Республіка відсвяткувала День Перемоги

Десятиріччя відділяють нас від того травневого дня 1945 року, коли весь світ аплодував Перемозі Радянського Союзу у Великій Вітчизняній війні. Вона була здобута завдяки мужності та героїзму радянського народу, воїнів Червоної Армії, які зробили головний, визначальний внесок у розгром збройних сил фашистської Німеччини та її сателітів.

У всіх містах і районах Придністров’я 9 травня відбулися пам’ятні заходи, присвячені 76-й річниці Великої Перемоги.

Офіційні урочистості державного масштабу в Тирасполі розпочалися з церемонії покладання квітів. Керівництво республіки вшанувало пам’ять загиблих та померлих учасників Великої Вітчизняної війни на столичному Меморіалі Слави.

Від імені придністровського народу і всіх вдячних нащадків пам’ятний вінок до Вічного вогню поклав Президент ПМР Вадим Красносельський. У цей знаменний день на священному для кожного придністровця місці були присутні ветерани Великої Вітчизняної війни – Володимир Іванович Громов і Олексій Іванович Жданов. Глава держави особисто привітав героїв свята.

Кошики з квітами до Вічного вогню поклали Голова Уряду Олександр Мартинов і Голова Верховної Ради Олександр Коршунов. У меморіальних заходах узяла участь дружина Глави держави Світлана Красносельська.

По завершенні церемонії покладання квітів учасники події попрямували центральною площею столиці до флагштоку, встановленого біля будівлі Палацу дитячої та юнацької творчості. Керівництво країни, ветерани та гості свята стали свідками підняття Прапора Перемоги – копії поставленого над рейхстагом 1 травня 1945 року штурмового прапора 150-ї ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії.

Полотнище, передане придністровцям росіянами в травні 2014 року, піднялося й замайоріло в мирному небі Тирасполя під звуки радянського гімну, виконаного оркестром Головного штабу Збройних сил.

Яскравою частиною святкових заходів став військовий парад. В урочистій церемонії взяли участь понад 800 осіб, уперше в історії проведення Парадів Перемоги на площу Олександра Суворова вийшла механізована колона з бойовими машинами зразка періоду Великої Вітчизняної війни.

Присутні на трибунах почесні гості – ветерани Великої Вітчизняної війни та захисники республіки – під звуки військового оркестру зустрічали 12 піших парадних розрахунків.

У їхніх рядах – курсанти, кадети, суворовці, військовослужбовці силових міністерств республіки й Оперативної групи російських військ.

Приймав військовий парад, присвячений 76-й річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, міністр оборони генерал-майор Олег Обручков. Командував парадом начальник Головного штабу Збройних сил генерал-майор Павло Михайлов.

Відкрила військовий парад знаменна група роти Почесної варти. Військовослужбовці внесли на площу державні прапори Придністровської Молдавської Республіки, Російської Федерації та копію легендарного Прапора Перемоги.

Перед початком урочистого проходження Президент Вадим Красносельський звернувся до учасників параду, ветеранів Великої Вітчизняної війни, захисників Придністров’я і до всіх придністровців.

У своєму зверненні Глава держави зазначив, що День Перемоги –це наша історія, наша пам’ять і наша гордість. Він подякував ветеранам за їхній самовідданий героїчний і легендарний подвиг і наголосив, що нині наш святий обов’язок – за їхнім прикладом зберегти для майбутніх поколінь свободу і мир.

«76 років відділяють нас від переможного травня 1945-го. Сьогодні ми розуміємо, яку ціну довелося заплатити героїчному радянському народові за перемогу над світовим злом – фашизмом, яка країна відкрила нову сторінку життя і творення у всесвітній історії. 9 Травня –священне свято для нашого народу. Тисячі придністровців загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни, інші не повернулися з нацистських таборів, померли в окупації. Ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, чиє життя забрала війна», – сказав Вадим Красносельський і оголосив хвилину мовчання.

Глава держави адресував слова вдячності ветеранам. Він зазначив, що придністровці схиляються перед їхнім незабутнім героїзмом, самовідданістю і мужністю. Президент підкреслив, що з кожним днем учасників Великої Вітчизняної війни стає все менше, він закликав ні на мить не залишати їх без уваги й турботи, передавати досвід і заповіти новим поколінням. Вадим Красносельський звернувся до ветеранів: «Ви, без перебільшення, є героїчним, легендарним поколінням переможців. Адже витримати ті випробування, що випали на вашу долю, під силу лише людям відважним і сильним духом, які беззавітно люблять свою Батьківщину, свій народ. Перед нами стоїть особлива відповідальність – зберігати пам’ять про подвиг народу під час Великої Вітчизняної війни, зберігати традиції – старанною працею досягати нових успіхів заради процвітання нашої Батьківщини. Саме в вашу честь відбувається нинішній військовий парад, прогримлять святкові салюти».

Вітаючи співвітчизників зі святом, Вадим Красносельський побажав усім міцного здоров’я, добробуту, щастя, мирного і світлого неба над Придністров’ям.

Історичний блок параду за традицією очолив танк Т-34-85. За ним слідували реактивні системи залпового вогню БМ-13 або як прийнято називати їх у народі – «Катюші», легкий бронеавтомобіль БА-64, «полуторки» – середньо тоннажні вантажівки, а також військові повнопривідні легкові автомобілі ГАЗ-67Б.

Замикали історичний блок параду курсанти та офіцери Військового інституту Міністерства оборони у формі часів Великої Вітчизняної війни. Їм за традицією було довірено нести штандарти 13 фронтів Перемоги.

На чолі піших парадних розрахунків – майбутні захисники Придністров’я: вихованці Республіканського кадетського корпусу і суворовці Тираспольського Суворовського військового училища. Слідом за ними урочистим маршем, чітко карбуючи крок, пройшли парадні розрахунки міністерств оборони, внутрішніх справ, державної безпеки, а також представники Оперативної групи російських військ.

Однією з найбільш видовищних складових події став плац-парад роти Почесної варти. До 76-ї річниці Великої Перемоги військовослужбовці підготували нову програму. Глядачі побачили знаменитий кремлівський крок, синхронне виконання найскладніших стройових прийомів і кидків зброї під акомпанемент зведеного військового оркестру.

Військові музиканти разом із вихованцями Тираспольського Суворовського військового училища і військовослужбовцями ОГРВ виконали легендарний марш «Прощання слов’янки».

Оновленою програмою порадував глядачів виступ кінно-парадного розрахунку МВС. Солісти ВІА «Дністер» і артисти Придністровського державного театру виконали «Травневий вальс».

Увечері, відразу після республіканської хвилини мовчання, в містах та районах Придністров’я відбулася акція «Безсмертний полк». Як і минулого року, в День Перемоги вона була організована в особливому форматі онлайн. Її мета – передати молодому поколінню традиції одного з найважливіших свят Придністров’я, висловити подяку героям  Великої Вітчизняної війни та вшанувати пам’ять ветеранів.

Святкування Дня Перемоги в Придністров’ї завершилося яскравим салютом над центральною площею столиці.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби Президента.

В центрі – ветеран Володимир Iванович Громов.