Соціальна підтримка громадян – у пріоритеті

На пленарному засіданні Верховної Ради 28 квітня народні обранці розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються коригування та вдосконалення різних аспектів розвитку держави.

Депутати знайшли можливість дотримати соціальні гарантії безробітним придністровцям, які перебувають на карантині з приводу COVID-19 з дітьми у віці до 8 років: вони зможуть отримувати допомогу через тимчасову непрацездатність. Це стосується громадян, які стоять на обліку як безробітні в Центрах зайнятості населення. У випадку, якщо дитячий садок або групу закривають на карантин через коронавірус, безробітний батько може розраховувати на соціальну підтримку з боку держави.

Депутатський корпус підтримав цю законодавчу ініціативу й ухвалив проект закону в остаточному читанні. Віднині придністровцям, які офіційно зареєстровані в Центрі зайнятості як безробітні, буде оплачуватися лікарняний лист у тому випадку, якщо людина змушена перебувати вдома з дитиною, дошкільний заклад якої було закрито на карантин через COVID-19. Лікарняний буде оплачений і продовжений на необхідний період.

Група депутатів Верховної Ради запропонувала ввести відповідальність за ненадання товару або послуги споживачеві з причин, пов’язаних зі станом його здоров’я, обмеженнями життєдіяльності або віком. Аналогічна норма є в російському законодавстві. Поправки в російський Кодекс про адміністративні правопорушення були внесені через випадки дискримінаційного характеру, що почастішали. Людям з обмеженими можливостями не продавали авіаквитки, їм забороняли перебувати в кафе та магазинах.

За словами заступника голови Комітету з законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав і свобод громадян Олега Петрика, підготовлена ініціатива в рамках чинної державної цільової програми «Рівні можливості» й у зв’язку з курсом на гармонізацію з російським законодавством. «Пропонується встановити адміністративну відповідальність за відмову представнику соціально вразливої категорії населення в доступі до отримання ним товару або послуги на рівних з іншими громадянами умовах. Мета законодавчого проекту –не притягати будь-кого до відповідальності, а запобігти таким фактам», – пояснив парламентарій.

Коригування Кодексу про адміністративні правопорушення дасть можливість захистити, зокрема, права інвалідів і літніх людей. Передбачається низка винятків, коли людині з обмеженими можливостями можна відмовити, наприклад, у доступі до атракціонів, або неповнолітньому – у продажу алкогольних напоїв, сигарет, нікотиновмісних сумішей та інших заборонених товарів.

Законопроект про внесення зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення Верховна Рада прийняла в першому читанні. Профільний комітет з законодавства підготує документ до розгляду у другому читанні.

Також народні обранці ухвалили в першому читанні законопроект, що дозволяє придністровцям звертатися до Конституційного суду не тільки в письмовій формі, а й за допомогою електронного документа, засвідченого електронним підписом. Спеціальну форму можна заповнити на офіційному сайті в розділі для подачі електронних документів. Порядок подачі та реєстрації електронних заяв буде прописаний. Комітет з законодавства підготує законопроект про внесення змін до Конституційного закону «Про Конституційний суд ПМР» до розгляду у другому читанні.

На сьогодні діяльність органів управління вдосконалюється з урахуванням реалій часу. Законодавство регулює можливість застосовування дистанційного способу звернення. Наприклад, завдяки прийнятим змінам до закону «Про акти громадянського стану» можна направити в електронній формі через Портал державних послуг заяви про державну реєстрацію народження дитини, укладення шлюбу, усиновлення дитини тощо.

Дистанційно можна запросити видачу повторного свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану. А звернутися до органу державної влади, місцевого самоврядування або до посадової особи тепер можна не тільки в письмовій та усній формі, а й за допомогою електронного обігу. Відповідні зміни внесені в закон «Про звернення громадян та юридичних осіб, а також громадських об’єднань».

Микола   ЮРКЕВИЧ.

 Фото прес-служби Верховної Ради.