СПАДЩИНА «Білого лелеки»

Продукція Тираспольського винно-коньячного заводу «KVINT» відома у всьому світі. Це прибуткове, економічно стабільне підприємство, що створює довгострокову вартість і закладає міцну економічну основу нашої держави. Воно входить в Топ придністровських виробників.

Можна по-різному ставитися до виробництва алкогольної продукції та до алкоголю в цілому (як ми знаємо, і ліки, за певних умов, можуть стати отрутою), але ніхто не сперечатиметься з тим, що професіоналізм працівників і, як наслідок, якість продукції ТВКЗ здобували найвищі оцінки фахівців і дегустаторів зі світовими іменами й продовжують утримувати досягнуті позиції.

Зовсім недавно в Москві на Міжнародній виставці харчових продуктів, напоїв і сировини для їх виробництва PRODEXPO-2021, яка відбулася з 12 по 16 квітня 2021 року, напоям «KVINTу» (за підсумками проведених дегустацій) були присуджені такі високі нагороди: вино Merlot CLASSIC – золота медаль, вино Feteasca Neagră VINVOYAGE –золота медаль, дівін * KVINT «Традиції Молдавії» 5 років – золота медаль, дівін Тирасполь 15 років – срібна медаль, вино Viorica VINVOYAGE – Почесний диплом, вино Pinot Noir Rosé GOURMET – Почесний диплом. І це з урахуванням того, що зразки своєї алкогольної продукції представляли компанії з понад 30 країн.

На дегустаційному конкурсі Berliner Wein Trophy 2021, де 140 експертів-суддів спробували й оцінили понад 8 000 вин з різних країн світу, сухе червоне вино Feteasca Neagră VINVOYAGE заводу KVINT нагородили золотою медаллю.

Хіба ж це не оцінка праці професіоналів своєї справи з Придністров’я?

Важко навіть уявити, якою кількістю знань і умінь необхідно володіти фахівцям підприємства для того, щоб у результаті продукт був розлитий по пляшках. Адже у виробничому процесі закладено все – від знання землі й садівного матеріалу до роботи з купажами. Можна до нескінченності перераховувати всі тонкощі процесу, але факт залишається фактом: на підприємстві працюють професіонали найвищої кваліфікації, майстри своєї справи, багато з яких є єдиними у своєму роді фахівцями.

Як і всі придністровські підприємства, пов’язані з сільським господарством, минулого року перипетії природи відчув на собі й ТВКЗ «KVINT». Великої шкоди виноградникам завдали пізні весняні заморозки та дуже сильна посуха. Тому справжньої «битви за врожай» у 2020-му не відбулося, була битва за збереження виноградників (у сусідніх країнах загинуло багато кущів, а де-не-де від посухи вигоріли цілі плантації винограду). У наших виноробів урожай виноградника склав 28 ц/га, що у 4 рази менше від загального збору 2019 року. До того ж, як стверджують фахівці «KVINT», якість винограду не постраждала, оскільки сонячна погода створила комфортні умови для цукронакопичення. За підсумками сезону були проведені столові виноматеріали за технологіями з червоних і білих сортів, які мають попит не тільки на внутрішньому ринку, але і за кордоном.

ТРОХИ ІСТОРІЇ

На будь-якій етикетці виробленої на заводі продукції можна побачити дату заснування підприємства. У 1897 році на Вокзальній вулиці міста Тирасполя був побудований і розпочав свою діяльність очисний склад, де з виноматеріалу, який здавали жителі навколишніх селищ, готували 40-градусну виноградну горілку. Виробництво дівіну тут почалося значно пізніше – лише через чотири десятиліття після відкриття. Перші дистиляти були закладені на витримку в 1938 році. Нині завод має власну сировинну базу, площа родючих виноградників підприємства сягає 2 000 га, на яких вирощують понад 30 сортів виноградної лози. У січні цього року на плантаціях Дойбанського виробництва висаджено ще понад 12 га виноградника нових італійських червоних сортів.

