Електронна комерція у Придністров’ї

Торгово-промислова палата Придністров’я (ТПП) в рамках проекту «Купуй придністровське!» провела відеоконференцію «Шляхи оптимізації електронної комерції в ПМР» для придністровських підприємців.

Представники Міністерства економічного розвитку ПМР, керівники різних організацій і підприємств республіки говорили про стан і розвиток нового виду торгівлі в Придністров’ї. Віце-президент ТПП Василь Кожан виступив із вітальним словом і нагадав про те, що Палата протягом п’яти років активно працює в напрямку розвитку інтернет-торгівлі в республіці, а в минулому році запустила акцію «Купуй придністровське – онлайн!»

Нинішнього року організація має намір надати допомогу не менш ніж 30 підприємцям у розміщенні на маркетплейсах. Вона передбачає консультування, а також фотографування й опис продукції придністровських товаровиробників, оскільки від уміння грамотно та вміло представити свій товар залежить і увага до нього з боку потенційних покупців.

У нашій республіці електронна комерція не так активно упроваджується, як у сусідніх державах. Основоположним стратегічним документом просування інтернет-торгівлі повинна стати «Концепція розвитку електронної комерції в ПМР», про перспективи якої та шляхи її реалізації розповів Андрій Бетанов – директор Державної установи «Агентство з інвестицій та розвитку».

Директор ТОВ «Світ комп’ютерів» Віктор Лунгу докладно розповів про роботу вітчизняних інтернет-магазинів в умовах обмежувальних заходів. Він згадав і фактори, що стримують розвиток електронної торгівлі в Придністров’ї: високу конкуренцію з інтернет-майданчиками України та Молдови, а також невеликі відстані від одного магазину до іншого, що сформувало у придністровців стійку звичку і більшу довіру до покупок у режимі «офлайн».

Спікер презентував і відкриття незабаром транспортно-логістичної платформи «Green Express», що має на меті поєднати між собою підприємців, кур’єрів, транспортні компанії й допомогти здійснювати якісну доставку товарів населенню.

Керівник проекту інтернет-магазину «5 карманов» Сергій Шишкану наголосив на важливості об’єднання логістичних і транспортних компаній республіки й закликав підприємців націлюватися не тільки на внутрішній, а й на зовнішній ринок.

У конференції взяли участь як власники вже діючих інтернет-магазинів, так і ті, хто планує стати учасником електронної торгівлі. Керівник маркетплейса ploshadka.md Світлана Ватажишина докладно розповіла про важливість і актуальність маркетплейсів для нашого регіону. Вона звернула увагу слухачів на те, що придністровські підприємці на сьогодні повинні бути більш відповідальними щодо організації онлайн-торгівлі: робити якісні фотографії продукції, грамотно її описувати та активно контактувати з покупцем.

І як відмінну можливість просування свого товару в Інтернеті, ТПП пропонує допомогу у відкритті свого інтернет-магазину на маркетплейсах республіки. Цей варіант є привабливим для початківців і досвідчених товаровиробників тим, що він не вимагає великих зусиль і фінансових вкладень.

Для багатьох інтернет-магазинів проблемним є питання доставки товару. Христина Димитрова, керівник нової служби велодоставки «На дом», представила свій проект, який планує запустити вже у травні. Нині тривають роботи з запуску сайту, де кожен користувач зможе створити свій особистий кабінет, розробляється програмне забезпечення, яке дасть можливість розраховувати раціональні маршрути. Мінімальна сума доставки становитиме 10 рублів, а для гарантії збереження товарів використовуватиметься накладна, підписана продавцем, кур’єром і покупцем. Робота над нововведеннями триватиме.

Аліса   КОХАНОВА.