Мотопробіг до Дня Перемоги

Традиційною подією в житті республіки є проведення акції «Мотори Перемоги». Щороку, 9 травня, придністровські мотоциклісти відвідують меморіали на території Придністров’я, де вшановують пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни.

Організатором цього важливого патріотичного заходу став мотоклуб «Viking». За словами президента мотоклубу Юрія Граничного, цього року до події приєдналися понад 170 байкерів. «Ми побували в Кам’янці, Рибниці, Дубоссарах, Григоріополі, Слободзеї, Тирасполі та Бендерах. До вітчизняних мотоциклістів приєдналися байкери з Молдови та України. Гості на власні очі побачили, з якою повагою ми ставимося до наших традицій зі вшанування вітчизняних героїв. Основний обов’язок нашого покоління та всіх наступних – зберегти історичну пам’ять про Велику Вітчизняну війну, не залишити в забутті жодного загиблого солдата, віддати данину подяки за героїчний подвиг у Великій Вітчизняній війні живим ветеранам війни й трудового фронту», – зазначив Юрій Граничний.

Для президента мотоклубу «Viking» Велика Перемога є важливою подією в житті його родини. Його бабуся і дідусь – Катерина та Микола –воювали проти фашистів у роки Великої Вітчизняної війни. «По закінченні війни вони працювали в Бендерській школі-інтернаті. Він директором, а вона вчителем російської мови. Мій дідусь розповідав мені про важкі роки війни, про те, якою ціною радянським народом була завойована Перемога. Всі червоноармійці, хто боровся і загинув за Батьківщину, за своїх близьких і просто за мирне майбутнє – є героями, героями світового масштабу. Вони віддали життя не тільки за своїх рідних, а й за тих, кого зовсім не знали, адже саме Червона Армія звільнила половину Європи, саме вона, я вважаю, зробила найбільший внесок у Перемогу. Я переконаний, що, поки ми пам’ятаємо наших героїв, вони жи-ві!» – сказав Юрій Граничний.

Президент мотоклубу певен, що роки фашизму були страшними роками насильства і терору. Людство не може, не має права забути звірства фашистів, їхні жахливі злочини, скоєні в Радянському Союзі, Польщі, Югославії, Чехословаччині, у Франції та інших країнах Європи. Люди не повинні забути табори смерті, багаття з живих людей.

Народи пред’явили фашистам суворі звинувачення у злочинах проти людства – в знищенні, геноциді цілих народів і у злочинах проти людяності – в масових убивствах полонених військовослужбовців, знущаннях і вбивствах сотень тисяч, мільйонів мирних громадян.

Юрій Граничний зазначив, що представникам молодого покоління слід встигнути сказати «спасибі» ветеранам війни й трудівникам тилу за мирне небо над головою, за нашу можливість учитися, любити та взагалі жити на цій землі.

Байкер наголосив, що своїм прикладом вітчизняні мотоциклісти намагаються залучити представників молодого покоління до збереження історичної пам’яті, патріотизму.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.