Ескалація напруженості недопустима

Дорадчі збори перших придністровських депутатів залишаються важливим майданчиком, на якому представники громадськості ПМР можуть дізнатися від керівників Придністров’я про реалізацію як внутрішньої так і зовнішньої політики. На черговому засіданні, яке відбулося 6 травня, на порядку денному була доповідь міністра закордонних справ ПМР Віталія Iгнатьєва про стан міжнародних відносин ПМР, а також про хід переговорного процесу з Республікою Молдова.

Керівник зовнішньополітичного відомства повідомив, що, на жаль, проблеми й паузи не є рідкістю в переговорному процесі з Республікою Молдова: «Нині переговори відбуваються в рамках розуміння, що в першу чергу необхідно вирішувати питання соціально-економічного характеру. Останнім часом між Придністров’ям і Молдовою був підписаний пакет угод щодо розв’язання проблем, пов’язаних із телекомунікацією, з політично мотивованими кримінальними справами стосовно до придністровців, з питаннями свободи пересування. У 2018 році були підписані угоди щодо землекористування в Дубоссарському районі ПМР, діяльності навчальних закладів з румунською мовою навчання, які перебувають під контролем системи освіти Молдови. Було підписане протокольне рішення, яке визначило формат участі при-дністровського автотранспорту у вільному дорожньому русі. Крім того, відкритий міст між населеними пунктами Бичок і Гура-Бикулуй. Молдова взяла на себе зобов’язання не застосовувати цей об’єкт в якихось силових діях проти ПМР».

Міністр закордонних справ ПМР зауважив, що пакет документів «Берлін +» теж є актуальним для переговорного процесу. На жаль, упродовж останніх років ухвалені угоди Республіка Молдова не виконує в повному обсязі, а деякі – просто ігнорує. Не вирішуються проблеми щодо кримінальних справ, телекомунікацій, а також питання свободи пересування автотранспорту. Наші автомобілісти, навіть маючи нейтральні автомобільні номери, не можуть брати участь у вільному дорожньому русі.

На думку Віталія Ігнатьєва, переговорний процес деградує, причому це викликане односторонніми діями Молдови. Уже в травні в Придністров’ї чекають спеціального представника чинного Голови ОБРЄ. На початку червня очікується візит посередників і гарантів у переговорному процесі – представників і спостерігачів, які приїдуть для того, щоб ознайомитися з поточною ситуацією і з негативними тенденціями.

Міністр закордонних справ ПМР зазначив, що у зв’язку з цим необхідно і на рівні Верховної Ради, й на рівні Дорадчих зборів реагувати, звертаючись до світової спільноти, до партнерів, учасників переговорного процесу з тим, щоб не допустити ескалації напруженості й деградації ситуації. Нині вже настав момент, коли необхідно реагувати й на громадському рівні теж, оскільки затягування виниклих проблем може бути вкрай небезпечним і з точки зору їх негативних наслідків.

Перші депутати цікавилися й тим, як Росія ставиться до невиконання Молдовою підписаних домовленостей. Віталій Ігнатьєв зазначив, що Росія вважає неприпустимим невиконання зобов’язань у переговорному процесі. Виконувати домовленості необхідно, щоб покращувати життя людей, а не погіршувати його. На жаль, не всі учасники переговорного процесу дотримуються такої конструктивної позиції.

Керівник зовнішньополітичного відомства наголосив, що придністровці для власного визнання зробили все, що було в їхніх силах. «Придністров’я живе й розвивається вже понад 30 років як реальність сучасного світу, як одна з нових країн, створених після розпаду Радянського Союзу. Понад 30 держав утворилися відтоді, однак доля їхня складається по-різному: до одних застосовуються методи міжнародного визнання, а щодо інших – подвійні й потрійні стандарти. Ми нині рухаємося шляхом визнання Придністров’я мирним політичним способом», – зазначив Віталій Ігнатьєв. – Переговори, безумовно, важливі, й діалог ми продовжуватимемо, однак ми розуміємо, що нам необхідно захищати інтереси наших громадян і для цього потрібно використовувати комплексні методи, щоб повернути Молдову до переговорного процесу».

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Верховної Ради.