Необдуманий крок руйнує життя

Ухвалення рішення про аборт – дуже серйозний і відповідальний крок. Щоб не зробити його бездумно, кожній людині варто знати про наслідки та загрози переривання вагітності не за медичними показаннями.

Сьогодні складно знайти хоч одну людину, яка б позитивно ставилася до абортів. Проте, про процедуру штучного переривання вагітності (аборт) знають багато жінок. Дехто переконаний у тому, що її можна здійснювати багато разів без небезпечних наслідків. Інші ж вдаються до такого методу, щоб перервати вагітність, яка з будь-яких причин виявилася небажаною. Щороку у світі здійснюється близько 55 млн абортів. Однак їхній рівень у різних країнах істотно різниться. Наприклад, в Японії, Нідерландах, Англії, Фінляндії, Швеції кількість подібних медичних операцій зведено до мінімуму.

Фахівці зазначають, що нині практично кожна друга дівчина переконана, що, прийнявши таблетки або погодившись на аборт хірургічним шляхом, надалі уникне негативних наслідків. Проте, це далеко не так.

Ускладнення після аборту є однією з основних причин жіночого безпліддя, оскільки аборт для жінки – це ще і важка психологічна травма, пов’язана як з самою операцією, так і з чітким усвідомленням тих обставин, які змусили її прийняти таке непросте рішення. Щоб уникнути нових переживань, обумовлених абортом, зберегти своє здоров’я та здоров’я своїх майбутніх дітей, жінка повинна знати про всі методи попередження небажаної вагітності. Численні дослідження переконливо доводять, що ризик для здоров’я, пов’язаний із застосуванням контрацептивних засобів, значно нижчий, ніж наслідки переривання небажаної вагітності та аборту.

Медичний аборт – це штучне переривання вагітності, виконане навченим медичним персоналом з дотриманням усіх вимог. Аборт здійснюється в медичній установі з інформованої згоди жінки, з обов’язковим оформленням відповідної медичної документації. Штучне переривання вагітності проводиться за бажанням жінки до 12 тижнів вагітності, за соціальними показниками (вагітність в результаті зґвалтування, смерть чоловіка під час вагітності тощо), а за наявності медичних показань та згоди жінки – незалежно від терміну вагітності. Таким чином, після 12 тижнів вагітності жінка не може перервати вагітність за власним бажанням. У такій ситуації рішення про переривання вагітності приймає спеціальна комісія, до складу якої входять лікар, юрист та інші фахівці.

За законодавством, аборти в Придністров’ї здійснюються на терміні до 9 тижнів медикаментозно (амбулаторно) і до 12 тижнів – хірургічно (у стаціонарі). Переривання вагітності після 12 тижнів здійснюється строго за медичними показаннями.

Як пояснюють фахівці, з моменту зачаття в жіночому організмі відбувається глобальна перебудова обміну речовин і всіх систем – у першу чергу гормональної, нервової та ендокринної. Всі вони починають функціонувати безпосередньо для розвитку і виношування плоду. У момент здійснення аборту все це різко переривається, і в результаті всі органи, особливо гормональна система, переносять величезний стрес.

На жаль, деякі жінки вважають за можливе переривати вагітність поза медичною установою, в цьому випадку йдеться про кримінальний аборт. Такий акт нерідко має досить непередбачувані й тяжкі наслідки для жінки: кровотечі, травми статевих органів, важкі ускладнення, запальні захворювання, нерідко зі смертельним результатом. Кримінальний аборт все частіше тягне за собою важкі розлади репродуктивної функції, включаючи безплідність.

Ускладнення можуть розвинутися в жінки не відразу, а через деякий час (через декілька місяців і навіть кілька років). Особливо збільшується ризик розвитку дисгормональних захворювань (міома матки, гіперплазія ендометрію, ендометріоз) і раку молочної залози.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.