Підтримка на державному рівні в умовах пандемії

Допомогти автотранспортним підприємствам, підтримати сільське господарство та молоді сім’ї – ці та інші питання розглядали на черговому засіданні Уряду 29 квітня.

Субсидії для транспортників

Через поширення коронавірусної інфекції на 57 % зменшився пасажиропотік на регулярних рейсах, перевезення в приміському напрямку стали нерентабельними. Зазнаючи збитків через малий виторг від реалізованих квитків, транспортники не в змозі покривати паливні витрати. Тому вони відмовляються від виконання договірних зобов’язань, що робить неможливим пересування людей на соціально значущих маршрутах.

Це призвело до простою рухомого складу і штату водіїв та значно збільшило фінансові втрати. До того ж, жителі віддалених населених пунктів повністю позбавилися транспортного сполучення між своїм селом (або селищем) з районним центром. Такий стан справ обмежив право на пільговий проїзд соціально вразливих категорій громадян.

З метою недопущення транспортного колапсу, Голова Уряду доручив розробити механізм щодо отримання перевізниками субсидій на придбання паливно-мастильних матеріалів. Щомісячну суму відшкодування за кожним виконаним соціально значущим рейсом розраховуватимуть за підсумками місяця згідно з інформацією, наданою підприємством «Автостанції Придністров’я».

Якщо перевізник не виконає своє зобов’язання, то він втратить право на одержання грошової компенсації.

На субсидування компаній, автомобільний транспорт яких курсує соціально значущими маршрутами Камя’нського, Рибницького, Дубоссарського, Григоріопольського, Слободзейського районів, за період з 1 травня по 31 грудня 2021 року знадобиться близько 900 тисяч рублів.

Відновлення меліоративного комплексу

Для створення умов стабільного й ефективного функціонування агропромислового комплексу, збільшення обсягів виробництва вітчизняної сільськогосподарської продукції, забезпечення продовольчої безпеки в ПМР, фахівцями Міністерства сільського господарства та природних ресурсів за дорученням Голови Уряду розроблено Державну цільову програму «Відновлення та розвиток меліоративного комплексу ПМР на 2021–2026 роки».

Наявний меліоративний комплекс республіки перебуває в зношеному стані. Багато дільниць не працювали та не ремонтувалися десятиліттями. Ремонт і відновлення станцій розпочали лише у 2017 році.

Перший заступник міністра сільського господарства Олег Ділігул зазначив, що програма передбачає реконструкцію меліоративної мережі, в першу чергу, головних насосних станцій та тих, що подають воду і тих, які її передають. Це необхідно для забезпечення безперебійної подачі води територією республіки.

Він також повідомив, що складанню програми передувала активна робота з аграріями в господарствах районів, були зібрані й подані заявки по кожній насосній станції.

Нагадаємо: нині площа поливних земель становить 18,5 тисяч гектарів. На думку фахівців Мінсільгоспу, за п’ять років дії програми вона розшириться ще на 12,5 тисяч гектарів.

Житло для молодих сімей

На прохання громадськості виконавчі органи влади виступили з пропозицією щодо розширення переліку осіб, які можуть претендувати на участь у програмі пільгового кредитування для придбання власного житла.

Відтепер власниками сертифікату на безповоротну субсидію можуть стати не тільки лікарі, вчителі, міліціонери, співробітники системи виконання покарання і військовослужбовці, а й середній медичний персонал, а також педагоги Центрів реабілітації.

Представники громадських об’єднань, які беруть активну участь у роботі Уряду, зауважили, що праця педагогічних працівників Центрів є неоціненним внеском у розвиток дітей з особливими потребами життєдіяльності. Стимулювання роботи таких педагогів дасть можливість додатково залучити молодих фахівців.

Зважаючи на великий дефіцит медичних кадрів на ринку праці, питання їх збереження є надзвичайно актуальним. Міністр з соціального захисту і праці Олена Куліченко підкреслила, що держава повинна підтримати як лікарський, так і середній медичний персонал в їхньому праві на придбання житла шляхом одержання державної субсидії.

Оплата лікарняних листків

Міністерство охорони здоров’я запропонувало виплачувати допомогу батькам по догляду за дитиною, хворою на туберкульоз у віці до 14 років, на увесь період амбулаторного лікування або спільного перебування з дитиною в стаціонарі лікувального закладу.

«З огляду на зростання захворюваності серед дітей і відсутність дитячого відділення для лікування туберкульозу в умовах стаціонару, дітей госпіталізують в доросле відділення спільно з одним із батьків (для догляду). Після виписки зі стаціонару для лікування в умовах протитуберкульозного відділення необхідне щоденне відвідування, куди дитина повинна приходити з одним із батьків», – пояснила міністр охорони здоров’я Христина Албул. Нині допомога з тимчасової непрацездатності з догляду за хворою дитиною становить 90 календарних днів, тоді як на лікування стійкої форми туберкульозу необхідно мінімум 18–20 місяців.

Усі пропозиції, що розглядалися на засіданні, направлено до ВР.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.