Не бійтеся змін

Профспілки Придністров’я

Чи хотіли ви коли-небудь стати профспілковим лідером? Якщо так, то перше, про що, напевно, подумав кожен, це те, якими рисами характеру повинен цей лідер володіти, які функціональні обов’язки йому необхідно виконувати. I, звичайно, потім перед вами постане питання: а чи впоралися б ви з цією роботою? Галина Довга ось уже четвертий рік керує первинною профспілковою організацією ВАТ «Флоаре».

Нещодавно вона поділилася зі ЗМІ своїм особистим профспілковим досвідом і розповіла про те, що це означає – бути лідером профспілкового активу.

Робота профлідера спрямована на людей, на колектив. Він повинен бачити й розуміти все, що хвилює членів профспілки, а якщо необхідно, мати силу духу виступити на їхній захист. Голова повинен бути сприйнятливим до проблем інших людей і водночас уміти зберігати психологічну нейтральність, спокій і стриманість. Важливо також уміти згладжувати конфлікти й поєднувати твердість у відстоюванні своєї позиції з готовністю до компромісів. Наша героїня повною мірою відповідає всім цим критеріям.

З чого все починалося? Після закінчення Бендерського СПТУ-8 Галина працювала на швейній фабриці «Вестра» м. Бендери. Тут вона вперше ознайомилася з профспілкою, коли поповнила її лави. А у 2007 році перейшла працювати на ВАТ «Флоаре». Продовжувала вчитися і вдосконалюватися: у 2012-му вступила в Бендерський технологічний технікум, і того ж року стала студенткою-заочницею Київської Міжрегіональної Академії управління персоналом –Тираспольської філії.

«У 2017 році на профспілковій конференції ВАТ мене обрали головою первинної профспілкової організації нашої взуттєвої фабрики. З огляду на те, що я прийшла до профспілки буквально з цеху – працювала збирачем верху взуття, – можна сказати, що для мене в цій справі все було новим і складним», – зазначила профорг.

Нині Галина Володимирівна впевнена, що легких проблем, маленьких справ і простих рішень у профспілці немає. Вона навчилася вибудовувати діалог із керівництвом, ладити з людьми, розпізнавати нюанси та специфіку цієї роботи. В цілому, ця справа дуже їй подобається. Галина Довга вважає, що така робота – важлива, насичена, творча, як ніяка інша. «Приємно чути від людей слова подяки, їхні захоплені відгуки на безліч твоїх ініціатив. Та буває й дуже складно», – розповіла вона кореспондентам».

Дійсно, не завжди все буває райдужно. Абсолютно в будь-якій царині діяльності потрібно своєчасно реагувати на виклики часу і зміни. Часто необхідно вміти балансувати між «Сциллою і Харибдою», шукати «золоту середину». Так було завжди. Та саме труднощі загартовують людину, відточують її професіоналізм. У чому ж полягають складності профспілкової роботи?

На сьогодні підприємство переживає не найкращі часи. У керівництва «Флоаре» великі плани, але ці складні часи треба пережити, а люди хочуть працювати, заробляти вже зараз. Своє невдоволення ситуацією вони висловлюють у профкомі. Ось як вирішує цю проблему Галина Довга: «Необхідно вислухати людей, заспокоїти, дати їм надію, допомогти, в тому числі й матеріально. Разом з тим потрібно донести до керівництва їх настрій, думку колективу, потреби та інтереси працівників. Знайти баланс між цими двома сторонами буває дуже і дуже непросто. Саме цього треба вчитися і саме в цьому я бачу своє головне завдання –рівноправний діалог і дотримання балансу інтересів між сильною профспілкою та адміністрацією підприємства. І, звичайно, зберігати високий рівень соціальних гарантій і соціального партнерства. От вам перший урок, якщо ви надумали стати профспілковим лідером».

Бути головою первинної профспілкової організації – справа не тільки почесна, але й відповідальна. Особливо, якщо йдеться про виробництво. На фабриці в профспілці налічується 270 осіб. Кожному працівнику необхідно приділити увагу, знайти підхід і надати допомогу в індивідуальному порядку.

Завдяки вкладеним зусиллям і рокам інтенсивної роботи, у колективу підприємства сформувалося позитивне і довірливе ставлення до профкому, який намагається відстоювати інтереси робітників, допомагає справлятися з особистими, сімейними проблемами. Крім того, навіть попри наш складний час, для персоналу організовується культурний відпочинок. Раніше організовували поїздки на море, прогулянки на теплоході, екскурсії в Бендерську фортецю, для дітей улаштовували концерти. Пандемія коронавірусу змінила форми проведення дозвілля. Так, завдяки ініціативі, переконанням і нестандартним підходам голови первинки, були організовані поїздки з дотриманням усіх карантинних заходів на лавандове поле і в Дубоссарський зоопарк.

Та все-таки профспілка, в першу чергу, створена не для організації свят і розваг. Перш за все, доводиться розв’язувати складні трудові завдання. У профком фабрики звертаються з найрізноманітнішими проблемами. Наприклад, з питань надання матеріальної допомоги. Така допомога виділяється у міру надходження заяв працівників, а її розмір визначається складністю проблеми.

Ще одна не менш важлива складова – професійне проведення ідеологічної роботи з залученням молоді до лав профспілки, вважає Галина Володимирівна. І тут вона ділиться досвідом: «Для того, щоб залучити молодь до профспілки, ми включаємо її до складу профкому, залучаємо до зльотів, які організовує ФПП. У 2019 році до нашого профкому надійшла пропозиція вітати молодих ювілярів, яким виповнилося 25, 30, 35 років. Раніше ми вітали лише ювілярів з 50, 55 і 60-річчям».

Особлива увага на підприємстві приділяється питанням контролю охорони праці. Вона організована на високому рівні: своєчасно проводяться всі необхідні інструктажі, що дозволяє впродовж тривалого часу уникати травматизму на виробництві та інших надзвичайних подій.

«Робота профкому не стоїть на місці. Я впевнена, що поки кожен працівник фабрики зацікавлений у профкомі та у справедливому розв’язанні питань, робить свій внесок у розвиток профорганізації, доти профспілкова організація фабрики може працювати ще ефективніше і реалізувати всі намічені плани», – зазначила наша співрозмовниця. За її словами, якщо ви – небайдужа людина, яку хвилює доля своєї справи, доля колег, то у профкому вийде реалізація всього запланованого, досягнення всіх цілей і, як наслідок, збереження і підвищення авторитету профспілкової організації.

«Хочете спробувати себе в цій справі – сміливо йдіть до своєї мрії. Не бійтеся змін і труднощів. Для мене це обернулося новими можливостями, зростанням, а досвід прийшов із часом. Дотримуйтеся відомого вислову: «Вода камінь точить», – підбила підсумок розмові голова профкому ВАТ «Флоаре» Галина Володимирівна Довга.

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото автора.