План городника-садівника на травень

Прийшов травень – тільки встигай і не зівай

9 травня – бажано утриматися від посадок: рослини будуть слабкими та кволими, не порадують рясним урожаєм. Отже, сіяти краще тільки зелень, яка швидко зростає. Не варто поки висаджувати й багаторічні рослини. У городі можна полоти, прорідити сходи. У садку повирізайте зайву поросль, а дерева можна прищипнути. Утримайтеся від посіву квіткових культур на клумбах.

10 травня – у Тельці настають сприятливі посадочні дні. Якщо в цей час посадити рослини, вони нарощують міцний корінь, дають багатий урожай, а плоди будуть довго зберігатися. Посіяне насіння сходитиме довго, зате молоді рослини порадують міцністю та життєздатністю. Особливо добре садити багаторічники: дерева і кущі добре приживаються і довго плодоносять. Такі рослини не бояться стрибків температур і спокійно зимують. Висадіть черешню, грушу, обліпиху, яблуню, сливу, а на клумбі – чорнобривці, гіацинт, нарцис, тюльпан. У городі саджайте бобові, капусту, картоплю пізніх сортів, солодкий перець, томат, гарбуз. Посадіть бегонію кімнатну, каланхое, фіалку. Не робіть розпушування біля коренів, не пересаджуйте нічого.

11 травня – крім посадок багаторічників у Тельці здійснюють й інші роботи. Якщо ви не встигли посіяти улюблені культури, які хочете виростити, для прискорення процесу можна замочити насіння перед посівом. Так воно швидше наклюнеться і проросте. Після днів Овна можна сміливо поливати рослини й не боятися за грибкові інфекції. Після поливу можна рихлити землю, але так, щоб не зачепити коріння рослин. Косіть газонну траву, видаляйте бур’ян. Посійте капусту, селеру, шпинат, спаржу, а в саду висадіть черешню, вишню.

12 травня – пересаджуйте старі та висаджуйте нові багаторічні рослини. Обріжте і проведіть щеплення для того, щоб пагони краще росли. Рослини, посаджені в цей період, наростять хороший корінь, будуть довго і красиво цвісти, дадуть непоганий урожай. У городі саджайте коренеплоди, пізні сорти картоплі, наприклад, сорт Пікассо. Він непогано росте в умовах жаркого клімату, рідко хворіє, а плоди досить довго зберігаються. Також можна посіяти моркву і капусту, пересадити розсаду у відкритий ґрунт.

13 травня – у Близнюках бажано садити не всі культури, проте, це все ж більш родючий знак, ніж Овен або Лев. Добре ростимуть посаджені кучеряві й ті рослини, що мають вуса. Тож, посійте насіння дині Колгоспниця або Берегиня, а також броколі, пекінську та цвітну капусту. Посадіть рослини зі звисаючими стеблами, але такі, плоди яких не збираєтеся вживати, а ще ампельні квіти, кущі троянд.

Покосіть газонну траву, якщо потрібно, щоб вона повільніше відростала. Обріжте дерева і кущі, зробіть прищіпку і щеплення. На користь буде обприскування засобами для захисту від захворювань, а от поливати рослини не можна.

14 травня – посадіть квасолю і горох, диню, суницю, інші рослини, у яких в’ються стебла. Рихлити ґрунт можна, але перед цим поливати не варто. Підгорніть, прорідіть молоді рослини, очистіть ділянку від бур’янів. Займіться садом: якщо потрібно, очистіть крону від сухих і пошкоджених гілок, видаліть поросль. Посійте м’яту, редис, петрушку, гіркий перець, а з квіткових – конвалію та пасифлору, з кімнатних – аспарагус, каллізію та пальми.

15 травня – якщо прагнете зібрати плоди з високими смаковими якостями та багатий урожай, садіть у знаку Рака. Насіння хоч і сходитиме повільно, проте рослини нарощують міцний корінь, плоди виростають смачними й соковитими, однак через це не можуть довго зберігатися.

На сьогодні можна висівати насіння томатів. Посійте також капусту, солодкий перець, коріандр, гарбуз, базилік, патисони, спаржу, кріп, огірки. Посадіть саджанці плодових і ягідних культур: грушу, сливу, смородину, яблуню. Любителі квітів нині можуть посіяти різноманітні квіткові культури: айстри, матіоли, мак, фіалки, хризантеми, гвоздики.

Замочуйте, щоб потім посіяти, насіння, рихліть землю, нарешті можна поливати. Підживіть рослини органікою або мінеральними добривами. Не можна використовувати отрутохімікати для обприскування рослин, а також садити ампельні рослини.

Травень мокрий робить хліб добрий

Тому не варто сумувати, якщо випадатиме багато дощу. У травні він зайвим точно не буде. А у наступному номері газети ви прочитаєте поради на новий тиждень.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.