Та були в кума бджоли

Жила-була в Тирасполі молода сім’я педагогів Ляшенків. Чоловік Михайло спочатку викладав українську мову та літературу в ПДУ ім. Т. Шевченка, а потім у  Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі. Дружина Ольга викладає англійську мову в столичному теоретичному ліцеї № 1.

Та була у Михайла таємна пристрасть до пізнання навколишнього світу. Він навіть відповідну вищу освіту в Одеському екологічному інституті здобув – за фахом «охорона навколишнього середовища». Бджільництвом наш герой захопився ще з тринадцяти років. Читав спеціальну літературу, вишукував журнали, де можна було б дізнатися про бджіл-трудівниць. Знайшовши якось великий бджолиний рій, зібрав цих роботящих комашок і приручив. Це трапилося в Саратському районі Одещини, в батьківському обійсті, куди він час від часу наїжджав.

Тим часом у Тирасполі все йшло добре: робота була цікава, перша дитина підростала. Але після народження другої доньки сім’я вже не могла нормально існувати на вчительську зарплатню. Та ще й тато помер, а мамі, яка залишалася в Україні, нікому було допомагати. От тоді Михайло й вирішив остаточно присвятити себе бджолам і повністю віддався улюбленій з дитинства роботі пасічника.

Пасіку нині він має велику – понад сто бджолиних сімей. Утримує її в Україні та в Придністров’ї на кордоні з Україною, оскільки там багато різних трав дозріває, акація росте, липи, вишні та яблуні.

Бідкається Михайло, що в Придністров’ї немає ринку збуту корисної солодкої продукції: в республіці не всі ще розуміють, що виробництво меду – дуже прибуткова і перспективна справа. Медовий ринок у нас не освоєний, тому фермерам украй важливо зорганізуватися та поговорити про наболіле.

«Є чому й порадіти, – каже пасічник, – бо нинішній рік підприємця довів, яке важливе значення має згуртованість та підтримка, надана з цієї нагоди Торгово-промисловою палатою. Її фахівці під час підготовки до акції «Купуй придністровське» проводили величезну рекламну роботу, аби привернути увагу до продукції місцевого виробництва».

Михайло сам не міг упоратися з великим навантаженням, тому залучив до роботи на пасіці не лише дружину Ольгу, а й своїх знайомих та друзів. Адже мед качати – не проста справа, оскільки вона вимагає терпіння, сили та неабиякого вміння. Він побував у всіх містах Придністров’я, його медову настоянку на пелюстках троянд, липи, лікарських рослин покуштували в кожному населеному пункті, де проходив брендовий ярмарок.

Бувають придністровські пасічники й на форумах, організованих Асоціацією бджолярів у Молдові та Україні, на яких обговорюють свої проблеми та домовляються, де й кому продавати таку корисну і натуральну продукцію. Долучаються до них і представники ветеринарної служби та фітосанітарного контролю.

Цікаво, що фермери просять у бджолярів допомоги: вивезти пасіку в поле, де цвіте соняшник, наприклад, чи у яблуневий сад для запилення. У випадку, коли бджілки гарно попрацюють, то їхні господарі отримають за роботу своїх комашок-трудівниць натурою – яблуками чи соняшниковою олією. Ось такі будуються взаємини між людьми за посередництва працьовитих комах.

Не можна не сказати й про те, що, починаючи з 1998 року, на день народження Михайло отримує в подарунок від своєї дружини… щоб ви подумали? Річну передплату на газету «Гомін». Це дещо несподіване зізнання, але воно, дійсно, так. З того часу Михайло читає українську газету від А до Я. Каже, не було випадку, щоб Ольга порушила цю сімейну традицію. Чоловік додає, що останнім часом «Гомін» набув кращого змісту, матеріалів цікавих стало багато, з газети дізнається про своїх знайомих та колег. Хоча звертає увагу на те, що дитячу сторіночку хотілося б бачити в кожному номері газети. Загадки щоб були, дитячі кросворди та казочки.

Щодо Нового року, то Ляшенки відзначають його традиційно – в родинному колі. Хіба може щось бути кращим, ніж сісти за святковий стіл рідним людям, випити натурального напою, настояного на меду, побажати усіляких гараздів та порадіти успіхам одне одного. Бджолам також здоров’я варто побажати. І тоді навесні ми знову почуємо їхнє гудіння навколо квітучих дерев і зрозуміємо, що життя продовжується. А жартівлива народна пісня «Та були в кума бджоли» допоможе створити гарний настрій.

Аліса   КОХАНОВА.