В сім’ю, де лад, щастя дорогу не забуває

Це свято уособлює вічні родинні цінності, об’єднує людей у всьому світі й відзначається 15 травня як Міжнародний день сім’ї.

Сім’я – найдорожчий скарб для кожної людини, джерело натхнення, гармонія стосунків між близькими, душевний спокій. Саме в родині ми завжди знаходимо захист, підтримку і порозуміння, відчуваємо себе важливими та потрібними. Тож бажаємо вам та вашим родинам, шановні придністровці, злагоди, щастя та миру! Нехай ваші сім’ї будуть міцними та надійними.

З історії виникнення свята Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році й щороку відзначається в середині травня. Усе для того, щоб привернути увагу громадськості різних країн до численних проблем сім’ї. Уперше свято відбулося 15 травня 1994 року. Головною метою події стало сприяння зміцненню інституту сім’ї як базової одиниці усього суспільства, протистояння сімейному насильству, заохочення до усиновлення.

Сім’я є першою сходинкою соціалізації людини, вона розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, своєрідно реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби й водночас сама формує їх.

Дійсно, найдорожче, що є в житті – це сім’я! Спочатку та, в якій людина народжується, а потім та, яку створює вона сама. 15 травня відзначається Міжнародний день сім’ї – день наших з вами родин. Сім’я, увібравши в себе історичний досвід всіх попередніх поколінь, завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій нації. Ці високі моральні риси закладаються саме в осередку, де дитині прищеплюють перші уроки любові до батька, матері, до своєї Батьківщини. У родині вона набирається сил і натхнення, які допомагають їй упродовж усього життя долати щоденні труднощі буття, досягати вершин самовдосконалення і здобувати перемоги.

Родина та гармонійні сімейні стосунки – це найважливіші надбання людського суспільства, до яких ми, українці, завжди ставилися й ставимося з особливою святістю та повагою. Хто ще може підтримати, втішити, допомогти, вислухати та дати слушну пораду у важких життєвих ситуаціях, як не найрідніші люди. Хто щиро розділить радість у моменти щастя, як не близькі та кохані. Тож не дивно, що прийнято відзначати таке чудове свято!

Приділіть увагу рідним

Сім’я – це той міцний фундамент, на якому стоїть і наша держава. Увібравши в себе історичний досвід всіх попередніх поколінь та взявши у спадок усе найкраще, придністровські родини зберігають і передають нащадкам культурні цінності нашого народу, його багатонаціональні традиції та розуміння, що таке любов, душевний затишок і добро.

Завдяки сім’ї міцніє, розвивається наша країна та добробут її народу.

Сім’я як основна складова суспільства була і залишається системою збереження загальнолюдських цінностей, культури та історичної пам’яті поколінь, чинником прогресу та розвитку. По ставленню держави до родини, а також по становищу сім’ї в суспільстві можна судити про розвиток та цивілізованість країни, адже щасливий союз сім’ї та держави –

необхідна умова процвітання і добробуту її громадян. У Міжнародний день сім’ї бажаємо вам і вашим рідним міцного здоров’я. Тож приділіть більше уваги своїм рідним і близьким і подаруйте їм радісні емоції.

Як відзначають свято

Якоїсь сталої, тривалої традиції його відзначання ще немає. Отже, чимало родин придумують свої варіанти, як його відсвяткувати. Залежно від бажання членів сім’ї його можна відсвяткувати дома, за улюбленими фільмами та фірмовими маминими стравами. Чудовим альтернативним варіантом може стати спільна прогулянка в Ботанічний сад з веселою фотосесією, похід з дітьми в розважальний дитячий центр, цікава гра, зустріч з друзями на свіжому повітрі, наприклад, у чудовому весняному парку Катерини.

Щоб сім’я була щасливою й повноцінною, члени родини повинні цікавитися життям одне одного, підтримувати одне одного, випромінювати цілющу енергію, в жодному разі не критикувати. День сім’ї – це, звичайно ж, світле та насичене позитивними емоціями свято. До того ж зовсім не потрібно мати багато грошей, щоб потішити близьких, адже навіть невелика порція морозива та спільне складання пазлів може перетворитися на найкращу традицію святкування.

Вважається, що цього дня корисно було б декому вибачитися перед найдорожчими людьми за свою, можливо, неідеальну поведінку. Гарною родинною традицією може стати висловлення вдячності. Діти мають дякувати батькам за любов, ласку, добру науку та підтримку, але і представники старшого покоління можуть подякувати молодшим за ту ж підтримку, позитивну енергію, радість, яку вони привносять у сім’ю. Нині так мало чути чарівних слів «дякую», «вибачте» в буденному житті, тож кілька фраз у письмовому чи й усному варіанті здатні кардинально змінити взаємини, зробити їх теплішими, а людей – ще ріднішими.

