Гребці підкорюють Дністер

У минулі вихідні на столичній гребній базі відбувся відкритий чемпіонат Придністров’я з веслування на байдарках і каное. На дністровській воді 83 спортсмени з Тирасполя, Бендер, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці, Дністровська й навіть із Кишинева виборювали в запеклих перегонах перемогу. Ось так багато міст об’єднав цей весняний старт.

У чемпіонаті Придністров’я з веслування на байдарках і каное взяли участь 83 спортсмени з усіх міст республіки, а також із Кишинева.

У звичні, здавалося б, змагання цього року внесли незначні зміни. Традиційно були представлені різні дистанції: і 500 м, і 1 000 м. Заплив на 200 м вирішили взагалі скасувати, натомість на всіх чекав видовищний заїзд у двійках на 5 км. До речі, новий формат дистанції спортсменам сподобався. На сьогодні багато придністровців готуються до Кубку Білорусі, й ці змагання стали прекрасним шансом показати свою фізичну форму і поліпшити змагальний час.

Воля до перемоги може бути просто героїчною. Тому яскравий приклад: у перший день, відразу після старту, перекинулася жіноча байдарка, але хвилюватися не варто, оскільки дівчині швидко допомогли вибратися з холодної води, й вона навіть вирішила знову сісти в човен, продовжити змагання й щасливо  фінішувала на 1 000 м. «Чесно, коли перевертаєшся, спочатку немає такого відчуття, що дуже холодно. А коли вже виходиш з води, треба відразу йти переодягатися, щоб наступного дня не захворіти. Мені допоміг спортивний адреналін, я вже знаю, що таке перевернутися з байдарки. Однак головне – це впевнено триматися в човні та по життю, йти до фінішу. Швидко. Першим. Я, чесно, дуже рада, що фінішувала», – поділилася своїми враженнями учасниця чемпіонату Придністров’я з веслування на байдарках Карина Кисельова.

На дистанції 500 м Данило Вєтров фінішував першим: його час – 1 хв. 41 сек. Зате скільки потребувала підготовка! Спортсмен зізнався, що давно не вигравав золотих медалей, тож особливо радий першому місцю. «Незабутні відчуття, тому що була у моїй кар’єрі велика перерва. І медалей досить довгий час не брав. Тепер можна вважати, що це перша медаль за півроку», – поділився враженнями чемпіон Придністров’я з веслування на байдарках Данило Вєтров.

Другим на цій дистанції фінішував Євген Чебан, якому не вистачило всього однієї секунди, але спортсмен не засмучується, адже це його єдине «срібло» на придністровській регаті. Решта медалей – тільки з золотим відблиском. Цього року тираспольчанин став п’ятикратним чемпіоном у всіх класах. Веслам Євгена підкорилися дистанції 500 м, 1 000 м, і навіть 5 км. «У принципі, до будь-якої дистанції потрібно ставитися по-розумному. Перед стартом завжди «стрибає» адреналін, тому що юнаки теж мають прагнення дістатися до фінішу. І коли йдеш, накочуєшся по дистанції, обходиш усіх, виграєш, даєш фініш – це того варто, щоб порадіти», – розповів п’ятикратний чемпіон Придністров’я з веслування на байдарках Євген Чебан.

Аркадій Гончаров – чотириразовий переможець серед каноїстів, він – чемпіон республіки. Найскладніше для нього було подолати 1 000 м в одиночці – це олімпійська дистанція. Спортсмен приділяє велику частину тренувального часу саме їй. На досягнутих перемогах не планує зупинятися. Аркадій збирає справжню колекцію медалей. «Я дуже радий, дуже задоволений, я так і хотів. Сподіваюся, ще виграю перші місця. У мене близько 150 медалей, здебільшого золотих», – зазначив Аркадій Гончаров.

Про те, який тяжкий шлях до перемоги, знають тільки спортсмени – щодня вони долають на воді до 40 км. Тренувань завжди два: вранці та ввечері. Тому до нової та найскладнішої дистанції – 5 км у двійці вийшли без спеціальної підготовки. «Вечірня програма – 5 км двійка. Це вперше у нас на чемпіонаті ПМР. Ми скасували спринтерську програму 200 м. На ній більш складно судити. Хочемо подивитися, як вони поводитимуться на довгій дистанції у двійках. Це, дійсно, цікаве видовище», – наголосила головний секретар чемпіонату Придністров’я з веслування на байдарках і каное Анна Беспалова.

Чемпіонат Придністров’я став не просто показовим, але й контрольним стартом. Наші байдарочники та каноїсти готуються до міжнародної регати – до відкритого Кубку Білорусі, який відбудеться з 16 по 18 травня.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.