Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 13 травня, законодавці республіки розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

Одним із понад 30 питань порядку денного засідання став законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Придністровської Молдавської Республіки». Автором документа, що був розглянутий у режимі законодавчої необхідності, є Президент Вадим Красносельський.

Законодавчою ініціативою передбачається продовження до 15 червня 2021 року низки карантинних обмежень, які є чинними на території республіки з метою протидії поширенню нової коронавірусної інфекції. Представляючи законопроект, офіційний представник МВС Радіон Чеботар наголосив, що в республіці діє так званий «адаптивний карантин», оскільки органи влади та держава в цілому повинні мати механізм впливу на ситуацію в залежності від епідеміологічної обстановки.

Народні обранці підтримали ініціативу Вадима Красносельського й ухвалили законопроект відразу у двох читаннях. Отже, у Придністров’ї до 15 червня 2021 року продовжують діяти норми, які регламентують масковий режим, дотримання соціальної дистанції, штрафи за порушення карантину та інші профілактичні вимоги.

У першому читанні Верховна Рада прийняла проект закону «Про проведення у 2021 році податкового експерименту з цифровізації діловодства та адміністрування діяльності індивідуальних підприємців на території ПМР».

За словами голови Комітету з питань економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, свідченням розвитку в республіці цифрових тенденцій є те, що держава вже надає послуги в електронному вигляді. «У нас розвиваються й інші напрямки, що покликані замінити той функціонал, який виконує людина, на електронну сферу. Ми вважаємо, що від розвитку цифровізації держава виграє і буде мати додаткові можливості для розвитку економіки», – підкреслив парламентарій.

Важливим завданням законодавчого документа є те, що пропонується спростити взаємодію індивідуальних підприємців з податковими органами. Для цього податкові інспекції використовуватимуть спеціальне програмне забезпечення. Усі відомості про підприємця та умови його діяльності будуть міститися в індивідуальному електронному документі.

Як зазначив заступник міністра фінансів, директор Державної податкової служби Максим Баденко, такий шлях має багато позитивних моментів, і він позитивно зарекомендував себе на території РФ. «Ініціатива не вводить нові обов’язкові умови або новий порядок справляння податків. Ця ініціатива спрямована на розвиток і впровадження цифровізації в роботу відомства та виключення явки платника податків до податкового органу, щоб отримати документ на право працювати в рамках обраного податкового режиму».

У ході експерименту буде використовуватися QR-код підприємця. Під час сканування QR-коду можна буде дістати інформацію про індивідуального підприємця. Також використовуватиметься картка оплати податків, що дасть можливість сплачувати податки в режимі онлайн.

Нова система взаємодії дасть можливість індивідуальним підприємцям відраховувати податки та повідомляти про це податкові органи в режимі реального часу. В експерименті з цифровізації діловодства та адміністрування зможуть взяти участь індивідуальні підприємці, які добровільно виявлять таке бажання. Депутати Верховної Ради підтримали цю законодавчу ініціативу і прийняли проект закону в першому читанні.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото-прес-служби-Верховної-Ради.