План городника-садівника на травень (продовження)

Два добрі дощі на май, то й без агронома рай

16 травня – садіть і сійте улюблені культури, плодами яких хочете насолоджуватися. Висаджуйте розсаду, посійте в ґрунт томати, капусту. Поливайте рослини, проріджуйте грядки, видаляйте бур’яни. Внесіть мінеральні або органічні добрива, але не обробляйте їх хімпрепаратами. Якщо потрібно терміново провести обробку, зверніться до народних способів.

17 травня – дерева, чагарники, квіти, овочі – всі потребують весняного підживлення. Внесіть добрива під корінь, це можуть бути мінеральні та органічні добрива. Поливайте та доглядайте за грядками. Посійте кабачки, огірки, патисони; посадіть коренеплоди. У квітнику посадіть улюблені квіти, а ті, що ростуть, – полийте, підгодуйте, заготовлюйте лікарські трави. Щоб газон швидше зростав, підстрижіть його. Можна полити й удобрити кімнатні квіти.

18 травня – під знаком Лева не можна сіяти й садити. Можна викопувати цибулини, якщо вже дозріли ранні сорти картоплі – вдалий час, щоб їх викопати. Видаляйте зайві пагони та проведіть обрізку. Не можна поливати, удобрювати, сіяти, садити й пересаджувати більшість культур.

19 травня – оскільки садити небажано, проведіть обприскування захисними засобами від попелиці, кліщів, грибкових хвороб. Заготовляйте дрова. Полоти можна, але акуратно, щоб не пошкодити культурні рослини. Посійте газонну траву, зрізуйте квіти, щоб зібрати букет або для транспортування. Можливий посів гірчиці, м’яти, календули, незабудки, фіалки.

20 травня – знак Діви підходить, щоб сіяти квіти-однорічники: можна посіяти насіння айстри, чорнобривців, васильків, гвоздики, матіоли. Посадіть невеликі чагарники та дерева, які не плодоносять і призначені для декорування ділянки. Якщо посіяти овочеві культури, вони нарощують хороший корінь, підлаштовуються під різні умови вирощування, але урожай дають низький. Смак і соковитість плодів не дуже високої якості.

Пікіруйте розсаду, пересадіть її на грядку. Розмножуйте багаторічні квіти, полийте рослини, зробіть обрізку. Період для різних підгодівель.

21 травня – якщо бажаєте мати дерева або чагарники з красивим цвітінням, саджайте їх у Діві. Нині не найкращий час для овочів і плодоносних культур, але декоративні посадити можна, як і квіти-однорічники –їхнє цвітіння порадує великою кількістю протягом сезону. Робіть поділ і пересадку багаторічних квіткових культур, розмноження відводками. Можна посіяти газон, полити та обрізати рослини. Домашні клопоти перенесіть на інший день: не заганяйте себе важкою фізичною працею. Можна зробити легке прибирання.

22 травня – Терези хоч і не найбільш родючий знак, але урожай буде непоганим, довго зберігатиметься, з плодів можна збирати насіння. Рослини стійкі до хвороб, а квіти – ароматні та красиві.

Посійте баклажани, горох, томат, гарбуз, кукурудзу, а з зелені – кріп, шпинат, щавель. Посадіть троянди та хризантеми, а в саду – абрикос, сливу й аґрус. На городі – час для коренеплодів, а також посійте кукурудзу, ячмінь. Укореніть живці, внесіть під рослини добрива, полийте, а потім розпуште ґрунт. Зробіть обрізку та оновлення крони. Не можна обприскувати культури хімічними препаратами та робити щеплення.

23 травня – саме час посадити нові плодові та ягідні культури. Посійте на клумбі квіти, посадіть рослини, призначені для декорування ландшафту. З овочів посійте насіння кольрабі, зелені, зернових і бобових. Посадіть картоплю та інші клубне- і коренеплідні культури. Можете формувати крони рослин, прищипнути та зрізати квіти для букетів, полити та покосити траву, доглянути домашні вазони, а в будинку зробити легке прибирання.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.