Ідеальний час для турботи про інших

У такий добрий та майже по-літньому лагідний день кожен придністровець має нагоду проявити свою людську доброту, взаємодопомогу. Не забувайте про тих, хто нині, на жаль, залишився з якоїсь причини без підтримки рідних. Не повинен ніхто в День сім’ї залишитися без належної уваги, турботи та тепла.

Сімейні традиції

Справжня сім’я робить кожну людину більш товариською, душевною, стійкою до різних соціальних негараздів. Щоб сім’я була, дійсно, родиною, а не просто зібранням родичів, необхідні сімейні традиції. Надзвичайно важливо, коли дитина з раннього дитинства починає усвідомлювати, наприклад, що це – її будинок, її родина, її маленький світ, не схожий на інші. У таку сім’ю вже дорослого сина чи дочку вабить, тягне, як магнітом, і, де б не перебувало вже доросле чадо, воно неодмінно повертається до мами й тата, до свого рідного порогу.

Якщо задуматися, то в кожній родині, напевно, вже є якісь свої сімейні цінності й традиції, просто ви, можливо, не завжди акцентуєте на них увагу. Наприклад, разом зі старшою донькою ви печете новорічне печиво або пиріг, а з молодшою пишете лист Діду Морозу.

Дітям обов’язково необхідно прищеплювати поняття «сім’я і сімейні цінності». Повірте, від цього вони стають добрішими.

У деяких сім’ях прийнято обов’язково майструвати взимку нові годівниці й розвішувати їх на деревах, а потім щодня не забувати підсипати туди крихти й зерно. З приходом весни тема розширюється – починається будівництво шпаківень і гостинне укріплення їх на навколишніх кленах та акаціях.

Гарною є сімейна традиція малювати саморобні листівки до свят, а потім їх підписувати й дарувати рідним і друзям. Старше покоління пам’ятає, як раніше ми майстрували з кольорового паперу ялинкові іграшки й вирізали сніжинки з паперу, але сьогодні, мабуть, це вже не так актуально, ми знаємо, що інтерес до раритетних іграшок щороку зростає й навіть виставки з них у музеях відкривають.

Як це було у наших бабусь  і дідусів

Українці добре знають і пам’ятають, що вся сім’я щодня збиралася за великим столом на обід або вечерю. То був час, коли домочадці ділилися своїми новинами й враженнями, розповідали, як минув день, вирішували разом якісь наболілі питання. На сьогодні, певно, складно знайти сім’ю з такою традицією, тому що ми звикли до іншого життя: завжди десь поспішаємо і навіть обідаємо частіше на ходу, на бігу, коли з’являється вільна хвилинка. Тож спробуймо відродити традицію спільних обідів, хоча б у вихідні.

У родині моєї подруги було прийнято грати в лото – те саме, старе добре лото, з картками й діжечками з потертого мішечка. Коли вона була підлітком, її страшенно дратували татові щовечірні заклики зіграти в лото. У дорослому житті вона сильно нудьгувала за цими веселими сімейними вечорами. Прийшло розуміння того, що це все ж таки був символ міцного зв’язку між нею та її рідними.

Про сімейний фотоальбом теж згадаймо. Безперечно, більшість нинішніх фотографій зберігаються на дисках і в комп’ютері, але чому б не роздруковувати найбільш вдалі з них та ще й підписати? Відшукайте старі весільні фотографії своїх батьків або дідуся з бабусею, реставруйте і повісьте в рамці на стіну. Ваші діти з цікавістю їх розглядатимуть і вислуховуватимуть ваші розповіді про те, як познайомилися ці хлопець з дівчиною, яке було у них весілля, як потім народжувалися у них діти, онуки, правнуки. Це ж ціла сімейна казка може вийти.

Оцих самих сімейних традицій вкрай не вистачає сучасним дітям, що часто не знають «ні роду, ні племені». Шановні батьки, допоможіть їм відчути впевненість і любов, придумайте свої традиції, які вас об’єднають. Це закріпить важливість сім’ї та духовних сімейних цінностей.

Можна мати безліч хороших друзів

Можна мати в житті безліч найкращих друзів та добрих знайомих, але тільки сім’я дає нам відчуття захищеності й потрібності на все життя, робить нас щасливими та впевненими у майбутньому. Саме в сім’ї ми відчуваємо підтримку та любов.

