Стартував сезон фонтанів

Всупереч затяжній весні, в республіці запустили всі фонтани.

Позитивні інфраструктурні зміни, що відбуваються в усій республіці, подарували придністровцям нові рекреаційні зони, фонтанні комплекси, ігрові та спортивні майданчики. «Я переконаний: ніщо, в тому числі пандемія коронавірусу, не може зупинити рух уперед. Ми повинні будувати, розвиватися, робити Придністров’я кращим, гарнішим, цікавішим. Цього ніхто не зробить за нас. Усе нам до снаги. Треба йти вперед і нічого не боятися», – говорить Глава нашої держави. І правильність цих слів, за якими слідують конкретні справи, ми можемо споглядати в нових об’єктах, які матеріалізуються і прикрашають міста і села Придністров’я. Як то кажуть, «…не хлібом єдиним…». Пам’ять народу, його культура, виховання, можливість насолодитися естетикою навколишнього простору – все це разом узяте зароджує й виховує в людині те, якою вона стає в результаті, з яким настроєм і з якими намірами вона прямує життям.

За ці кілька років майже всі фонтани в нашій республіці оновлені. У більшості випадків те, що зроблено, не вміщується у слово «оновлено». Правильніше було б сказати, що на місці старих побудовані нові фонтани чи навіть цілі комплекси, в яких застосовані сучасні динамічні рішення зі світловим і музичним оформленням. А довкола створені заново цілі парки та сквери.

І з настанням весни ці зони відпочинку починають оживати. У республіці проведене генеральне прибирання після зимового періоду. Фахівці протягом останнього часу чистили, фарбували, прибирали міста і населені пункти, висаджували квіти й дерева. До цієї роботи було залучено сотні людей. Попри карантинні заходи проведено багато суботників, на які вийшли старі й малі.

У День космонавтики, 12 квітня, був запущений співучий фонтан у центрі столиці біля кінотеатру «Тирасполь». Увечері фонтан заспівав і затанцював кольоровими вогнями. Тут часто проводяться музичні заходи. Цей комплекс став улюбленим місцем відпочинку городян і гостей міста. Також запрацювали шість каскадних фонтанів і ротонда, що плаче, розташованих у Катерининському парку. Запуск приурочили до Дня космонавтики та 77-річчя визволення Тирасполя від німецько-фашистських загарбників.

Водночас розпочав свою роботу «Фонтан закоханих» на Аркадному комплексі у Слободзеї. Відчути ефект релаксації під шум спадної води й дістати насолоду від легкої музики зможуть усі охочі.

У Бендерах на травневі свята запустили реконструйований минулого року фонтан біля кінотеатру імені Максима Горького, який прикрасився підсвічуванням. Навколишню територію також оновили й упорядкували: замостили тротуарною плиткою, встановили нові світильники та лавки. Ввели в дію ще два міських фонтани (в музеї просто неба і біля Палацу культури імені П. Ткаченка), але тільки до початку ремонтних робіт, які заплановані на літо поточного року.

На каскадному фонтані на головній площі міста мають поміняти облицювання і додати ще одну чашу (фонтан стане триярусним). Сквер біля Палацу культури зроблять музичним. Там побудують новий пішохідний фонтан із підсвічуванням та музичним супроводом, а поруч облаштують терасу.

Відкрив свій другий сезон відреставрований минулого року і запущений до Дня Республіки рибницький фонтанний комплекс, який став окрасою міста, комфортною та затишною рекреаційною зоною. 87 струменів комплексу викидають угору 200 м3 води на годину. Увечері ця пишнота посилюється різноколірним підсвічуванням і музичним супроводом.

Популярність відвідування фонтанів підвищиться, коли прийдешнє літо принесе спеку. Люди потягнуться до прохолодних водних струменів, а довгий світловий день сприятиме насолоді цим ефектом до пізнього вечора.

Хочеться нагадати нашим постійним читачам, що 28 квітня стартував конкурс «Найчистіше й найзеленіше місто, селище і село – 2021». Уже відбулося перше засідання оргкомітету, а сам огляд-конкурс проведуть з 1 червня до 31 липня, у два тури. Закликаємо придністровців зробити свій внесок у перемогу свого рідного населеного пункту на цьому конкурсі, адже в будь-якому випадку від чистоти та краси навколо виграє кожен.

Дмитро   ВЛАДОВ.