Ваша дитина та її друзі

Друзі мають великий вплив на підлітків, тому батькам важливо знати, з ким дружить їхня дитина. Та що ж робити, якщо ви стурбовані оточенням свого чада?

Час від часу всі батьки замислюються над цим питанням. Ви бачите нового друга своєї дитини й думаєте: «Це поганий друг для мого сина». Розглянемо ситуацію з різних сторін:

– Чи потрібно заборонити дитині спілкуватися з її другом?

– Чи потрібно поговорити з батьками неблагополучного підлітка?

– Чи потрібно звернутися до керівництва школи?

Раптом ви розумієте, що вже не можете, як раніше, контролювати усі сфери життя дитини. Настає підлітковий період, і все змінюється.

Кілька порад психологів:

– «Будьте непохитними – і гнучкими»;

– «Встановлюйте кордони – і давайте дитині більше свободи»;

– «Підлаштовуйтеся під підлітка – але не будьте на побігеньках».

Розглянемо три головних причини, через які діти бувають схильні до негативного впливу однолітків.

  1. Низька самооцінка

Невпевнені в собі підлітки прагнуть визнання з боку однолітків більше, ніж інші. Їм не вистачає почуття власної гідності, і це робить їх більш схильними до шкідливого впливу, особливо тих ровесників, які користуються популярністю й довірою свого оточення. Іншими словами, підлітки з низькою самооцінкою шукають в інших те, чого не вистачає їм самим.

  1. Відсутність позитивних прикладів для наслідування серед дорослих

Підліткам необхідне позитивне спілкування з дорослими, які не належать до їхньої сім’ї. Завдяки цьому, діти емоційно розвиваються. Коли підліткам не вистачає позитивного прикладу для наслідування серед дорослих, вони шукають такий приклад серед однолітків. Це створює свого роду внутрішній дисбаланс, і підліток стає залежним від друзів. Особливо це може бути небезпечним у випадках, якщо друзі підлітка не мають високих моральних якостей.

  1. Погані взаємини між батьками

Підлітки схильні якомога менше проводити часу вдома, якщо там панують конфлікти. У результаті, якщо батьки підлітка не ладнають між собою, він стає схильний до впливу однолітків. Злість, яку підлітки відчувають у ставленні до своїх батьків, обумовлює і пояснює деструктивну поведінку й ризиковані взаємини зі своїми друзями.

ЩО РОБИТИ

Якщо дитина проводить час з неблагополучними однолітками, це свідчить про її внутрішні протиріччя та проблеми. Перш ніж оскаржувати вибір кола спілкування дитини, добре подумайте: це може викликати опір з її боку та тільки зміцнити зв’язок із друзями. Заборонити дитині спілкуватися з будь-ким може бути крайнім заходом, але спочатку спробуйте такі методи:

  1. Проаналізуйте життя вашої дитини

Чого їй бракує? Чи займається вона спортом, чи має будь-які заняття, крім школи? Чи є в неї можливість займатися творчістю? Зверніть увагу на заняття, де дитина може спілкуватися з однолітками, що володіють позитивним мисленням, і дорослими, з яких дитина може брати приклад. Замість того, щоб забороняти підлітку спілкуватися з будь-ким, постарайтеся мати на нього позитивний вплив.

  1. Зверніться по підтримку

Поділіться своїми тривогами з чоловіком або друзями сім’ї. Розкажіть про свої страхи й попросіть поради. Вам може допомогти порада батьків, чия дитина уже пройшла підлітковий вік, і яким уже доводилося розв’язувати аналогічні проблеми. Дитина відчуватиме себе комфортніше, коли поруч будуть батьки, які будуть розуміти, що переживає дитина, і зможуть направити її в потрібне русло.

  1. Зберігайте позитивні взаємини з дитиною

Як стверджують психологи, підлітки, які перебувають у добрих та довірливих взаєминах з батьками, менше схильні до поганої поведінки. Це означає, що вам потрібно знайти спосіб підтримувати спілкування з дитиною. Проводьте з нею більше часу, слухайте, що вона говорить, разом займайтеся чимось, що приносить задоволення всім вам. Пам’ятайте, що вислухати підлітка набагато важливіше, ніж давати йому поради або критикувати. Як і багато дорослих, підлітки не відразу засвоюють життєві уроки. Щоб відрізнити гарних друзів від поганих, їм може знадобитися час. Якщо ви забороняєте дитині спілкуватися зі своїми друзями, у цій боротьбі немає переможців. Дозвольте дитині робити помилки, запропонуйте їй свою підтримку й розуміння – і тоді вона звертатиметься до вас у важкі моменти та брати з вас приклад дружніх взаємин.

Сiльвiя Рогут.

Фото з вiдкритих джерел.