Про найцінніший скарб для кожної людини – сім’ю – варто проводити шкільні й позашкільні заходи з метою виховання в учнів та студентів поваги до сімейних стосунків, демонструючи на прикладах велич жінки-матері, її роль у житті людини та спонукати учнів до вдячності та глибокої пошани берегині сімейного вогнища. Крім того, сприяти дружнім взаєминам у сім’ї та розумінню того, що для них найрідніші люди на землі – батько й мати, дідусь і бабуся. Запрошуйте своїх рідних на такі заходи, віншуйте їх хлібом і сіллю, не соромтеся привселюдно говорити багато красивих і теплих слів на адресу тата, матері, бабусі чи дідуся. Усі ж бо ми починаємося з них, ми –  продовження їхнього життя. Вони поділяться з вами своїм досвідом, розкажуть про важливість сім’ї для кожної людини. На сьогодні, у вік технічного прогресу є можливість колективно переглянути сімейні відеоролики, фотоальбоми, посміятися й поплакати разом зі своїми рідними, друзями й учителями. Кожен із них у такі моменти згадує про щось своє, особисте, що бентежить і хвилює душу.

Такі заходи залишають у наших серцях теплі й ласкаві нотки почуттів до своїх рідних. Хочеться, щоб кожен із нас шанував своїх батьків, розумів їхні мудрі поради, думав про них, був поруч у скрутну хвилину. Відгукувався на кожен їхній поклик. Батько і мати дали нам життя і живуть для нашого щастя. Вмійте поважати працю своїх батьків, шануймо їх, підтримуємо їх, допомагаймо їм так, як вони допомагають нам і підтримують нас.

Люди різні й пріоритети в них різні

У сучасному світі головне не заблукати серед чужих думок, а обрати свої інтереси, адже для кожної людини вони – індивідуальні. Потрібно створювати власний характер, а починається все знову ж таки з сім’ї. Ставлення людини до свого оточення напряму залежить від сімейного виховання. Психологи стверджують, що батьки наче «з глини ліплять» свою дитину, часто, на жаль, не замислюючись над цим.

Статистика свідчить, що нині багато молодих людей не прагнуть створювати власні сім’ї, аби не обтяжувати себе зайвими турботами та проблемами. Вони не хочуть розуміти, що наполеглива праця з дитиною дасть їм найсолодші результати: взаємоповагу, відданість, відповідальність, дитячу любов. Велика радість – це люблячі мама і тато, турботливі дідусі та бабусі, щирі сестрички й братики. Можливо, більшість молодих людей не замислювалася над тим, що найбільше горе – це втрата близької людини. У таких ситуаціях нам здається, що відриваємо частинку своєї душі і серця. Ми радіємо, коли народжується маленька дитина, членів родини стає більше, і немає нічого прекраснішого, ніж родинні зустрічі, спільна вечеря та щира розмова з батьками.

Надзвичайно вражає й така статистика: лише 30 % сучасних родин вважать себе щасливими. Тож варто розуміти й навчати цьому молодь: треба не просто створювати сім’ю, а будувати міцний фундамент, опору, яка б підтримала в будь-який момент.

На прикладі тієї сім’ї, в якій виросла дитина, вона створюватиме власну. Зазвичай діти користуються прикладами виховання своїх батьків. Однак це не завжди правильно, тому що в родині, де панує батько чи мати-тиран, ніколи не буде щастя. У такій ситуації треба підбирати індивідуальні методи, а допомогти впоратися з цим може кваліфікований психолог. І не порівнюйте дитинство своїх дітей із власним. Водночас дітлахам слід поважати батьків, адже сім’ю не обирають. Вона є Божим дарунком для кожного. Якщо виникають якість сімейні негаразди, слід негайно їх вирішувати.

Більшість дітей, яка виросла без батьківського піклування, мріють створити свої родини, які були б дружними та міцними. Тільки ті люди, які виросли в повноцінній і турботливій сім’ї, можуть побудувати сильну державу.

Післяслово

Цінуйте й любіть своїх батьків. Вони – ваша опора та підтримка. Пам’ятайте, що земля без води – мертва, а людина без сім’ї –пустоцвіт!

Бережіть сімейний вогник, своїх рідних. Нехай у кожній сім’ї буде непохитна твердість родинних стосунків, мир та злагода, а Міжнародний день сім’ї стане для кожного з нас продовженням великого сімейного щастя.

Про сімейні цінності дізнавалася

Олена   ДВОРСЬКА.