У республіці триває зариблення водоймищ

У рамках комплексу заходів, спрямованих на збереження, підтримку і примноження рибних запасів рибогосподарських водойм республіки 22 і 26 квітня 2021 року в протоку Турунчук (акваторія Республіканського іхтіологічного заказника «Турунчук») було випущено 960 кг годовиків білого і строкатого товстолобиків, коропа і білого амура, загальною кількістю 36,8 тисячі штук.

За словами заступника начальника управління водних і рибних ресурсів Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР Сергія Чура, частина заходів із поповнення рибних ресурсів фінансується з Республіканського екологічного фонду, інша, здебільшого, – компенсаційна.

Важливим завданням зариблення фахівець назвав біологічну меліорацію водойм. Латинське «melioratio» дослівно означає «покращення». Зазвичай його у нас пов’язують зі зрошуванням сільгоспугідь або навпаки – осушенням боліт і солончаків. Однак у цьому випадку йдеться про поліпшення (меліорацію) водойм. Якщо процес розмноження водоростей і заростання водойм вищою водною рослинністю, особливо зі стоячою водою, пустити на самоплив, то вже незабаром можна дочекатися болота. Щоб такого не сталося, на допомогу закликають риб – любителів поласувати соковитим очеретом або осокою.

З-поміж неперевершених знищувачів зайвих водних рослин – білий і строкатий товстолобики, а також білий амур. Усі ці три види – риби-інтродуценти, тобто завезені здалеку і непогано прижилися в наших водоймах. Батьківщиною прибульців є Далекий Схід.

Товстолобики й амур прижилися, але на новому місці в природних умовах розмножуватися не можуть. Від них потомство можна мати тільки в рибницьких господарствах, та й то не в усіх. Тільки там, де створені для цього необхідні умови: є достатня для розведення кількість виробників риб (маточне і ремонтне поголів’я), інкубаційний цех зі спеціальними апаратами, ставки для перед нерестового утримання виробників, а головне – кваліфіковані фахівці. У республіці, за словами Сергія Чура, близько двох десятків юридичних і фізичних осіб, які вирощують рибопосадковий матеріал (молодь риби), придатний також і для зариблення. До речі, серед них, крім таких великих, як ЗАТ «Рибгосп села Незавертайлівка», згадувалися і селянсько-фермерські господарства, й індивідуальні підприємці. Це стосовно до малого бізнесу, який у більшості чомусь асоціюється виключно з торгівлею або сферою послуг.

Поки що зариблення здійснюється переважно п’ятьма видами риб. Крім трьох вищезгаданих «меліораторів», це короп і карась. За словами Сергія Чура, зариблення тими чи іншими видами риб обумовлене асортиментом, пропонованим рибогосподарчими організаціями: товстолобиками, білим амуром, коропом і карасем. Утім, у звітності про заходи щодо відновлення рибних ресурсів фігурують й інші представники іхтіофауни, але їхня питома вага в загальному обсязі зариблення поки ще замала.

Розповідаючи про заходи щодо збереження, підтримки й збільшення рибних запасів рибогосподарських водойм республіки, Сергій Чур підкреслив, що зариблення відбувається тільки з відома й обов’язково у присутності представників Міністерства сільського господарства і природних ресурсів, для чого необхідно за три дні направити на його адресу відповідне повідомлення. Молодь риби обов’язково супроводжує ветеринарне свідоцтво про те, що вона здорова і життєздатна.

У 2021 році заплановано випустити в рибогосподарські водойми (Дністер, Турунчук і Дубоссарське та Кучурганське водосховища) близько 22 тонн мальків рослиноїдних риб.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото ІА «Новости Приднестровья».