Підприємство зі 124-річною історією є лідером у виробництві алкогольної продукції в молдавському регіоні. Унікальний клімат, багатство ґрунту, складність рельєфу і близькість річки Дністер створюють сприятливі умови для отримання екологічно чистої натуральної сировини, а сучасне обладнання, передові технології, неповторність рецептур, вірність віковим традиціям і натхненна праця майстрів сприяють приготуванню чудових напоїв, які успішно конкурують із продукцією престижних світових виробників. На сьогодні продукція ТВКЗ «KVINT» експортується в Росію, Китай, країни Європи та інші держави світу.

Починаючи з 2000 року, Тираспольський винно-коньячний завод працює за міжнародною системою якості ISO: 9001 (BVQI). У його сховищах закладено близько 11 млн літрів абсолютного алкоголю дистилятів для дівіна з витримкою від 1 до 60 років. Наявність дистилятів у такому широкому віковому діапазоні дозволяє фахівцям виробництва розробляти їх нові бренди.

Щорічно підприємство випускає близько 20 млн пляшок винно-коньячної та лікеро-горілчаної продукції, серед якої понад 30 найменувань дівінів з витримкою від 3 до 60 років, а також ординарних та витриманих вин, горілки, джинів, бренді.

Дівіни «Дойна», «Ністру», «Тирас», «Сюрпризний», «Суворов» відомі у всьому світі. Продукція заводу «KVINT» на міжнародних і міжрегіональних дегустаційних конкурсах завоювала 10 Супер Гран-прі, понад 30 Гран-прі та близько 224 золотих і 115 срібних медалей.

Серед відомих на весь світ дівінів є і створені особисто директором заводу Олегом Марковичем Баєвим, який має 11 авторських посвідчень.

ОЛЕГ МАРКОВИЧ БАЄВ

Ім’я цієї людини нерозривно пов’язане з історією Тираспольського винно-коньячного заводу «KVINT» – уже 54 роки працює тут Олег Маркович. Володар титулу «Лицар галантного келиха», якого Баєв був удостоєний на батьківщині благородного напою в невеликому французькому містечку Коньяк, уже 35 років є беззмінним керівником цього легендарного підприємства.

Академік, дійсний член Російської академії природничих наук, професор, доктор технічних наук. Його дослідження, наукові пошуки, кандидатська і докторська дисертації пов’язані з удосконаленням виробництва дівінів на заводі, який під його керівництвом став одним із головних підприємств, що наповнюють бюджет республіки, важливим творцем її позитивного іміджу.

Депутат Верховної Ради ПМР чотирьох скликань, почесний громадянин міста Тирасполя Олег Маркович також є засновником благодійної організації «LionsClub» у Тирасполі.

Починалося ж усе в далекому 1967 році, коли випускник Кишинівського радгоспу-училища виноробства і виноградарства за фахом «технік-технолог виноробної промисловості» вперше переступив поріг купажного цеху Тираспольського винно-коньячного заводу. Потім було навчання в Одеському технологічному інституті харчової промисловості, але, як зізнається сам Олег Маркович, фахівця-винороба з нього сформувало саме Кишинівське училище.

З лютого 1973 року Баєв працював старшим технологом, головним технологом, головним інженером. І з поста головного інженера в листопаді 1986 року він був обраний директором заводу. У квітні 2000-го став генеральним директором, яким залишається донині.

То був досить непростий час. Старше покоління чітко пам’ятає «горбачовську» антиалкогольну кампанію в СРСР. Її розпал припав якраз на момент вступу Олега Баєва на посаду керівника підприємства. З 1985-го по 1988 рік виробництво алкогольних напоїв скоротилося майже удвічі. Кампанія надзвичайно негативно позначилася на виноробній галузі та її сировинній базі –виноградарстві. Зокрема, були різко скорочені асигнування на закладку виноградників і догляд за насадженнями, збільшено оподаткування господарств. Тоді були знищені унікальні кримські виноградники, зокрема, повністю вирубали сорт винограду «Екім-кара». В результаті безуспішних спроб переконати Михайла Горбачова скасувати винищення виноградників наклав на себе руки один із провідних вчених-селекціонерів, директор Всесоюзного науково-дослідного інституту виноробства і виноградарства «Магарач», доктор біологічних наук професор Павло Голодрига. Навіть важко собі уявити, в яких обставинах довелося керувати підприємством новому директору. А незабаром до цих проблем додалися і нові: розвал Радянського Союзу, який спричинив розрив економічних зв’язків, втрату постачальників і ринку споживачів. Складні часи переживало підприємство, як і вся молода Придністровська Молдавська Республіка. Військовий конфлікт, економічна блокада…

«KVINT» СЬОГОДНІ

Попри всі перипетії долі, колективу Тираспольського винно-коньячного заводу під керівництвом свого талановитого і цілеспрямованого керівника вдалося вистояти. На сьогодні, навіть за світовими мірками, це найпередовіше підприємство, і воно наше –придністровське.

