському просторі?

А. М.: Попри труднощі об’єктивного характеру, як і раніше, ми вважаємо російський ринок перспективним. Для розвитку торговельних відносин з цією країною ми успішно пройшли аудит із сертифікації виробництва згідно з технічними регламентами Митного союзу, який дозволяє експортувати постільний і столовий асортимент для дорослих і дітей, що виготовляє «Тиротекс».

Наш потенціал для співпраці з Росією величезний, тому що для цього є головне – виробничі потужності, відповідно до специфіки портфеля замовлень цієї країни. Звичайно, це позначилося на обсязі замовлень російського ринку. Наприклад, відвантаження за перший квартал 2021 року збільшилися на 30 % проти аналогічного періоду минулого року, а тоді, до речі, пандемія ще не встигла вплинути на ринок.

– Щоб Ви хотіли додати на завершення нашої розмови?

А. М.: Пандемія для нас стала, з одного боку, випробуванням, а з іншого – серйозним стимулом для оновлення стратегії. Завдяки цьому, «Тиротекс» продемонстрував достатню антикризову стійкість, оскільки зміг не тільки зберегти обсяги, але й за деякими позиціями показати впевнене зростання. На сьогодні ми продовжуємо роботу з актуалізації стратегії й уже накреслили низку нових напрямків. Звичайно, вони є продовженням тих проектів, які вже реалізуються в рамках соціально-економічного розвитку нашого підприємства – локомотиву легкої промисловості всього Придністров’я. Це не тільки висока репутація, а й почесна ноша відповідальності, з якою ми успішно даємо собі раду. Сподіваюся, що так буде і надалі. А на завершення хотілося б побажати всім міцного здоров’я та віри у свої сили.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото з вiдкритих джерел.