Оперштаб – про головне

На засіданні Оперативного штабу 26 квітня учасники наради говорили про скорочення ліжкового фонду інфекційних госпіталів через зменшення завантаженості COVID-стаціонарів до 58 відсотків.

Очікується виписка багатьох пацієнтів, після якої наповненість стаціонарів наблизиться до 50 %. У зв’язку з цим прийнято рішення про згортання частини об’єктів. Уже закрито коронавірусний підрозділ на базі психіатричного відділення РКЛ. Відновлять свою попередню діяльність філії інфекційних госпіталів на базі Центру амбулаторно-поліклінічної допомоги СВА с. Паркани та профілакторію «Тиротекс» після завершення курсу лікування хворих, які там перебувають.

Наступним закриють Бендерський центр матері та дитини, а після проведення там знезаражувальних заходів, він відновить свій звичний режим роботи.  Президент наголосив, що подальше поетапне згортання філій інфекційних госпіталів буде можливим тільки за умови, що завантаженість мережі становитиме не більше половини вже скороченого ліжкового фонду.

Учасники наради обговорювали питання забезпеченості системи охорони здоров’я медпрепаратами, що використовуються під час лікування коронавірусу, та засобами індивідуального захисту. Також ішлося про нарікання окремих пацієнтів на якість харчування в стаціонарах РКЛ і Дубоссарської лікарні. Вадим Красносельський закликав реагувати на кожен сигнал.

Порушувалося питання й про організацію побачень громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі, з родичами. Міністр юстиції Олександра Тумба нагадала, що через карантинні обмеження ув’язнені вже понад рік не мали такої можливості. Глава держави вважає за можливе відновити практику короткострокових зустрічей –спілкування за наявності розділового захисного екрану. Що стосується тривалих побачень, то вони, на думку Президента, можливі лише в тому випадку, якщо у відвідувача є актуальна довідка про ПЛР-тестування (дійсна 72 години). Йдеться тільки про ті пенітенціарні установи, де немає хворих громадян, застеріг Вадим Красносельський, оскільки на сьогодні, наприклад, в УВП-1 налічується 98 носіїв вірусу. Остаточне рішення з цього питання буде прийняте після висновку СЕС.

У четвер, 29 квітня, члени Оперштабу продовжили обговорення теми завантаженості інфекційних госпіталів. Якщо на попередній нараді констатували 143 випадки інфікування на добу, то тепер кількість виявлених фактів становить 118. Госпітальна мережа завантажена менше ніж наполовину.

Порушувалося питання щодо повернення закладів громадського харчування до роботи в режимі, що діяв до настання третьої хвилі поширення коронавірусу. Члени Оперштабу зійшлися на думці, що кафе і ресторани можуть приймати відвідувачів довше, ніж до 22.00. Крім того, відновлений стандартний графік для магазинів, зокрема з цілодобовим розкладом.

Що стосується продовження навчального року, то він завершиться не 25, а 31 травня. Міністерство просвіти, на прохання вчителів та батьків учнів початкової школи, пропонує з 12 травня повернути молодших школярів за парти. Рішення буде прийняте на наступному засіданні Оперативного штабу.

Учасники наради запропонували два варіанти організації Великодніх служб: проведення богослужінь за участю прихожан на подвір’ях храмів або всередині церкви, але за безпосередньої участі виключно священнослужителів (для громадян, які перебуватимуть зовні, буде забезпечено аудіосупровід служби за допомогою звукопідсилювальної апаратури). Дотримання маскового режиму рекомендоване в обох випадках.

Визначилися і з терміном завершення опалювального сезону, який припиниться вже 6 травня.

Статистика свідчить: за даними Оперштабу носіями COVID-19 є 2 207 придністровців: 901 з них лікуються вдома, 1 202 – в коронавірусних госпіталях. Завантаженість мережі інфекційних лікарень становить менше 49 %. У зв’язку з погіршенням стану здоров’я в період з 26 по 28 квітня з домашнього на госпітальне лікування переведені 64 людини. Згідно зі статистикою, кількість громадян, які важко переносять коронавірус, становить 280 осіб, або 23 % від загальної кількості госпіталізованих, 37 є пацієнтами реанімаційних відділень, 8 підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 104 хворих –громадяни, які перебувають у місцях позбавлення волі. Вони проходять лікування у філії інфекційного госпіталю, розгорнутого на базі закладу ДСВП. Ще 1 136 придністровців перебувають в умовах домашньої самоізоляції.

Протягом трьох днів, що минули з попереднього засідання Оперштабу, досліджено 2 116 проб біоматеріалу (за весь час пандемії 209 493). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився в 353 випадках. Середньодобова захворюваність за цей час склала 118 випадків. Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 47 531 випадок інфікування. 1 105 носіїв вірусу (2,3 % хворих) не змогли побороти інфекцію, 44 310 чоловік (93 %) – одужали.

Першою дозою вакцини від COVID-19 щеплені 2 794 придністровці, другий компонент введений 474 громадянам.

Принагідно повідомляємо, що жителі нашої республіки мають можливість зробити щеплення вакциною AstraZeneca.

Усього цим препаратом вакциновані 1 853 громадянина. На першому етапі вакцинувалися тільки медики. Першою з них стала головний лікар Слободзейського інфекційного госпіталю Альона Лапіна, а також керівники Республіканської клінічної лікарні: головний лікар Ігор Тостановський, його заступник із хірургії Геннадій Грибенчиков та головний інфекціоніст Придністров’я Меланія Теішану. Приєдналися до колег 11 співробітників Рибницької центральної районної лікарні.

Першою дозою «AstraZeneca» кілька днів тому були зроблені щеплення ще 350 придністровцям – жителям Тирасполя і Дубоссарського району. Друге щеплення вони отримають через 8 тижнів. Щоб захистити себе від коронавірусу, охочим потрібно записатися на вакцинацію в поліклініці за місцем проживання.

Президент Вадим Красносельський пояснив, якщо цієї вакцини буде більше, ніж медпрацівників, охочих нею прищепитися, то можливість зробити щеплення від коронавірусу надаватиметься всім придністровцям. Кожен щеплений громадянин буде внесений до відповідної бази даних і матиме на руках сертифікат міжнародного зразка.

Аліса   КОХАНОВА.

 Фото прес-служби Президента.