Зелена скарбниця нашого краю

Хто хоч раз відвідав цей чудовий оазис, розташований, практично, недалеко від центру Тирасполя, закохався в нього назавжди. Будь-якої пори року він приваблює до себе поціновувачів унікальної природи.

Придбавши квиток у касі Придністровського ботанічного саду, можна упродовж дня насолоджуватися спілкуванням з природою. А було, коли в дендропарк пускали тільки високих гостей нашої столиці, хоча він і тепер залишається відносно відокремленим місцем.

У саду відбувається складна реконструкція, видно, що роботи тут ще дуже багато, але об’єкт розвивається і обіцяє стати справжнім витвором придністровських учених-селекціонерів та умільців сучасного ландшафтного дизайну.

Оскільки клімат нашого краю теплішає, асортимент південних рослин, придатних для Придністров’я, розширюється. Про це розповіла екскурсовод, яка супроводжувала групу відвідувачів. Ось, наприклад, болотний гібіскус, родом з Амазонки, а ось невеликий кипарис, який уже сім років цілком благополучно росте у відкритому ґрунті і не мерзне. Судячи з усього, ці благородні хвойники в найближчому майбутньому зможуть прикрасити наші парки та сквери, як і бересклет японський, аквілегія, водозбір, морозник, магнолія та інші рослини, які нині дбайливо пестують фахівці ботанічного саду.

На фотосесію до дерева, яке широко розкинуло свої віти над великою ділянкою ботанічного саду, тираспольчани поспішали групами, поодинці, цілими сім’ями з дітьми. Це – любима усіма сакура японська. Вона якраз почала розпускати свої ніжні пелюстки, вбираючи в рожевий цвіт тонкі гілочки.

Щороку я приходжу на побачення з цією дивовижною красою. Блідо-рожеві квіти її виглядають дивовижно яскравими на фоні пронизливо-синього неба. У цей момент у мене з’являється бажання описати таку красу, висловити свої почуття  та емоції словами –от тільки слів я підібрати не можу.

Квітуча сакура у японців – символ швидкоплинності життя і тлінності буття. Згідно зі старовинною легендою звичай ханамі (милування цвітінням сакури) продовжує життя до ста років. Крім того, японська сакура – традиційний символ жіночої молодості та краси. Її сприймають як символ стійкості, тому що квіти на цьому дереві з’являються набагато раніше, ніж листочки.

Не залишилася поза увагою відвідувачів і айва японська. Її батьківщиною є гірські райони Японії, а також Китай та Корея. У ландшафтному дизайні ця рослина, що досягає більше одного метра заввишки, використовується в біогрупах, бордюрах, альпінаріях. Росте в будь-яких ґрунтах, любить багато світла.

Вона має такі привабливі червоні квіти, що, побачивши яскраво полум’яніючий кущ здалека, не полінуєшся пройти зайвих сто метрів. Саме тепер айва розцвіла на повну силу і предстала перед нами в усій своїй красі.

У літню пору ботанічний сад духмяніє безліччю різноманітних троянд, яких тут понад двісті видів. У будь-якому куточку парку можна знайти затишні лавочки, куточки відпочинку, обплетені кучерявими рослинами альтанки, навіть цілі павільйони, де можна організувати невеликі заходи або просто перекусити. Звичайно, поводитися слід дуже пристойно та залишати після себе чисто прибране місце.

Авторові хотілося розповісти про ботанічний сад якомога більше, та краще один раз побачити все самому, ніж сто разів прочитати чиїсь враження на папері. Навіть в нашій прекрасній газеті. Тому зберіться якомога швидше, та відвідайте зелену скарбницю. Встигнете помилуватися ніжним цвітом сакури та продовжити собі життя до ста років. Може легенда правду каже?

Уляна   БОНДАРЧУК.