Успішний рік придністровської дипломатії

Міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв 20 грудня провів прес-конференцію для представників ЗМІ. На ній він розповів про результати діяльності МЗС у 2017 році й перспективи роботи в наступному.

Цього року Австрія головувала в Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ). Однак, незважаючи на заяви австрійського керівництва сприяти активізації переговорного процесу між Придністров’ям і Молдовою, зробити це не вдалося. «Навесні новою загрозою стало рішення про встановлення сумісного митного контролю Молдови й України на придністровсько-українській ділянці кордону. Наші західні партнери відмовили нам в обговоренні цього питання на рівні переговорного процесу», – сказав придністровський дипломат.

Протягом поточного року представники зовнішньополітичного відомства ПМР вели системну роботу з вирішення багатьох питань. Активно працювали експертні групи ПМР і Молдови, свідченням чого є підписання документів із питань телекомунікацій, землекористування і діяльності шкіл з молдавською мовою навчання на латинській графіці на території ПМР.

Важливим досягненням наших дипломатів стало відкриття руху через міст у районі сіл Гура-Бикулуй і Бичок. «По суті, ми провели перезапуск нашого діалогу, надавши йому зовсім іншого рівня прискорення. У цій ситуації не тільки сторони, експерти та фахівці попрацювали досить інтенсивно, але й австрійські партнери. Вони, усвідомивши, що процес уже розпочався, що підписано цілу низку конкретних практичних рішень, наприкінці запросили сторони до участі в засіданні «Постійної наради з політичних питань» у міжнародному форматі «5+2», яке відбулося наприкінці листопада у Відні. Причому це запрошення було направлено без будь-яких передумов, про які протягом усього року говорило нам австрійське головування», – сказав Віталій Ігнатьєв.

За результатами переговорів була підписана Віденська конвенція, в якій зафіксовано, що одностороннє рішення будь-яких проблем неприпустиме. Усі питання слід вирішувати тільки за столом переговорів. Також важливим результатом зустрічі є вироблення гарантійного механізму виконання підписаних угод між ПМР і Молдовою, що дозволить на практиці їх упроваджувати в життя, оскільки молдовська сторона не виконує взяті на себе обов’язки. Слід також зазначити, що сторони працюватимуть для вирішення проблем, які є в соціально-гуманітарній та економічній сферах.

Важливим напрямком роботи міністерства стала діяльність на міжнародних майданчиках. Так, наша держава звернулася до Організації Об’єднаних Націй з проханням надати Придністров’ю статус споглядача в цій міжнародній організації, яка об’єднує велику кількість держав світу.

Велику підтримку придністровським дипломатам надає Російська Федерація, яка підтримує позицію нашої держави на міжнародних переговорах. На початку липня Державна Дума РФ ухвалила заяву, в якій йдеться про безальтернативність миротворчої місії на берегах Дністра і неприпустимість економічної блокади ПМР шляхом встановлення сумісних молдовсько-українських митних постів.

На думку Віталія Ігнатьєва, важливо розвивати гуманітарне співробітництво з іншими державами. Так, 15 грудня в рамках візиту до Рима, столиці Італії, міністр закордонних справ ПМР і голова Бендерської міської Ради народних депутатів Юрій Кара взяли участь у відкритті центрального офісу «Будинку дружби «Італія – Придністров’я». За ініціативи італійської сторони була утворена культурна асоціація «Італія – ПМР», яка дозволить підняти на новий рівень відносини між двома державами. Слід також зазначити, що Італія головуватиме в ОБСЄ протягом 2018 року.

Олександр   ЗАЙЧУК.