Допомога від щирого серця

Небайдужі люди створили 1989 року в Бендерах найдобрішу громадську організацію міста: благодійному товариству «Милосердя» виповнилося 32 роки. Волонтери понад три десятки років допомагають всім городянам. Порахувати, скільком людям допомогла організація, практично неможливо – це десятки тисяч осіб.

Не залишити в біді людину, простягнути руку допомоги тому, хто цього потребує, – Марія Іванівна Цуркан живе саме за такими принципами все життя. Вона працювала на Байконурі головною медичною сестрою у військовому госпіталі, а коли чоловіка перевели служити в Бендери, її запросили працювати в «Червоний Хрест». Це був 1984 рік. Під час розпаду СРСР у нашому краї небайдужі люди вирішили створити Благодійний фонд. «На той час я працювала в товаристві Червоного Хреста, була заступником голови організації. Склалася несподівана ситуація, коли ми не одержали засоби, щоб надати допомогу тим людям, які потребували цього. Так і виникла ідея організувати місячник зі збору коштів, щоб підтримати наших одиноких пенсіонерів та надати їм можливість придбати необхідні медикаменти. Ініціатором був Микола Пасенко – колишній керівник організації в’язнів концтаборів, його підтримала Лариса Мельникова – заступник голови міськвиконкому. Ідея ж створити саме благодійну організацію на постійній основі належить керівнику Бендерського соцбанку», –пригадала деталі голова товариства «Милосердя» Марія Цуркан.

Самотні пенсіонери, люди з інвалідністю, багатодітні та неповні сім’ї, малозабезпечені громадяни – в організації спробували підрахувати, скільком особам вдалося допомогти за увесь час діяльності товариства. Це виявилося неможливим, адже цифра становила кілька десятків тисяч людей. Першу акцію організація присвятила інвалідам – учасникам війни в Афганістані. Це була матеріальна підтримка. Не залишилися осторонь волонтери й у 1992-му році. «У період бойових дій ми допомагали людям, які залишилися в місті, постраждалим, носили гуманітарну допомогу. Бендерська трагедія стала для нас перевіркою на міцність. Ми відкрили штаб гуманітарної допомоги, працювали день і ніч. То була досить важка робота: бомбардування, свист куль –страшно, словами не передати. Однак ми справилися», – розповіла Марія Іванівна.

Упродовж тридцяти двох років діяльності організацією було реалізовано десятки проектів, деякі працюють до цих пір. Йдеться про програму «Надія» – це підтримка вразливих груп населення. «У нас на постійній основі працює штаб гуманітарної допомоги, він увесь час поповнюється добрими серцями та справами жителів нашого міста й усієї республіки загалом. Наприклад, нам телефонують з Тирасполя і пропонують допомогу. Ми підтримуємо будь-яку людину, яка в чомусь потребує допомоги, –це надання одягу, канцтоварів дітям, продуктів харчування, коли одержуємо гуманітарну допомогу, тощо», – підкреслила керівник організації.

Звернутися по допомогу в благодійне товариство «Милосердя» може кожен, кому потрібна будь-яка допомога та підтримка. Якщо хтось, навпаки, хоче стати волонтером, двері організації також відкриті. Однак до добровольців організація має певні вимоги: перш ніж приступити до роботи, кандидати обов’язково проходять співбесіду. «Ми волонтерів зазвичай перевіряємо і навчаємо, як необхідно працювати з людьми, оскільки всі люди різні – з різними захворюваннями та характерами. Отже від того, як волонтери спілкуються з підопічними, залежить дуже багато чого. Досить важливо, щоб бендерчани нам довіряли. Ми пишаємося тим, що вони нам вірять», – зазначила голова міського благодійного товариства «Милосердя» Марія Цуркан.

Марія Іванівна зазначає, що на сьогодні організації немає необхідності просити волонтерської допомоги. Останнім часом добровольці самі їх знаходять – охочих простягнути руку допомоги ближньому стає все більше. «Раніше ми закликали волонтерів через Управління народної освіти, нині немає такої необхідності, все йде від душі наших громадян. Знаючи нашу адресу в місті та соцмережах, люди нам пишуть, що мають бажання бути волонтером. У нас є молоді доб-ровольці, а також люди у віці», –підкреслила Марія Цуркан. Вона також зазначила, що організація функціонує тільки завдяки душевній доброті бендерчан.

Необхідно зазначити, що за діяльну допомогу голова Бендерського товариства «Милосердя» нагороджена багатьма відзнаками, зокрема орденом Пошани, медалями «За трудову доблесть» і «За бездоганну службу» III ступеня. Марія Цуркан є заслуженим працівником ПМР.

До речі, Марія Іванівна стала також переможцем конкурсу «Людина року-2020» у найдобрішій та людяній номінації «Милосердя». У першу хвилю коронавірусу Марія Цуркан організувала волонтерський загін, з яким реалізувала акцію «Залишайтеся вдома». Волонтери здійснили близько 300 виходів до людей, які потребували допомоги. Одиноким та престарілим громадянам доставляли продукти харчування, лікарські препарати й товари першої необхідності.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото: офіційний сайт Медіа Центр Тирасполь.