За словами представника заводу, щорічно на підприємстві розробляються і виготовляються нові види продукції. До ювілеїв і великих дат випускаються спеціальні пам’ятні серії напоїв. Зовсім недавно, до 60-річчя польоту Юрія Гагаріна в космос, була випущена обмежена партія дівіна «Зоряний».

Новою віхою в історії ТВКЗ стало виробництво ігристих вин. Нині вони виробляються невеликими партіями, за класичним методом шампанізації, коли вторинне бродіння вина відбувається у пляшках. Процес досить трудомісткий, що вимагає особливої уваги, і так само, як і у Франції, кожна пляшка в процесі дозрівання кілька разів перевертається вручну.

Фахівцям заводу цікаво, на що вони ще здатні. Побачити, як поводитимуться нові сорти винограду на наших ґрунтах: плантацій багато, висаджуються нові ексклюзивні сорти. Щодо ігристих вин, вирішили виготовляти їх не з банальних і звичних Шардоне, Аліготе та їм подібних, а, припустимо, з Піно-нуар (рожеве ігристе). Використовується також виноград сорту Віоньє, який є рідкісним навіть для французьких виноробів. Майстрам виноробства було цікаво, як поводитиметься у виробництві тихих та ігристих вин цей сорт, недавно висаджений біля села Янтарне. Вже за першими результатами можна сказати, що виробникові вдалося порадувати споживачів відмінними смаковими якостями продукту. Рибницький винзавод відносно недавно увійшов до складу «KVINTу», і на сьогодні налічує близько 500 га виноградників.

Раніше ТВКЗ був знаменитий в основному дівінами та іншими міцними напоями, такими як бренді (який, завдяки витримці спиртів у дубових бочках, набуває букет з благородними нотками старого дуба) і кальвадос (готується за класичною технологією з яблучних спиртів, витриманих у дубових бочках не менше, ніж 6 років, що наділяє його складним букетом з тонким ароматом яблук і повним, м’яким, гармонійним смаком).

Сучасний «KVINT» є вже і пізнаваним винним виробником. Тут виготовляють прекрасні сухі й напівсолодкі, сортові й купажні вина, витримані за класичною технологією в дубових барриках до трьох років. Випускаються і вина пізнього збору врожаю – айсвайн («крижане вино»), яке виробляють із замерзлих прямо на лозі ягід.

Айсвайн виробляється в тому ж Янтарному з таких сортів як Рислінг, Трамінер, Ркацителі, Віоріка. Для виробництва цих вин використовується спеціальний кошиковий прес. На ньому видавлюються заморожені ягоди. Айсвайн виходить слабким за міцністю (близько 10 % алкоголю), але з великим відсотком натурального цукру. Ці солодкі вина з вмістом цукру 150–180 грамів на літр напою розливаються в тонкі (удвічі менші за звичайні) й обов’язково прозорі пляшки для того, щоб було видно гарний колір вина.

Унікальність Тираспольського винно-коньячного заводу вже перестала бути чимось дивним для наших співгромадян. Ми вже звикли до новин про те, що продукція заводу здобуває чергові нагороди. Однак необхідно розуміти, що не тільки для перемоги, але навіть для участі в таких великих конкурсах необхідно мати професійних фахівців, технологів, розлогі виноградники та сучасну технологічну базу, наукові лабораторії тощо. Крім того, мати такого грамотного і досвідченого керівника як О. М. Баєв. Усе це завод «KVINT» має. І ми знаємо, що у підприємства надійний фундамент, легендарне минуле і світле майбутнє.

Дмитро   АКIНIН.